Hlavní obsah

Chcete, aby mělo vaše dítě lepší známky? Víme, kolik to stojí

Foto: Thinkstock

Nespoléhejte na rodičovskou výpomoc, sežeňte raději kvalitního lektoraFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá smysl se rozčilovat nad další pětkou z matematiky, češtiny nebo angličtiny. Nečekejte na nic a zaplaťte dítěti doučování. Poradíme vám, jak najít vhodného lektora.

Článek

Do kvalitního doučování se rozhodně vyplatí investovat, i když to zrovna nebývá nejlevnější. Uvědomte si, že investujete do profesní budoucnosti svých dětí.

Kde najít lektora

Nejčastěji potřebují děti pomoc, když nestíhají tempo ve škole, nevyhovuje jim výukový systém učitele, potřebují připravit k maturitě, k přijímačkám nebo v horším případě na reparát. A kde rodiče doučujícího nejčastěji hledají? Většinou u svých přátel a známých. Vyplývá to z výzkumu studentů Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

„Překvapilo nás, že rodiče a studenti osloví při hledání lektora své známé a přátele. Zajímá je už osvědčený lektor. Rodiče chtějí mít jistotu, že jejich děti doučuje někdo ,známý', věrohodný a podobně. Mnohokrát není směrodatné, kolik má lektor certifikátů a zkušeností, ale právě jestli je příjemný a ,sedne si' se studenty po lidské i učební stránce,“ říká Barbora Holčáková, studentka, která se na výzkumu podílela.

A její slova potvrzuje Romana z Prahy: „Sháněli jsme doučování pro dceru – matematiku a fyziku. Mohu potvrdit, že jsme jako první oslovili známé. Ti nám doporučili bývalou paní učitelku ze základky. Platíme jí 150 korun za hodinu a nelitujeme. Za poslední rok se dcera zlepšila o dva stupně."

Foto: Thinkstock

Doučující a žák si musí být sympatičtíFoto: Thinkstock

Tento postup potvrzují i odborníci: „Rodiče dětí, které potřebují doučování, mají několik možností – jednou z nich je dát na reference známých a rozhlédnout se ve svém okolí. Nutno ovšem říci, že jak žáci, tak lektoři jsou individuální osobnosti a ne vždy to, co optimálně funguje v jednom případě, musí nutně dobře fungovat i v případech ostatních," říká PaedDr. Růžena Veselá ze serveru Doučování.

Pokud u známých neuspějí, hledají většinou rodiče a studenti na internetu. Ačkoli nabídek je hodně, budete muset zřejmě mít trpělivost, aby vám lektor vyhověl ve všech směrech. Výzkum ukázal, že od rozhodnutí k první hodině bývá většinou nejméně 14 dní.

Co musíte vědět dopředu?

Než se začnete poohlížet po lektorovi, měli byste mít jasno v několika bodech:

  • Kde bude doučování probíhat? U lektora, u vás nebo třeba v knihovně?
  • Jak často doučování potřebujete a v jakém čase.
  • Čeho má doučování docílit – dohnání látky, přípravy ke zkouškám, zlepšení známky… Lektor by měl mít představu, na jak dlouho ho najímáte.
  • Jsou školní potíže dítěte následkem nemoci, poruchy učení, delší absence ve škole…?

Až se s konkrétním lektorem domluvíte, nezapomeňte si domluvit:

  • Zkušební hodinu, při které se vzájemně poznáte, předáte si kontakty a domluvíte vše potřebné.
  • Sjednáte si pevnou cenu za hodinu – a její délku (45 nebo 60 minut), včetně způsobu platby. Například hotově po hodině nebo jednou za měsíc na účet. Někteří lektoři požadují minimální počet hodin týdně, jinak si účtují příplatek.
  • Jak dopředu se budete informovat v případě, že se hodina ruší.
  • Za jakou dobu by měly být vidět výsledky doučování – a tím pádem se budete domlouvat na další spolupráci.
Foto: Thinkstock

Špatné školní výsledky nemusí vaše dítě trápit, doučování je cestou k úspěchuFoto: Thinkstock

Kvalitu lektora bohužel poznáte většinou až v praxi. Kromě dojmů známých nebo recenzí na internetu nemáte žádný jiný zdroj informací. „Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má na starosti pedagogické pracovníky. Lektory na doučování po škole neakredituje, ani nesleduje jejich činnost,“ říká Mgr. Patrik Kubas z Odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva.

Máte si řídit cenou?

„Hodinová sazba není určující vzhledem ke kvalitě výuky. Například v Praze nenajdete schopného lektora pod 150 korun, kdežto mimo Prahu ta šance je. Výhodou agentur je, že máte možnost lektora vyměnit, pokud si nesedne s doučovaným," říká Ondrej Kaftan z firmy Tutoria a dodává: „Za dobré kritérium při hledání považuji osobní doporučení kamarádů. Je fakt, že kvalitní lektoři nemívají příliš volné kapacity."

Podle průzkumu jsou lidé ochotni za doučovací hodinu platit 100–199 korun. Jaká je realita?

Pomohlo vašemu dítěti doučování? Dejte nám vědět, jak jste hledali vhodného lektora!

Reklama

Načítám