Hlavní obsah

Chcete být úspěšnější a zdravější? Myslete pozitivně!

Foto: Profimedia

Pozitivní myšlení vám přinese úspěchy v práci i osobním životěFoto: Profimedia

Reklama

Myslete pozitivně. Tak zní klíčová poučka drtivé většiny děl o úspěchu a osobním rozvoji. Pozitivní emoce ale nemají vliv jen na vaši kariéru a společenský život. Víte, jak prospívají vašemu zdraví?

Článek

Je tomu už pár let, co svět propadl bestselleru australské autorky Rhondy Byrne Tajemství. Kniha má odhalovat tajemství úspěchu všech velikánů historie. Zároveň slibuje, že pokud se jejími zázračnými poučkami budete řídit, dosáhnete všech svých cílů v oblasti peněz, zdraví i vztahů.

Celé Tajemství je ale jen a pouze o pozitivním myšlení. Jeho síla a vliv na kvalitu života jsou známy opravdu už celá staletí.

„Pozitivní myšlení má kolosální posilující, terapeutický i podpůrný vliv na každou vaši aktivitu, na vaše zdraví i výkony. Proto se pozitivní lidé rychleji uzdravují z nemocí, celkově mívají delší život až o 10 let, dosahují vyšších výkonů v práci i ve sportu a mají kvalitnější vztahy,“ uvádí klinická poradenská a sportovní psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková.

Protipól stresu

Princip pozitivního myšlení se dá nejlépe vysvětlit na příkladu stresu. „Všichni víte, jak stres působí nepříznivě na psychiku a tělo. Pozitivní emoce jsou ale druhá strana mince – tedy vašemu tělu a psychice prospívají. Napřimují záda, dodávají životní energii, a tedy i sebedůvěru,“ vysvětluje psycholožka a koučka Mgr. Jitka Nesnídalová.

Důsledky stresu mohou být různorodé, obvykle v závislosti na jeho intenzitě a schopnosti jedince ho zvládat. Může se jednat o drobnosti jako padání vlasů nebo lámání nehtů. Dlouhodobý stres však může vést i k rozvoji závažných onemocnění.

„Civilizační choroby jsou ve velké většině případů způsobené nadměrným stresem, respektive tím, jak se člověku nedaří zpracovávat všechny stresové spouštěče, se kterými se dostává do styku,“ říká psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr, který zároveň podotýká, že na rozvoj těchto nemocí mají vliv i další faktory, zejména nezdravý způsob života.

Foto: Profimedia

Své myšlenky tvoříte jen vy sami. Dejte větší prostor všem pozitivním zážitkůmFoto: Profimedia

Pozitivními emocemi proti nemocem

Nejvíce se hovoří o prospěšnosti pozitivního myšlení v případě chorob kardiovaskulárního charakteru, které jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí.

Touto oblastí se zabývá například kardio-psychologie, jež zkoumá rizikové způsoby myšlení vedoucí k nemocem jako angína pectoris nebo infarkt myokardu. Již řada studií potvrdila, že neporovnatelně náchylnější jsou k těmto chorobám cholerici a lidé úzkostliví.

Jedna z takových studií proběhla v Univerzitě College London, kde zkoumali zdraví srdce a cév a psychologický profil u 369 osob a došli k závěru, že pesimističtí lidé onemocní dvakrát častěji než optimisté.

Podobné je to ale i u méně vážných nemocí. Lidé pozitivně myslící mají obvykle silnější imunitu a lépe odolávají například běžnému nachlazení nebo chřipce. Netrpí tolik vysokým krevním tlakem ani zvýšenou hladinou cholesterolu.

Foto: Profimedia

Pozitivní myšlení je nejlepší zdravotní prevenceFoto: Profimedia

Jak se naučit myslet pozitivně?

„Základem je si uvědomit, že ačkoli máte pocit, že nemáte vliv na to, na co myslíte, je to naopak. Jste tvůrci vašich myšlenek. Je na vás, zda se rozhodnete nyní zaměřit pozornost na to, co je ve vašem životě dobré a výživné nebo na to, kolik musíte udělat práce,“ říká psycholog Michal Petr.

Jedním ze základních začátečnických prostředků, jak změnit nastavení mysli, je technika imaginace. „Zkuste si představit, jaké to je mít práci, která vás naplňuje, představte si příjemné prostředí, příjemné lidi. Buďte ve své představě velmi konkrétní a uvědomte si, jak se cítíte,“ popisuje koučka Jitka Nesnídalová.

Takovéto cvičení můžete provádět denně. Kdykoli budete mít volnou chvíli a klid. Uvidíte, že výsledky se brzy dostaví.

Půjdete do toho?

Reklama

Načítám