Hlavní obsah

Jak správně zalévat rostliny, které čelí vedru a suchu? Máme rady i tipy!

Foto: archiv firmy

Usnadněte si zalévání zahrady například prostřednictvím Flora Best tyčeFoto: archiv firmy

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to zatím nevypadá, mluví předpověď o dalším velmi teplém a suchém létu. Rozhodně se vyplatí předem se na takovou situaci připravit, abyste nepřišli o své „zelené bohatství“! Poradíme, jak na to.

Článek

Extrémní horka loňského roku udělala z nejedné zahrádky Saharu a množná i vám zničila nejen trávník, ale i většinu toho, co jste neměli šanci pravidelně a důkladně zalévat. Možná tedy i vás napadlo, že letos už to nepodceníte a připravíte se, jak to půjde nejlépe. Chtěli bychom vám v tom pomoci!

Správná zálivka

Jak poznáte, že rostlina trpí nedostatkem vody? „První reakcí je svěšování listů. V této fázi, netrvá-li příliš dlouho, se ještě nic neděje. Bude-li voda včas doplněna, je vše v pořádku,“ říká Marek Ferenčík ze Zahradnického centra Ferenčík v Českých Budějovicích.

Jako první pomoc radí vláhu doplnit u rostlin v kořenáči ponořením celé nádoby asi na deset minut do vody, u rostlin v zemi a ve velkých nádobách pak opakovaným zalitím. „Jde o to, aby byl ideálně celý kořenový prostor rovnoměrně a dostatečně prolitý. Když se listy opět narovnají, raději ještě jednou zalejte,“ doplňuje Marek Ferenčík.

Pokud trvá nedostatek vláhy déle, začnou pletiva rostliny odumírat, což je nevratný proces. Jedinou metodou, jak ji zachránit, je pak vzdát se poškozených listů. Rostlinám škodí i to, když opakovaně uvadají, a pak je prolejete, takovým výkyvům byste měli zabránit.

Do podmisky jim lze dát zásobu vody na celý den, ale to zas mnohým rostlinám nesvědčí. V teplém počasí je tedy ideální zalévat ráno i večer – s tím, že ranní zálivka by měla být bohatší. Pamatujte na to, že v době sucha a vedra potřebují zalévat také stromy a keře, i když ne tak často.

Co ale, když je takové vedro, že rostlina začne vadnout během dne? „I to se může stát. Pak použijte k zálivce odstátou vodu s teplotou blízkou okolí rostliny. Nezalévejte ale přes listy a zelené plochy, ale ideálně přímo ke kořenům,“ radí Marek Ferenčík.

Momentálně zažíváme období, kdy je buď sucho, nebo přívalové deště. Jak potom se zálivkou? „Pokud předpověď počítá s vydatnými dešti, není na škodu půdu trochu zvlhčit, aby nebyla vysušená a silný déšť a proud vody vám ji neponičil. Půda tak pobere i víc vody,“ radí Tomáš Duda, country manager Fiskars ČR a SR.

Pokud se chcete na parné dny připravit, můžete na to pamatovat již při sázení rostlin – do půdy lze zapravit takové přípravky, které absorbují vodu a tu pak vydávají postupně. Proti nadměrnému odpařování vody také pomůže, když dáte nad kořenový systém rostlin mulč.

Jak zavlažovat?

V podstatě si můžete zvolit, zda se o zálivku postaráte vlastnoručně, nebo si pořídíte zavlažovací systém, který lze dokonce napojit i na automat. Na obé je pak dobré si pořídit takovou výbavu, aby se vám s ní pracovalo co nejlépe.

