Hlavní obsah

Chcete, aby váš vztah vydržel? Zkuste ve čtvrtek pohanské kouzlo!

Foto: Thinkstock

Některá keltská kouzla se zachovala dodnes. A prý také i v dnešní době fungují!Foto: Thinkstock

Reklama

Proč posledního července zasazovat do zahrady či za okno fenykl a věšet na dveře věnec z cibule? Svátek Lughnasad je ideální k provozování ochranné magie, využijte ji! Udrží v bezpečí i váš vztah.

Článek

Pohanský svátek boha Lugha, patrona svateb, moudrosti a řemesel, připadá na noc z posledního července na první srpen. Konec léta nahrává všemu dobrému, rozhodně tak není vhodný pro taková kouzla, s jejichž pomocí se chcete pomstít nebo něco ztratit – ať už jde o kila nebo třeba partnera. Naopak, věnujte se čárům, které vám přinesou mír, klid, ochranu a bezpečí. Vyzkoušejte tyto tajemné energie a zkuste pár kouzel!

Cibulové věnce a polodrahokamy

Lughnasad je ideálním obdobím pro ochranná zaklínadla a rituály. Velmi oblíbené je vyrábění cibulových věnců, které se pak věší na dveře. Ty ochrání celý dům a všechny, kdo v něm bydlí, před zlými silami. Kromě cibulového věnce stejně působí naopak pověšená podkova.

Ochranným symbolem jsou i dvě větvičky jeřábu svázané k sobě červenou nití. Mohou a nemusí být ve tvaru kříže. Pokud jsou pověšeny na dveře, tak zastaví negativní energii, která by se drala přes práh dovnitř.

Hodí se i polodrahokam hematit. Jeho ochranné účinky se naplno rozvinou nejlépe v okamžiku, kdy z kamenů postavíte jakousi klec tak, že je umístíte do všech rohů v domě. Ten se pak promění v nedobytnou pevnost, do které může vstoupit jen ten, koho tam sami vpustíte. A to tak dlouho, dokud hematity zůstanou na svém místě.

Foto: Thinkstock

Věnec upletený z cibule vás ochrání před zlými silamiFoto: Thinkstock

Kouzlo bylin

Podobnou službu také vykoná, pokud do zahrádky kolem domu – nebo alespoň do truhlíků před okno – zasázíte 31. července bodláky, fialky, fenykl nebo zimolez. Ty mají taktéž obranné účinky, o to větší, pokud je celé, nebo alespoň jejich květy usušíte. Sušený kvítek se pak dá nosit i na krku nebo ve vlasech, aby střežil konkrétní osobu.

Doporučuje se i výroba bylinkového polštářku, který spolehlivě zažene všechny noční můry. Stačí látkový povlak vycpat bylinkami, které jsou vhodné pro spánek a mají uklidňující účinky – to jsou například levandule, meduňka nebo třezalka.

Oslava hojnosti a sklizně

Během oslav se z prvních klasů pekly placky. Ty si můžete připravit i doma – jedná se o nejobyčejnější těsto z mouky, vajíčka a mléka se špetkou soli. Nezáleží na tom, jestli jde o mouku pšeničnou či žitnou, důležité je, že se placky pečou na ohni z jeřábového dřeva. Jeřáb je stromem teplých letních dní, světlé poloviny roku, která se Lughnasadem pomalu uzavírá. Symbolickým spálením jeřábového dřeva tento čas končí a pomalu přichází zima.

Placky samy o sobě nejsou nic moc, nemají výraznou chuť. Lughnasad je však slavností ovoce, tedy je docela příjemné je použít k zajídání všemožných bobulí a dalších plodů. Kromě toho se pečou také libovolné koláče ve tvaru slunce, to aby ještě dlouho zůstalo v plné síle.

Foto: Thinkstock

I některé rostliny mají magické vlastnostiFoto: Thinkstock

Jablečné hodování

Důležitým ovocem tohoto období je jablko. Z toho důvodu se také pije nejčastěji jablečný mošt či lehké jablečné víno. Jablečná šťáva se používala k ledasčemu, například se s ní zalívaly stromy a keře, aby byl usmířen duch dřeva, které se následně pokácelo, spálilo či jinak využilo. Jablka sama jsou pak symbolem lásky a také zrození a nesmrtelnosti.

Babice a panna

Velmi oblíbenou tradicí je tvorba babizny Cailleach. Její postava se vytvářela ze snopů z posekané úrody pouze v případě, že klasů nebylo tolik, kolik si ji ženci přáli. Pak ji bylo nutno obětovat pro úspěšné překonání zimy. Pokud se naopak sklizeň vydařila, z obilí se vytvářela postava panny. Snopy se zdobily klasickými letními květinami, jako jsou vlčí máky, chrpy, zvonky nebo kopretiny. Podobná přírodní panenka je pak příjemnou dekorací do domácnosti.

A co vy, oslavíte letošní Lughnasad podle našeho návodu, nebo třeba piknikem v přírodě?

Reklama

Načítám