Hlavní obsah

Chci zhubnout, ale ne cvičit. Jde to?

Foto: Thinkstock

Nešlo by hubnout bez cvičení?Foto: Thinkstock

Reklama

Zhubnout sice chcete, ale co rozhodně nechcete, je se začít pravidelně hýbat. Už jen slovo pohyb vám způsobuje osypky na těle. Dají se tedy kila shodit, aniž byste se museli hýbnout? A proč je pohyb vlastně tak důležitý? Zjišťovali jsme to pro vás.

Článek

Šestadvacetiletá Jana se snažila zhubnout, proto zašla za dietní poradkyní a nechala si vypracovat redukční jídelníček. Ale o jakémkoli cvičení nechtěla ani slyšet. „V jídle si dokážu odříct kdeco a jsem schopna se kousnout. Jenže jít někam zvedat činky, zaběhat si nebo zaplavat, na to jsem opravdu líná,“ upřímně říká a za lenost se nestydí.

Jde to bez pohybu?

Pochopitelně, že zhubnout se bez cvičení dá. Logicky: pokud snížíte kalorický příjem, máte úbytek kil zaručen. Jenže… „Život rovná se pohyb. Srdce tepe, plíce dýchají, žaludek tráví, všude v těle je pohyb,“ upozorňuje poradce na zdravý životní styl Radek Mirovský. Lidský organismus podle něj pohyb zkrátka potřebuje. Vždy však záleží na tzv. pohybovém režimu. „Pokud se někdo živí kopáním výkopů a je obézní, tak jeho problém bude určitě někde jinde než v pohybovém režimu. Pakliže ale někdo sedí celý den u počítače, bude muset zařadit více fyzické aktivity, aby dosáhl redukce tukové tkáně, nemluvě o zlepšení zdravotním stavu,“ dodává Radek Mirovský.

Foto: Thinkstock

Štíhlé tělo nemusí nutně znamenat i zdravéFoto: Thinkstock

Uberete kalorie, uberete i kila, jenže...

Mohlo by se vám pak přihodit totéž, co Janě. „Podařilo se mi během půl roku shodit osm kilo. Ale při pohledu do zrcadla jsem zjistila, že na mně visí kůže i svaly,“ otevřeně říká mladá dívka. Výrazně se jí prý objevila i celulitida. Zděsila se a rozhodla se přemoci svou vrozenou nechuť k pravidelnému pohybu. „Začala jsem chodit na vibrační cvičení powerplate,“ dává tip Jana. Přiznává, že omezila i dopravní prostředky a všude chodí pěšky.

Proč to tak je?

„Při hubnutí samotnou nízkoenergetickou dietou totiž není možné dosáhnout pevnosti postavy a zlepšení fyzické zdatnosti. Hrozí i úbytek svalů,“ upozorňuje výživová expertka Katarína Skybová z Institutu Kompliment. „Cvičení redukci a výdej energie podporuje. Proto by vždy mělo být součástí redukčního režimu. Jedině tak může být výsledkem úbytek tukového pojiva, zvýšení kondice a mimo jiné i dobrý body image, tedy osobní pocit zdraví a spokojenosti v souvislosti se svojí tělesnou hmotností,“ doplňuje Katarína Skybová.

Je pohyb opravdu tak nezbytný?

Pohyb kromě spotřeby energie a zvýšení celkového energetického výdaje má i další účinky na organismus, které zlepšují průběh hubnutí. „Pozitivně ovlivňuje metabolismus, snižuje hladinu tuků v krvi, zvyšuje dobrý cholesterol, snižuje krevní tlak...,“ popisuje Katarína Skybová. Navíc pohyb zlepšuje náladu, zbavuje stresu, a to všechno dohromady přispívá ke zdravému hubnutí.

Vyberte si nejmenší zlo

Jestli i vy máte stejně jako Jana odpor ke cvičení, ale zároveň jste si vědomi toho, že pro zdraví je to potřeba, hledejte zábavný pohyb, při němž nebudete trpět: jak psychicky (to je otrava!), ani fyzicky (to nezvládnu!). Co třeba skákání na malých trampolínkách, tancování u tyče, nebo návštěva posilovny ryze pro ženy? Vydat se také můžete (stejně jako my s kamerou) například na alpinning, bodypump či bosu.

Foto: Thinkstock

Procházky vám nahradí cvičení aspoň zčástiFoto: Thinkstock

„Mnoho z vás má však z kolektivních sportovních aktivit hrůzu,“ říká nutriční terapeutka Sandra Miloševičová. „Necítíte se ve společnosti dalších dobře, postrádáte hlídání dětí nebo jste velmi pracovně vytíženi a večer už na návštěvu tělocvičen unaveni,“ pokračuje odbornice. Ale i pro ty má nejnovější tip: hru Fitness Move Playstation 3, pomocí níž můžete cvičit kdykoli, kdekoli, a hlavně s kýmkoli. Podobně jako při hře Xbox 360 Your Shape Fitness Evolved či Wii Fit Plus.

Tip redakce: Hubnout můžete i pomocí partnera. Dokáže vám to článek Blanka v akci: S cizím mužem v cizím pokoji.

Tak jak jste se rozhodli? Necháte své tělo chátrat, nebo přece jen vyrazíte se trochu hýbnout? Věřte, že pohyb vám pomůže nejen ve spálení kalorií či tuků. Ale třeba i zapomenout na starosti. Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám