Hlavní obsah

Chlast: na rodinu past?!

Foto: Thinkstock

Závislost na alkoholu začíná plíživěFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám mezi 40 a 50, máte problémy ve vztahu nebo jste čerstvě po rozvodu? Pak vám hrozí velké riziko, že se stanete závislou na alkoholu! Statistiky hovoří o deseti procentech takových žen v celé Evropě a třetině žen u nás. Myslíte si, že vám jedna sklenka denně neuškodí? Omyl!

Článek

Pokud patříte k těm ženám, nezávisle na věku, které žijí poměrně klidným vyrovnaným životem, netrápí vás ani významné konflikty v práci a jste celkově spokojené se svým partnerským vztahem, riziko, že se stanete závislé na alkoholu, je opravdu minimální.

Míra dávek je ovšem individuální, a zatímco jedna sklenka vína denně kamarádce neuškodí, vy na tom můžete být úplně jinak. Nikdo samozřejmě netvrdí, že byste se nemohly napít při významných událostech. Ženy ovšem alkoholem rády řeší své problémy.

Jestli je to správné řešení, jsme se zeptali v ulicích Prahy. Výsledky ankety můžete vidět zde:

Ne jinak tomu je i v případě hrdinky seriálu Přešlapy Karolíny. Kvůli manželově provalené nevěře se vztah dostal do krize a Karolína hledá útěchu v alkoholu. Zrovna ve chvíli, kdy si David myslí, že dělá pokroky a vše by se mohlo k lepšímu obrátit, požádá ho, aby se odstěhoval. Jak to s nimi dopadne a zda Karolína svou závislost na pití přemůže, se dozvíte dnes v osm hodin na Primě.

Proboha, jak se to stalo?

Nikdy to není ráz na ráz. Alkoholismus začíná pěkně pomalu plíživě a závisí také na věku. Zatímco -náctiletí potřebují k závislosti cca půl roku pravidelného pití, ženám ve středním věku to může trvat i roky. Zničit játra i další orgány si ovšem můžete v kterémkoli věku, takže o statistiky se při svých výmluvách neopírejte. Vždycky ovšem začíná malými pravidelnými dávkami. Takže pověstná fráze: „Jedna sklenička denně neublíží, mnohdy není pravdivá."

Foto: archiv TV Prima

I seriálová Karolína hledá útěchu v alkoholuFoto: archiv TV Prima

Indikace a léčba

Nikdy není pozdě na to, začít se léčit. I když počítejte s tím, že to nebude snadné. Jak se projeví závislost na alkoholu v chování? Alkohol se ženy na rozdíl od mužů snaží skrývat, a to kdekoli, kde je to možné a ostatní na to nepřijdou. Pití se oddávají zejména v klidu doma, nikoli na veřejnosti. Taková žena je psychicky labilní, přestává dbát o svůj zevnějšek i o prostor, ve kterém tráví čas. Pokud se dostane do dalšího stadia, už se ani nestydí pít na veřejnosti, všechno je jí jedno, chová se nemožně, vulgárně a směšně. Někdy se projevuje až hysterickým chováním a útočí na své přátele a zejména pak svého partnera. Podle odborníků ženy alkoholičky rády ulpívají na tlumících lécích, na kterých se velmi snadno mohou stát závislými.

Šance, že se ze závislosti dostanete, je velká, i když to nebude lehké. Rozhodně se to ale vyplatí, nejen kvůli budoucnosti vašich dětí, ale pro pohodu a dobré vztahy v rodině, kvůli zachování si důstojnosti, práce a v neposlední řadě také zdraví. I když se vám uleví, rozhodně alkohol vaše problémy nevyřeší, stejně jako jakákoli jiná droga.

Měly jste někdy problémy s alkoholem? Zvládla jste se závislosti zbavit? Řešily jste někdy v rodině podobné trable? Pojďte s námi diskutovat a ostatním poradit v diskusi nebo na info@prozeny.cz.

Související témata:

Načítám