Hlavní obsah

Nejlepší znojemská omáčka s hovězím masem

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte inspiraci na nedělní oběd? Máme pro vás jeden ověřený tip. Jedná se o tradiční recept: výraznou omáčku s hovězím masem a nadýchaným knedlíkem. Znojemská pečeně je trochu zavádějící výraz, protože se maso v omáčce vaří (což jí dodá silnou masovou chuť) a nepeče, ale to jí na ničem rozhodně neubírá.

Článek

Pojďte si připravit tuhle dobrotu pěkně krok za krokem a uvidíte, že s nechvalně proslulou UHO ze školní jídelny nemá pranic společného! Ale jindy můžete vyzkoušet i poctivou UHO, která vás nadchne!

Znojemská omáčka s hovězím masem

Na 4 až 6 porcí:

  • 800 až 1 000 g hovězího masa (dala jsem levnější zadní, ale skvělá je i loupaná plec) -
  • 100 g špeku -
  • 2 lžíce sádla -
  • 2 velké cibule -
  • 2 lžíce plnotučné hořčice -
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky -
  • 6 nakládaných okurek -
  • lák z okurek -
  • sůl a pepř -
Foto: Eva Malúšová

Na dnešní vaření nepotřebujete žádné zvláštní ingredienceFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Polovinu špeku nakrájejte na tenké špalíčky a dejte zamrazit – bude se vám s ním mnohem lépe pracovat. Po vláknu pak maso našpikujte (rozkrojila jsem maso na dva menší kusy, aby se snáze špikovalo i lépe vešlo do hrnce) a ze všech stran zprudka orestujte na rozpáleném sádle.

Foto: Eva Malúšová

Když na špalíčky pokrájený špek zmrazíte, bude se vám s ním mnohem lépe pracovatFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Maso po vláknu našpikujte a ze všech stran opečte na rozpáleném sádleFoto: Eva Malúšová

02.

Maso vyndejte z tuku a ve výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Opečenou cibuli zasypejte moukou a za stálého míchání jednu až dvě minuty restujte. Přidejte hořčici a ještě chvíli opékejte.

03.

Do hrnce vraťte maso, přilijte asi 100 ml láku z okurek a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Osolte a pod pokličkou povařte asi dvě hodiny do změknutí (záleží na kvalitě a typu masa), čas si můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce.

Foto: Eva Malúšová

Ve výpeku nechte změknout cibuli, zasypejte ji moukou a po chvíli opékání přidejte i trochu hořčiceFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím na kostičky pokrájejte zbylý špek, nechte ho vyškvařit, většinu sádla slijte pro jiné použití a přidejte okurky. Zde jsou velké dohady, jestli se mají krájet na kostičky, proužky či snad plátky, já jsem každopádně zvolila variantu půlkoleček. Okurky prohřejte na pánvi se špekem.

Foto: Eva Malúšová

Do omáčky zatím použijete jen trochu láku – samotné okurky přijdou na řadu až na závěrFoto: Eva Malúšová

05.

Z omáčky vyndejte maso a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka (poctivější kuchaři ji propasírují přes sítko, ale v případě znojemské je to zbytečná práce). Do hladké omáčky vmíchejte okurky se špekem, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s masem pokrájeným proti vláknu. Jako přílohu podávejte rýži či oblíbený knedlík: karlovarský, houskový nebo třeba perníkový!

Foto: Eva Malúšová

Omáčku stačí jen promixovat, s pasírováním neztrácejte čas. Vmíchejte okurky a kostičky opečeného špeku a dochuťte čerstvě mletým pepřemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Špikované hovězí maso, výrazná omáčka a nadýchaný knedlík… Už aby byl víkend!Foto: Eva Malúšová

Nejlepší nakládané okurky: Takhle zůstanou krásně křupavé!

Související témata:

Načítám