Hlavní obsah
3,4
(140)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Peprmintka, zelená, fefrmincka či ústní voda... Ať už mu u vás říkáte jakkoliv, mátový likér je prostě český evergreen, na který zejména v létě na dovolených v kempech dochází velice často. Napadlo vás někdy si zelenou vyrobit doma?

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 lahvičky
  • 1 hrnek máty
  • 1 hrnek alkoholu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek vody
  • 3 g gelového potravinářského barviva
Článek

Postup:

01.

Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.

Foto: Greta Blumajerová

Je jen na vás, jestli použijete mátu čerstvou, nebo sušenouFoto: Greta Blumajerová

02.

Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.

Foto: Greta Blumajerová

Po čtyřech dnech alkohol pěkně natáhl veškerou chuť bylinkyFoto: Greta Blumajerová

03.

Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).

Foto: Greta Blumajerová

Vodu s cukrem svařte na hustý sirup. Alkohol se s ním většinou míchá v poměru 1 : 1, aby zelená nebyla moc silná, ale raději ji nejdřív ochutnejte s menším množstvím sladidlaFoto: Greta Blumajerová

04.

Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.

Foto: Greta Blumajerová

Jak vidíte, přírodní mátový likér nemá úplně lákavou barvu, takže si můžete pomoct kapičkou zelené potravinářské barvyFoto: Greta Blumajerová

05.

Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.

Foto: Greta Blumajerová

Tak na vaše!Foto: Greta Blumajerová

Co se vám vybaví, když se řekne zelená? Třeba táborák? A co takhle nějaké dobré jídlo na táboráku, buřtguláš?

Reklama

Související témata:

Načítám