Hlavní obsah

Domácí zelená: Mátový likér krok za krokem

Hodnocení:
(16)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Peprmintka, zelená, fefrmincka či ústní voda... Ať už mu u vás říkáte jakkoliv, mátový likér je prostě evergreen všech žíznivých koledníků. Vyrobte si ho (třeba zítra na Zelený čtvrtek) podle našeho návodu a v pondělí vám přijde víc než vhod!

Ingredience pro:
2 lahvičky
  • 1 hrnek máty
  • 1 hrnek alkoholu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek vody
  • gelové potravinářské barvivo
Článek

Postup:

Krok 1: Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.

Foto: Greta Blumajerová

Je jen na vás, jestli použijete mátu čerstvou, nebo sušenou

Krok 2: Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.

Foto: Greta Blumajerová

Po čtyřech dnech alkohol pěkně natáhl veškerou chuť bylinky

Krok 3: Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).

Foto: Greta Blumajerová

Vodu s cukrem svařte na hustý sirup. Alkohol se s ním většinou míchá v poměru 1 : 1, aby zelená nebyla moc silná, ale raději ji nejdřív ochutnejte s menším množstvím sladidla

Krok 4: Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.

Foto: Greta Blumajerová

Jak vidíte, přírodní mátový likér nemá úplně lákavou barvu, takže si můžete pomoct kapičkou zelené potravinářské barvy

Krok 5: Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.

Foto: Greta Blumajerová

Tak na vaše!

Co se vám vybaví, když se řekne zelená?

ynezorPumanzeSaNyknalC