Ruční zalévání

I když ruční zalévání znamená většinou i víc práce, rozhodně ho nezavrhujte. Vyjde totiž spolehlivě levněji, a navíc – můžete si ho ulehčit a zpříjemnit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Konvička pro děti My First Fiskars, objem 2 l, lehčený, ale odolný plast, cena: 130 Kč. Zahradní konev Ib Laursen, objem 9,5 l, zinková se šroubovacím kropítkem, cena: 1744 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Konev Eva Solo, minimalistická konev, objem 2 l, zalévá i zdobí, cena: 779 Kč. Zalévací tyč Flora Best Lidl, vytahovací 92–141 cm, nastavitelná 180° stříkací hlava, 9 tipů rozprašování, cena: 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zavlažování Karcher, odolná hadice 10 m, multifunkční pistole, spojka hadice s ochranou proti zlomení, přípojka na vodovodní kohoutek, cena: 910 Kč. Smršťovací hadice X-hose, 45 metrů, flexibilní, velmi lehká, cena: 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): WSR 20M samonavíjecí buben s hadicí na vodu Holzmann, 20 m hadice, odnímatelný buben, rukojeť pro přenášení, automatické navíjení po zatáhnutí, cena: 1797 Kč. Fieldmann FZH 1020, s 20 m hadice a 4 koncovkami, rozprašovací pistole, hliníková rukojeť, cena: 699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Práci se zavlažováním vám usnadní i sázení do samozavlažovacích truhlíků nebo květináčů. Například samozavlažovací truhlík Mareta Plastia, 11 l substrátu a 2,6 l vody, cena: 250 Kč. Lechuza trio Cottage komplet, 3 x 34l nádoby, každá 7,5 l zásobník na vodu, odolné UV i mrazu, cena: 4806 KčFoto: archiv firem

Zavlažovací systémy

„Můžete mít zavlažovače, které umístíte na trávník dle potřeby, ale pokud zahradu teprve budujete, zvažte možnost těch podzemních,“ radí Jakub Kirchner, odborník na značku Gardena. Ideální je v případě kropení trávníku. Zavlažovací systémy ale zvládají i kapkovou zálivku záhonu a květináčů. „Systém kapkové závlahy je jedinečný v přesnosti dávkování a úspoře vody. Většinou si můžete zvolit, zda chcete neustálé kapání, osvěžující mlhu či dešťové přeháňky,“ uvádí Jakub Kirchner.

Pokud zvolíte zavlažovací systém a připojíte ho k zavlažovacímu počítači, dešťovému senzoru a čidlu půdní vlhkosti, bude zcela bez vaší asistence postaráno o dostatečnou zálivku, ale i maximální úsporu vody. Máme pro vás pár tipů výbavy, kterou nabízejí obchody. Zvolili jsme spíš základní sestavy, které jsou méně finančně náročné.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Prokapávací hadice Claber 90357, 1/2", 50 m, 1,2 l za hodinu, cena: 1119 Kč. Zavlažovací počítač Flora Best Lidl, na vodovodní kohoutek, interval zalévání 1 minuta – 23 h 59 min., interval až 2x denně, cena: 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Gardena Sprinklersystem, komplet vybavení pro plochu do 140 m², se čtyřplošným zadešťovačem OS 140, cena: 3790 Kč. Sada pro automatické zavlažování Colibri Claber, lze doplnit senzory a automatem, cena startovací sady pro plochu do 50 m²: 2390 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Gardena Micro-Drip-System – úsporná kapková závlaha pro 7 květináčů a 3 truhlíky, k napojení na kohoutek, cena: 1390 Kč. Závlahová sada Acquagenius, model 200041, až 16 květináčů, automatický dávkovač, cena: 1181 KčFoto: archiv firem

Vyrobte si doma

Potřebujete rychle jeden samozavlažovací květináč na bylinky? Můžete ho vyrobit z PET lahve. Stačí ji uříznout asi pět centimetrů nad polovinou délky a část s hrdlem otočit a vložit do spodní části. Horní část poslouží jako květináče, spodní jako zásobník vody. Kořeny mohou postupně prorůst do vody, ale zprvu se hodí prostrčit hrdlem knot, který k nim vodu dovede.

Jak řešíte zálivku na vaší zahradě? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám