Hlavní obsah

Zhubněte díky rychlejšímu metabolismu. Tohle cvičení vám k němu pomůže!

Foto: Jakub Jurdič

Stačí jen pár minut každé ráno a metabolismus bude šlapat na plné obrátkyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Rychlý metabolismus je zárukou toho, že budete štíhlí a fit. Aby však pracoval, jak má, je potřeba ho někdy trochu popostrčit. K tomu vám pomůže naše speciální a superrychlá ranní rozcvička! Zkuste ji!

Článek

Ranní rozcvičky, jak je možná znáte z dětských táborů, vždycky měly něco do sebe. Pokud se totiž po ránu pořádně rozproudíte, ať třeba jen několikaminutovým cvičením, celý den se budete cítit svěží, plní energie a především nastartujete metabolismus, čímž i zefektivníte hubnutí.

„Cvičení jsme navrhli tak, aby pomohlo rozhýbat i dlouhodobě zpomalený metabolismus,“ říká autor sestavy, trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Sestava je složena ze čtyř cviků, tudíž zabere poměrně krátkou dobu. Zvládnete ji přibližně za čtyři minuty. Pokud jste ale zdatnější a máte po ránu čas, můžete si ji zopakovat i čtyřikrát nebo pětkrát za sebou.

Je však důležité brát v úvahu, že se jedná o intervalové intenzivní cvičení, tudíž i poměrně náročné. Začátečníkovi bude tedy minimálně v prvních pár týdnech stačit jen jedno opakování. Ideální je cvičit nalačno, pokud se ale bojíte, že by se vám udělalo nevolno, určitě se najezte.

„Sestava se cvičí formou intervalového tréninku. To znamená, že daný cvik provádíte jistou dobu, poté následuje pauza a další cvik. Dobrým startem by mohlo být 30 vteřin cvičení vystřídané 30vteřinovou pauzou. Postupem času můžete interval cvičení prodlužovat, a naopak pauzy mezi cvičeními zkracovat,“ doporučuje Radek Pajič.

Naši ranní cvičební sestavu si vyzkoušela lektorka Lucia Kusá. Jaké čtyři cviky jsme zařadili?

1. Dynamické výpady

Nohy začínají přibližně v pravých úhlech u obou kolenou, ruce mějte v bok. Přeskočením nohy vystřídáte opět do výpadu. To provádíte alespoň 30 vteřin v kuse.

Foto: Jakub Jurdič

Alespoň 30 vteřin přeskakujte z výpadu na pravou nohu do výpadu na levou nohuFoto: Jakub Jurdič

2. Burpee

Jde vlastně o kombinaci dřepu, kliku a vzporu v dynamickém provedení. Tedy dřepnete si, přeskočíte do pozice, ve které provedete klik, znovu přeskočíte do dřepu a vyskočíte nahoru. Tak stále dokola.

Foto: Jakub Jurdič

Tento cvik je náročnější, avšak velmi efektivní, zapojujete totiž celé těloFoto: Jakub Jurdič

3. Plank

Tento cvik je velice komplexní a zapojí celé vaše tělo včetně jeho středu. Začínáte ve vzporu na předloktí, zvednete se na levou dlaň, poté na pravou tak, že poloha by se dala pojmenovat „plank na dlaních“. Poté se vrátíte zpět na levé předloktí, pak na pravé, a následně se opět zvednete z pravého předloktí, z levého, a takto střídavě opakujete.

Foto: Jakub Jurdič

Klasický cvik známý jako prkno jsme dostali do pohybuFoto: Jakub Jurdič

4. Dynamické přítahy ve vzporu

Cvik vychází z podobné pozice, jako když se chystáte na provedení kliku. Kolena střídavě a dynamicky spolu s výdechem přitahujete směrem k bradě. Nohy, respektive kolena, nepokládáte na podložku, zůstávají ve vzduchu. V podstatě simulujete běh. Cvik můžete provádět v různých variantách. Kolena můžete přitahovat křížem vnitřní stranou, jak to udělala Lucia, nebo obloukem vnější stranou, kde se vám zase zapojí šikmé břišní svaly.

Foto: Jakub Jurdič

Tímto cvikem simulujete běhFoto: Jakub Jurdič

Je to rychlovka. Přesto se ale nepochybně zadýcháte. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Reklama

Načítám