Hlavní obsah

Chcete ušetřit? Startují dotace na dešťovku. Poradíme vám, jak ji získat!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Dlouhodobé úspory za vodu prostřednictvím dotačního programu. Zní to pro vás zajímavě? Tak zbystřete. Příjem žádostí do druhého kola Dešťovky se rozběhne už 7. září. Ministerstvo životního prostředí tentokrát plánuje rozdělit 240 milionů korun. A my víme, jak na to.

Článek

Česko se čím dál víc potýká s dlouhotrvajícím suchem. Stát chce proto motivovat k efektivnímu hospodaření s dešťovou vodou prostřednictvím dotačního programu Dešťovka. První kolo se setkalo s velkým ohlasem – 100 milionů bylo na jaře rozebráno během jednoho dne. A nyní už známe podrobnosti kola druhého.

Dotace jsou určeny na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti nebo na zahradě. Možná podpora je rozdělena mezi tři typy projektů. První ze systémů využívá dešťovou vodu na zálivku zahrady – zde můžete získat až 55 tisíc korun, avšak pouze jako majitelé nemovitostí v oblastech výrazně postižených suchem. Na tyto projekty padne polovina ze zmíněných 240 milionů.

Jedná se o obce, kde úřady musely od roku 2014 zajistit zásobování pitnou vodou cisternami nebo tam opakovaně platí zákazy používání pitné vody na napouštění bazénů či zalévání, a takové, kde starostové oficiálně vyzývají k šetření s vodou.

Příspěvek na systémy, které mimo zalévání využijí dešťovku i ke splachování, případně na recyklaci odpadní vody, pak mohou využít zájemci z celého Česka. Podpora se může vyšplhat až na 105 tisíc korun a dotace může vždy pokrýt až padesát procent výdajů.

Foto: Anna Nikonorova, Shutterstock.com

Láká vás využít dešťovou vodu k zalévání a splachování? Požádejte o dotaceFoto: Anna Nikonorova, Shutterstock.com

Elektronicky i osobně

Žádosti bude mít na starosti Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) a podání bude elektronické prostřednictvím stránek DotaceDestovka. Kdo nemá možnost elektronického podání, může požádat na kterémkoliv krajském pracovišti SFŽP.

„Pozitivní změnou oproti prvnímu kolu je prodloužení lhůty na doložení papírové žádosti a odborného posudku. Místo pěti dní to nyní bude až třicet dnů,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Čím dříve však dokumenty doložíte, tím dříve by vám měla být dotace vyplacena. Stále totiž platí pravidlo tří týdnů: v této lhůtě od podání žádosti se dozvíte, zda je žádost v pořádku, do tří týdnů od uzavření smlouvy pak přijdou peníze z dotace na účet. Dotace se však vyplácí až po doložení dokončení realizace celého projektu, musíte si tedy vše předfinancovat z vlastních zdrojů. Na realizaci celého projektu přitom máte jeden rok.

Foto: SFŽP

Systém fungování využití dešťové vody vidíte na obrázkuFoto: SFŽP

Vyplatí se to vůbec?

Jako zádrhel se může u žadatelů, kteří jsou napojeni na kanalizační síť, jevit domluva podmínek plateb za stočné. „Stejně jako v případě první výzvy platí, že pokud bude chtít majitel domu využívat dešťovou vodu i ke splachování toalety a je připojen na kanalizační síť, musí se s provozovatelem kanalizace domluvit na platbách za stočné a toto potvrzení doložit ještě před vyplacením podpory. Na druhou stranu se mu díky opatření sníží náklady na vodné, takže bude splachovat rozhodně levněji a ještě bude šetřit pitnou vodu,“ říká Petr Valdman, ředitel SFŽP.

Návratnost investice se pak liší u každého projektu. „V našich modelových příkladech počítáme při náhradě pitné vody z vodovodu pro běžný dům s návratností systému 20 let bez dotace a asi 10 let s dotací. Vždy je potřeba si ale uvědomit, že jedním z cílů programu je dostupnost vody v suchých obdobích,“ dodává Petr Valdman.

Pokud se pro využití dešťovky v domácnosti rozhodnete, je zapotřebí vše koncepčně promyslet. Umístit zásobník totiž není jen tak. Vyžaduje to na správném místě vykopat jámu, do které zásobník uložíte, a následně instalovat speciální rozvody vody k toaletě. Pro netechnické typy je asi nejjednodušším řešením obrátit se na specializovanou firmu, která se těmito řešeními využití dešťové vody zabývá. Ta vám i pomůže se zpracováním samotného projektu a s posudkem pro účely dotace.

Jak nyní zaléváte zahrádku vy? Využijete do budoucna možnosti dotace? 

Reklama

Související témata:

Načítám