Hlavní obsah

Hříšně dobrá pomazánka z domácích škvarků, s cibulkou a česnekem

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad domácí výrobu. Z toho důvodu vám dnes představujeme rovnou dva recepty, i když trošku hříšné – na domácí škvarky a skvělou škvarkovou pomazánku se smaženou cibulkou. Budiž všem odpuštěno!

Článek

Připravte si doma skvělou pomazánku z domácích škvarků. Ty kupované nikdy nebudou chutnat tak dobře, navíc jejich přípravou získáte i sádlo, které určitě dokážete krásně zužitkovat. Dejte si tu práci a vyrobte křupavé škvarky a bezkonkurenční domácí pomazánku a bez výčitek si ji dopřejte – vždyť tohle není každý den.

Domácí škvarková pomazánka

Na škvarky potřebujete: 1 kg vepřového sádla, 50 ml vody

Na škvarkovou pomazánku potřebujete: 300 g domácích škvarků, 1–2 lžíce sádla, 2 vejce natvrdo, 2 nakládané okurky, 2 cibule, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, hrstku pažitky, 1 lžíci plnotučné hořčice, sůl, pepř, chléb k podávání

Postup: Vepřové sádlo zbavené kůže nakrájejte na kostky veliké 1 x 1 cm. Dejte do hrnce, podlijte vodou a zahřívejte. Jakmile se voda vypaří, sádlo se začne škvařit. Škvařte kostky tak dlouho, dokud nezezlátnou, občas zamíchejte, aby se nepřichytily. Hotové škvarky sceďte, sádlo nechte vychladnout a ztuhnout a uchovejte ho k dalšímu použití.

Cibuli osmahněte na sádle dohněda. Přes síto z ní vymačkejte přebytečný tuk a dejte ji zatím stranou. Škvarky a česnek rozmixujte s bílými částmi jarní cibule, ty zelené pokrájejte na kolečka a nechte na ozdobu. Hmotu z mixéru přendejte do mísy, přidejte hořčici, vejce a okurky pokrájené na drobné kostičky, nadrobno nasekanou pažitku, sůl a pepř. Promíchejte a před podáváním vychlaďte v lednici. Poctivou vrstvu škvarkové pomazánky naneste na čerstvý chléb a ozdobte jarní i osmaženou cibulkou.

Tip: Ze škvarků, které jste nevyužili na pomazánku, můžete udělat třeba škvarkové placičky.

Jaké další recepty ze škvarků doma připravujete? Umíte třeba kachní škvarkovou pomazánku rillettes?

Související témata:

Načítám