Hlavní obsah

Chřipka, kocovina, nebo meningokok? Zachraňte zdraví vašemu dítěti!

Foto: Thinkstock

Únava, ochablost, bolení hlavy, stoupající teplota? To všechno můžou být následky bouřlivé oslavy, ale také příznaky nebezpečné nákazyFoto: Thinkstock

Reklama

Meningokoková nákaza je děsivě rychlá, během 24 hodin dokáže i zabít. A teenageři jsou ohroženou skupinou – zvláště ti, kteří bydlí na internátu nebo jezdí na festivaly. Víte, jak je ochránit?

Článek

Příznaky jsou skoro k nerozeznání od počínající chřipky nebo angíny. Člověk je unavený, malátný, může trpět bolestí hlavy, svalů a kloubů nebo zvracet. Typická je vysoká teplota, která vyletí nahoru během několika hodin. Pokud není infekce rozpoznaná a nezačne se s léčbou, následuje zmatenost, ztuhlý krk, křeče a poruchy vědomí.

Jelikož se bakterie šíří do ostatních částí těla pomocí krevního oběhu, bývají postiženy i další orgány, například oči, srdce, játra a ledviny.

Následky invazivního meningokokového onemocnění jsou proto většinou vážné – může jít o ztrátu sluchu, slepotu, trvalé poškození mozku a mentální retardaci, ale také amputaci prstů či celých končetin. Odborníci odhadují, že v průměru dva z deseti případů mají doživotní následky a jeden končí úmrtím.

Meningitida: vzácná, ale děsivá

Počty případů nejsou nijak ohromující. Podle zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie bylo v roce 2013 v České republice zjištěno celkem 59 invazivních meningokokových onemocnění, z toho čtyři skončila úmrtím. Mimořádně krutá je tahle nemoc především proto, že si své oběti vybírá nečekaně a mezi naprosto zdravými dětmi a teenagery – udeří prostě jako blesk z čistého nebe. Nejvíc obětí je ve skupině dětí do 2 let, hned za nimi jsou mladí lidé mezi 15–20 lety.

Foto: Thinkstock

Party, plesy, večírky, hudební festivaly – to všechno jsou místa, kde k nákaze může dojít nejsnadnějiFoto: Thinkstock

Nemoc, nebo kocovina?

Právě podobnost příznaků s chřipkou je na meningokokové infekci to nejzrádnější a ztěžuje včasnou diagnózu. U obou rizikových skupin navíc může být obtížné se s nemocným ohledně jeho pocitů domluvit (malé děti to ještě neumí, dospívající zase nechtějí).

Určitým vodítkem může být neobvykle rychlý nástup horečky a také skutečnost, že onemocnění často propuká u psychicky a fyzicky vyčerpaného nebo nevyspalého člověka, například po návratu z taneční party nebo maturitního večírku.

Typická situace tedy může vypadat takto: potomek se probudí po flámu, je mu zle a má teplotu, ale raději to tají, aby ještě nedostal vynadáno. Že mu jde o život, to ho samozřejmě ani nenapadne. A drahocenný čas plyne…

Co můžou udělat rodiče?

„Je důležité nemocného především sledovat, zda se příznaky rychle nezhoršují či se k nim nepřidávají jiné. Mezi jednoznačné symptomy onemocnění patří drobné i větší podlitiny, které nemizí po zatlačení. V takových případech je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc," nabádá MUDr. Jan Pajerek, pediatr na dětské klinice Masarykovy nemocnice z Ústí nad Labem. Laboratorní vyšetření může nemoc potvrdit nebo vyvrátit během velmi krátké doby, a lékaři pak nemocnému nasadí antibiotika, případě další léčebné prostředky.

Foto: Thinkstock

Jak moc je doopravdy nemocná? Sami to nepoznáte, je ale lepší zavolat lékaře zbytečně, než pak trpce litovat. Tmavé skvrnky po těle jsou varováním, signalizují orgánovou sepsiFoto: Thinkstock

Prevence? Jedině očkování

Zdravý životní styl s dostatkem pohybu i vitaminů může samozřejmě imunitu vašeho dítěte posílit, jedinou spolehlivou ochranou je ale očkování. Nedávno byla u nás zavedená vakcína proti meningokoku typu B, který je u nás nejčastějším původcem nemoci a dlouho proti němu očkování neexistovalo.

„Séroskupina B je pro ČR typická, značně převažuje více než poslední 3 roky. Touto skupinou je způsobeno kolem 75 procent onemocnění,“ potvrzuje MUDr. Pavla Křížová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy ze SZÚ v Praze. Vakcína není hrazena ze zdravotního pojištění a jedna očkovací dávka (jsou zapotřebí dvě až tři) přijde přibližně na 3 tisíce korun.

Bojíte se takové nemoci? A dali byste své dítě očkovat?

Reklama

Načítám