Hlavní obsah

Česká klasika: Znojemská omáčka s hovězím a nadýchanými knedlíky

Foto: Eva Malúšová

Většina z nás sice pamatuje znojemskou omáčku jako nevzhlednou UHO pochybné chuti i vůně (jako bonus servírovanou s podešví), ale dneska vás doufám přesvědčím, že může mít i velmi delikátní podobu.

Článek

Víkend se sice pomalu chýlí ke konci, ale jestli ještě hledáte inspiraci na dnešní oběd (nebo už se chcete těšit na další týden), máme pro vás jeden ověřený tip. Jedná se o dost tradiční, ale o to lepší recept – výraznou omáčku s hovězím masem a nadýchaným knedlíkem. Hovězí znojemská pečeně je trochu zavádějící výraz, protože se maso v omáčce vaří (což ji dodá silnou masovou chuť) a ne peče, ale to ji na ničem rozhodně neubírá.

Pojďte si se mnou připravit tuhle dobrotu pěkně krok za krokem a uvidíte, že s nechvalně proslulou UHO ze školní jídelny nemá pranic společného!

Znojemská omáčka s hovězím masem

Na 4–6 porcí potřebujete: 800–1000 g hovězího (dala jsem levnější zadní, ale skvělá je i loupaná plec), 100 g špeku, 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, sůl, pepř, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 6 nakládaných okurek, lák z okurek

Foto: Eva Malúšová

Na dnešní vaření nepotřebujete žádné zvláštní ingredience

Postup: Polovinu špeku nakrájejte na tenké špalíčky a dejte zamrazit – bude se vám s ním mnohem lépe pracovat. Po vláknu pak maso našpikujte (rozkrojila jsem ho na dva menší kusy, aby se snáze špikovalo i lépe vešlo do hrnce) a ze všech stran zprudka orestujte na rozpáleném sádle.

Foto: Eva Malúšová

Když na špalíčky pokrájený špek zmrazíte, bude se vám s ním mnohem lépe pracovat

Foto: Eva Malúšová

Maso po vláknu našpikujte a ze všech stran opečte na rozpáleném sádle

Maso vyndejte a ve výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Opečenou cibuli zasypejte moukou a za stálého míchání jednu až dvě minuty restujte. Přidejte hořčici a ještě chvíli opékejte. Do hrnce vraťte maso, přilijte asi 100 ml láku z okurek a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Osolte a pod pokličkou povařte asi dvě hodiny do změknutí (záleží na kvalitě a typu masa), čas si můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce.

Foto: Eva Malúšová

Ve výpeku nechte změknout cibuli, zasypejte ji moukou a po chvíli opékání přidejte i trochu hořčice

Mezitím na kostičky pokrájejte zbylý špek, nechte ho vyškvařit, většinu sádla slijte pro jiné použití a přidejte okurky. Zde jsou velké dohady, jestli se mají krájet na kostičky, proužky či snad plátky, já jsem každopádně zvolila variantu půlkoleček. Okurky prohřejte se špekem.

Foto: Eva Malúšová

Do omáčky zatím použijete jen trochu láku – samotné okurky přijdou na řadu až na závěr

Z omáčky vyndejte maso a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka (poctivější kuchaři ji propasírují přes sítko, ale v případě znojemské je to zbytečná práce). Vmíchejte okurky se špekem, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s proti vláknu pokrájeným masem. Jako přílohu podávejte rýži či oblíbený knedlík: karlovarský, houskový nebo třeba perníkový!

Foto: Eva Malúšová

Omáčku pak stačí jen promixovat, s pasírováním neztrácejte čas. Vmíchejte okurky a kostičky opečeného špeku a dochuťte čerstvě mletým pepřem

Foto: Eva Malúšová

Špikované hovězí maso, výrazná omáčka a nadýchaný knedlík... Už aby byl víkend!

Přiznejte se, které „závodkové“ jídlo máte nejradši?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.