Hlavní obsah

Zahradníci, pozor! 8 fíglů, jak při zalévání ušetřit litry vody

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě teče voda na zahradě proudem. Čím víc svítí slunce, tím víc potřebují květiny i zelenina pít. Sudy s dešťovkou ale bývají v horkém počasí prázdné – proto vás naučíme zalévat úsporně.

Článek

Slunce praží celý den do záhonů a půda vysychá. Pod okapy sice máte sudy nebo zásobníky na dešťovou vodu, ale v těch není ani kapka, protože dlouho nepršelo. Domácí zelenina nebo květiny pro okrasu se tak můžou pořádně prodražit, kdybyste je den co den kropili vodou z vodovodu. Existuje ale několik triků, které používají zkušené zahradnice a zahradníci. Tak si nasaďte slamák a pojďte s námi na zahradu.

Zalévejte ráno nebo večer

Osvojte si základní pravidlo: zalévejte buď brzy ráno, nebo pozdě večer. Tedy ještě předtím, než se slunce naplno rozehřeje, nebo naopak v době, kdy už zapadá a jeho paprsky slábnou. Má to své důvody: rostliny nedostanou teplotní šok a vodu lépe využijí, protože se nebude rychle vypařovat. Tím ušetříte až třicet procent vody. Většinu zeleniny i květin zalévejte přímo ke kořenům, nikoli na listy! Platí to zejména o rajčatech.

Mulčujte a udržujte záhony vlhké

Když je suché léto a vy pořád dokola zaléváte a voda se z půdy rychle vypařuje, může to být deprimující – zvlášť když nemáte vlastní bezednou studnu. Proto zkuste v záhonech udržet vlhkost co nejdéle – pomůže vám mulčování. Záhony pokryjte vrstvou posekané trávy, kompostu nebo drcené kůry. Mulč zabrání prosychání zeminy.

Foto: OzCameraman, Shutterstock.com

Důležité je udržet vlhkost v zemině a u rostlin, aby se co nejméně odpařovalaFoto: OzCameraman, Shutterstock.com

Připravte záhonům stín

Můžete si všimnout, že záhony ve stínu udrží vláhu lépe. Je-li vaše zahrádka na otevřené pláni, kam se celý den opírá slunce, připravte si alespoň provizorní zastínění. Poslouží vám obyčejná rákosová rohož, juta a plaňky. Stínění platí i pro balkony a terasy. Rostliny vystavené polednímu slunci mohou trpět, zvlášť jestli máte druhy, které potřebují alespoň částečný stín.

Upravte zálivku potřebám zahrady

Názory na intenzitu a četnost zálivky se liší zahradník od zahradníka. Někdo doporučuje zalévat jednou za týden, ale opravdu pořádně (asi tak, aby záhony vodu už téměř nepobíraly). Jiní preferují zálivku pravidelnou, každodenní. Každá půda a každá zahrada se bude chovat odlišně, takže režim zalévání upravte podle potřeb svých záhonů.

Selektujte chytře

Některé druhy zeleniny, například rajčata, jsou žíznivější a měly by mít při zalévání prioritu. Jiné, třeba cibule nebo česnek, vydrží na suchu dlouho. Z bylinek potřebuje více vody máta, zato středomořské bylinky, jako je tymián nebo oregano, tak často zalévat nemusíte. Také když vysadíte nové rostliny, třeba sazenice květin, měli byste jim zhruba první čtyři týdny věnovat větší péči a zalévat je častěji.

Vyplejte, ať nezaléváte plevel

Zaplevelený záhon znamená, že se vaše zelenina nebo květiny musejí o vodu dělit ještě s lebedou, mléčem, peťourem... Plevel proto pravidelně vytrhávejte, ať zbytečně neplýtváte vodou.

Foto: sanddebeautheil, Shutterstock.com

Také pořádně vypleté záhony ušetří pár litrů vodyFoto: sanddebeautheil, Shutterstock.com

Využijte dostupné zdroje vody

Šťastnější jsou ti, kteří mají bezednou studnu nebo jim pod zahradou bublá potok. Sem tam si z něho můžete nabrat vodu do konve víceméně bez problémů. Jestli ale hodláte používat technické zařízení, například čerpat vodu z potoka do sudu, měli byste mít povolení od příslušného vodoprávního orgánu.

Na sucho se připravte

Protože zažíváme už několikáté suché léto za sebou, připravte se na to další už v předstihu. Před jarním výsevem můžete půdu provlhčit do hloubky asi 25 centimetrů. Krom toho půdu promíchejte také s organickým substrátem, který vláhu pomáhá absorbovat a zadržovat.

Máte nějaké svoje triky, jak ušetřit vodu při péči o zahradu?

Související témata:

Načítám