Článek
Že vás zejména ten druhý recept jako výběr od muže překvapil? Nás taky. Neodolala jsem a zeptala se Richarda, kde k tomuto stylu stravování přišel. „Před nějakou dobou jsem dostal hroznou chuť na povidla, naposledy jsem je jedl jako malý kluk, a najednou mě to prostě přepadlo,“ začal mi vysvětlovat Richard.
„Tak jsem šel do krámu a skleničku povidel jsem si koupil. A zjistil, že se to nedá jíst. A tak začala moje domácí samovýroba skoro všeho, od té už je to k pohance a červené čočce prostě jen kousek.“ Ostatně, Richard už zkoušel doma i vařit šunku, a prý byla výborná!
Pohanka s červenou řepou a čočkou
Na 3–4 porce potřebujete: 150 g červené čočky, 150 g pohanky, 300 g oloupané červené řepy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 větší bobkové listy, 2 lžíce cukru, 2–3 lžíce červeného vinného octa, olivový olej, 2 rovné lžičky mletého koriandru, 1 rovnou lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku koření garam masala, 1–2 hřebíčky (ideálně mleté), 1–2 lžíce balzamikového octa a sůl
Červená čočka se v posledních letech dostává na výsluní – a naprosto zaslouženě
Nelekejte se množství surovin, převážná většina z toho je koření! Nachystejte si i řepu, kterou nejdřív oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše olivového oleje lehce zpěňte koření (koriandr, garam masalu, hřebíček a římský kmín), ale trvá to jen okamžik, aby pořádně zavonělo.
Jana Richardovi při vaření ráda pomáhá
V tu chvíli přidejte připravenou řepu, asi 5 minut ji restujte, pak ji podlejte trochou vody, stačí tak do poloviny výšky řepy, a lžící balzamikového octa a řepu pod poklicí duste do změknutí, trvá to asi 35 minut.
Mezitím v osolené vodě uvařte podle návodu na obalu pohanku. V jiném hrnci si mezitím uvařte i červenou čočku, jen do vody k ní přidejte i pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a červeného octa, měkká je asi po 15 minutách varu. Těsně před koncem varu ji ještě trochu osolte a nakonec ji odstavte z plotny, vyberte koření a slejte ji. Nakonec vše zmíněné smíchejte a podávejte. Je to opravdu dobrota!
Čočka s pohankou a řepou? Richard vás přesvědčí, že je to vážně dobrota!
Orientální koření, čočka, pohanka a červená řepa se skvěle doplňují. Dokud to nevyzkoušíte, nepochopíte
Králík pečený na švestkách a červeném víně
Na 4–5 porcí potřebujete: 1 celého králíka, 1 kg menších brambor, 2 cibule, 1/2 bulvy celeru, 2 dl červeného vína, 70 g sušených švestek, 50 g sušených brusinek, 2 lžičky rybízové marmelády, 4 lžíce nejlépe rýžového nebo arašídového oleje (jsou zcela bez chuti), 3 plátky citronu, 4 snítky čerstvého rozmarýnu, sůl a pepř
Králík pečený se zeleninou a švestkami nadchne celou vaši rodinu
Základem je velký pekáč s poklicí, který si Richard přinesl vlastní. „Tenhle je ze speciální keramiky a jsem zvyklý v něm vařit, je to jeden z mých nejoblíbenějších kousků nádobí,“ smál se Richard. Troubu zapněte na 200 stupňů. Brambory i se slupkou omyjte, celer očistěte a nakrájejte na kostičky, cibuli na kolečka, rozmarýn nasekejte nadrobno. Králíka omyjte, osušte a zlehka ho ze všech stran osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Marmeládu (tahle je pochopitelně z Richardovy domácí produkce :-)) v misce rozmíchejte s červeným vínem.
Začněte s tím, že si všechnu zeleninu připravíte – i vaření totiž může být zábava
Rozmarýn nasekejte úplně najemno, pokud nemáte sekáček na bylinky, pomůže velký nůž
Na dno velkého pekáče urovnejte všechny suroviny, tedy celé brambory, celer, cibuli, sušené švestky a brusinky, přidejte kolečka citronu, trochu soli a čerstvě namletého pepře, přisypte jemně nasekaný rozmarýn a nakonec vše zakápněte olejem a červeným vínem s marmeládou. Navrch položte připraveného králíka, přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby.
Všechny potřebné suroviny naskládejte do hrnce a okořeňte
Vše zalijte vínem s marmeládou a navrch položte králíka
Během doby pečení králíka pravidelně kontrolujte a vždy ho přelijte vypečenou šťávou. I když se to na první pohled nezdá, díky pečení pod poklicí a té spoustě skvělých věcí zůstane králík, který se jinak tak jednoduše vysuší, krásně šťavnatý. My jsme se po něm v redakci mohli utlouct!
Dozlatova upečené šťavnaté maso, křehké brambory a voňavá zelenina, to je prostě paráda
Svoje manžely, kamarády, partnery, bratry nebo jakékoli další „vaše“ muže můžete přihlásit na e-mailu jana.ch@prozeny.cz. Tam vám ráda zodpovím i případné otázky!