Hlavní obsah

Chlap v kuchyni: Šťavnatý králík pečený se švestkami a vínem

Foto: Marie Bartošová

Čtenářka Jana může být na svého manžela Richarda hrdá: v kuchyni se totiž rozhodně neztratí!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Do dnešního dílu přihlásila naše čtenářka Jana Kotalová svého manžela Richarda, že prý výborně vaří, a on nám předvedl skvělého králíka na švestkách a červenou řepu s pohankou a červenou čočkou.

Článek

Že vás zejména ten druhý recept jako výběr od muže překvapil? Nás taky. Neodolala jsem a zeptala se Richarda, kde k tomuto stylu stravování přišel. „Před nějakou dobou jsem dostal hroznou chuť na povidla, naposledy jsem je jedl jako malý kluk, a najednou mě to prostě přepadlo,“ začal mi vysvětlovat Richard.

„Tak jsem šel do krámu a skleničku povidel jsem si koupil. A zjistil, že se to nedá jíst. A tak začala moje domácí samovýroba skoro všeho, od té už je to k pohance a červené čočce prostě jen kousek.“ Ostatně, Richard už zkoušel doma i vařit šunku, a prý byla výborná!

Pohanka s červenou řepou a čočkou

Na 3–4 porce potřebujete: 150 g červené čočky, 150 g pohanky, 300 g oloupané červené řepy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 větší bobkové listy, 2 lžíce cukru, 2–3 lžíce červeného vinného octa, olivový olej, 2 rovné lžičky mletého koriandru, 1 rovnou lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku koření garam masala, 1–2 hřebíčky (ideálně mleté), 1–2 lžíce balzamikového octa a sůl

Foto: Marie Bartošová

Červená čočka se v posledních letech dostává na výsluní – a naprosto zaslouženěFoto: Marie Bartošová

Nelekejte se množství surovin, převážná většina z toho je koření! Nachystejte si i řepu, kterou nejdřív oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše olivového oleje lehce zpěňte koření (koriandr, garam masalu, hřebíček a římský kmín), ale trvá to jen okamžik, aby pořádně zavonělo.

Foto: Marie Bartošová

Jana Richardovi při vaření ráda pomáháFoto: Marie Bartošová

V tu chvíli přidejte připravenou řepu, asi 5 minut ji restujte, pak ji podlejte trochou vody, stačí tak do poloviny výšky řepy, a lžící balzamikového octa a řepu pod poklicí duste do změknutí, trvá to asi 35 minut.

Mezitím v osolené vodě uvařte podle návodu na obalu pohanku. V jiném hrnci si mezitím uvařte i červenou čočku, jen do vody k ní přidejte i pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a červeného octa, měkká je asi po 15 minutách varu. Těsně před koncem varu ji ještě trochu osolte a nakonec ji odstavte z plotny, vyberte koření a slejte ji. Nakonec vše zmíněné smíchejte a podávejte. Je to opravdu dobrota!

Foto: Marie Bartošová

Čočka s pohankou a řepou? Richard vás přesvědčí, že je to vážně dobrota!Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Orientální koření, čočka, pohanka a červená řepa se skvěle doplňují. Dokud to nevyzkoušíte, nepochopíteFoto: Marie Bartošová

Králík pečený na švestkách a červeném víně

Na 4–5 porcí potřebujete: 1 celého králíka, 1 kg menších brambor, 2 cibule, 1/2 bulvy celeru, 2 dl červeného vína, 70 g sušených švestek, 50 g sušených brusinek, 2 lžičky rybízové marmelády, 4 lžíce nejlépe rýžového nebo arašídového oleje (jsou zcela bez chuti), 3 plátky citronu, 4 snítky čerstvého rozmarýnu, sůl a pepř

Foto: Marie Bartošová

Králík pečený se zeleninou a švestkami nadchne celou vaši rodinuFoto: Marie Bartošová

Základem je velký pekáč s poklicí, který si Richard přinesl vlastní. „Tenhle je ze speciální keramiky a jsem zvyklý v něm vařit, je to jeden z mých nejoblíbenějších kousků nádobí,“ smál se Richard. Troubu zapněte na 200 stupňů. Brambory i se slupkou omyjte, celer očistěte a nakrájejte na kostičky, cibuli na kolečka, rozmarýn nasekejte nadrobno. Králíka omyjte, osušte a zlehka ho ze všech stran osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Marmeládu (tahle je pochopitelně z Richardovy domácí produkce :-)) v misce rozmíchejte s červeným vínem.

Foto: Marie Bartošová

Začněte s tím, že si všechnu zeleninu připravíte – i vaření totiž může být zábavaFoto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Rozmarýn nasekejte úplně najemno, pokud nemáte sekáček na bylinky, pomůže velký nůžFoto: Marie Bartošová

Na dno velkého pekáče urovnejte všechny suroviny, tedy celé brambory, celer, cibuli, sušené švestky a brusinky, přidejte kolečka citronu, trochu soli a čerstvě namletého pepře, přisypte jemně nasekaný rozmarýn a nakonec vše zakápněte olejem a červeným vínem s marmeládou. Navrch položte připraveného králíka, přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby.

Foto: Marie Bartošová

Všechny potřebné suroviny naskládejte do hrnce a okořeňteFoto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Vše zalijte vínem s marmeládou a navrch položte králíkaFoto: Marie Bartošová

Během doby pečení králíka pravidelně kontrolujte a vždy ho přelijte vypečenou šťávou. I když se to na první pohled nezdá, díky pečení pod poklicí a té spoustě skvělých věcí zůstane králík, který se jinak tak jednoduše vysuší, krásně šťavnatý. My jsme se po něm v redakci mohli utlouct!

Foto: Marie Bartošová

Dozlatova upečené šťavnaté maso, křehké brambory a voňavá zelenina, to je prostě parádaFoto: Marie Bartošová

Svoje manžely, kamarády, partnery, bratry nebo jakékoli další „vaše“ muže můžete přihlásit na e-mailu jana.ch@prozeny.cz. Tam vám ráda zodpovím i případné otázky!

Reklama

Načítám