Hlavní obsah
3,2
(50)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Když budu nepokrytě tvrdit, že kapka alkoholu k vánočním svátkům patří, určitě se mnou bude většina z vás souhlasit. I proto jsme dnes spolu se čtenářkou Sandrou sáhli po receptu její babičky s názvem Opilý Izidor. Co od něj čekat? Spoustu čokolády, ořechů, a hlavně rumu!

40 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Základ
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 70 g hrubé mouky
  • 120 g vlašských ořechů
  • 1 sáček prášku do pečiva
První náplň
  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru moučka
  • 100 ml rumu
Druhá náplň
  • 4 ks žloutků
  • 50 g čokolády na vaření
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g másla
Článek

Postup

01.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky utřete vařečkou se změklým máslem a cukrem. Přidejte kakao, hrubou mouku, mleté ořechy a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Dobře promíchejte v jednolité těsto a nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Pečte při 180 stupních Celsia asi 10 až 12 minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Základ je hotový, takže vzhůru na krémy! Zatímco Sandra připravovala prostřední „opilou“ vrstvu s ořechy, já se vrhnul na čokoládový vršek. Co se týče prostřední náplně, stačí smíchat ořechy, cukr a rum, dobře vařečkou propracovat, a je prakticky hotovo. Pokud máte hodně rádi ořechy, nic se nestane, když ořechový krém uděláte z dvojnásobné dávky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Čokoládovou vrstvu připravíte tak, že ve vodní lázni rozehřejete čokoládu na vaření, přidáte k ní cukr, máslo a žloutky a metličkou vše vyšleháte v krásný jemný krém. Pak už to jde ráz na ráz. Na upečený základ rozetřete vrstvu ořechové náplně, zalijte čokoládovým krémem a nechte vychladit. Po několika hodinách odpočinku už stačí Izidora jen nakrájet na malé kousky a můžete okamžitě ochutnávat.

Související témata:

Načítám