Hlavní obsah

Chlorela vám vyčistí střeva a dodá železo. Zkuste ji

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Reklama

Chlorela je jednobuněčná řasa, často odborníky doporučovaná jako doplněk stravy. Ale víte, proč vlastně? Má celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Budete díky ní zdravější, krásnější a plní energie! Je vhodná při hubnutí i detoxu, a ještě zvyšuje obranyschopnost organismu! Zkusíte ji?

Článek

Podle odborníků obsahuje sladkovodní řasa chlorela vitaminy, minerální prvky, chlorofyl i antioxidanty. To vše se velmi pozitivně projeví na vašem celkovém zdravotním stavu. Zjišťovali jsme, s čím pomáhá nejvíc!

Čistí organismus

Chlorela je často nabízena ve formě prášku nebo tabletek, jako doplněk stravy. Přestože řada některých reklamních tvrzení stále nebyla vědecky potvrzena, jedno je jisté. Má úžasnou vlastnost vázat na sebe těžké kovy, čímž účinně detoxikuje organismus. Kromě toho, údajně obsahuje velké množství vitaminů.

„Uvádí se, že obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Například prekurzory vitaminu A, vitaminy ze skupiny B, vitamin C a E a z minerálů hořčík a železo, z makroživin je uváděn obsah bílkoviny. Chlorela patří mezi takzvané ‚zelené potraviny‘ a má stejné výhody jako zelená zelenina – představuje přirozenou očistu těla. Je to díky zelenému barvivu chlorofylu, který má antioxidační potenciál,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, lékařka s atestací v oboru vnitřního lékařství.

Zásadní však je, jakou úpravou řasa projde. Přírodní chlorelu totiž lidský organismus neumí strávit a tělo ji bez jakýchkoli účinků vyloučí. Je proto třeba ji užívat dezintegrovanou, tedy pouze pokud projde procesem narušení buněčné stěny. Dejte si na to při koupi pozor a raději se zeptejte lékárníka.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Chlorela se dá konzumovat v prášku nebo tabletáchFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Zlepšuje zažívání

Tato zajímavá řasa také obsahuje růstový faktor, který má urychlovat růst normální střevní mikroflóry, čímž přispívá k dobrému zažívání.

„Chlorela má pozitivní vliv zejména na vaše střeva a střevní mikroflóru, protože funguje jako prebiotikum, a tím ve střevech vytváří vhodné prostředí pro správné střevní bakterie. To je pak důležité nejen pro vaše trávení, vstřebávání živin, ale také pro udržení správné váhy,“ doplňuje  výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová.

Foto: Mikhail Azarov, Shutterstock.com

Chlorela podle odborníků pomáhá k lepšímu zažíváníFoto: Mikhail Azarov, Shutterstock.com

Posiluje imunitu

Funguje dokonce i jako prevence proti řadě nemocí či plísní. Pomáhá likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Tím, že detoxikuje organismus, a naopak dodává tělu vitaminy, zároveň posiluje vaši obranyschopnost. Podle některých odborníků dokonce urychluje hojení ran.

„Já osobně mám nejraději chlorelu v prášku, ale ať už si vyberete jakoukoli formu, uvidíte, že se během několika dnů začnete lépe cítit a budete mít více energie. Spousta lidé také popisuje, že se jim užíváním chlorely zlepšila a prozářila pleť,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Zpomaluje stárnutí

A jako bonus – je účinná také proti oxidačnímu stresu. Oxidační stres je zjednodušeně řečeno nadbytek volných radikálů v těle, se kterými si tělo neumí samo poradit a z těla je odvést. Chlorela však proti nim účinně bojuje – opět díky množství antioxidantů. Tím pomáhá zpomalovat proces stárnutí celého organismu. Krom toho chlorofyl v těle zvyšuje produkci hemoglobinu, čímž podporuje přenos kyslíku. Díky tomu se čistí krev. Chlorofyl má navíc antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Nic se nemá přehánět

I u užívání chlorely však platí známé rčení „všeho s mírou“. Ne každému může jen prospět. Nehodí se například pro pacienty po transplantaci nějakého orgánu, jelikož vitamin K obsažený v řase utlumuje působení léků na ředění krve. Při nadměrném užívání se mohou vyskytnout zažívací potíže, průjmy, nadýmání, a dokonce i ledvinové kameny. Pokud si nejste jisti, zda by vám chlorela prospěla, raději užívání konzultujte se svým lékařem.

Užíváte chlorelu? A jaké s ní máte zkušenosti?

Reklama

Načítám