Hlavní obsah

Chůze versus běh: V čem má obyčejná procházka navrch?

Foto: Vadim Martynenko, Shutterstock.com

Foto: Vadim Martynenko, Shutterstock.com

Reklama

Běh je módní sport, protože je časově i finančně nenáročný a můžete ho provozovat kdykoli a v podstatě kdekoli. Jenže i když si jdete jen zaběhat do parku, musíte myslet na dodržování správného postupu, jinak vám hrozí nejen zbytečný úraz.

Článek

Hýbejte se a budete šťastnější, zdravější a krásnější, bez ohledu na to, zda trénujete na maraton nebo jste spíše zastánci pomalých procházek. Nejdůležitější je objevit radost z pohybu, který vám dokáže zlepšit kondici i náladu. A vůbec se nemusíte stydět, že se věnujete jen „obyčejné chůzi“.

Chodit může každý

Pěší pohyb je vhodný v podstatě pro každého, bez ohledu na věk. V případě běhu už to tak jednoznačné není. „Určitým omezením pro provozování běhu může být například vysoký tlak, srdečněcévní choroby a cukrovka. U těchto chorob je běh a veškerý pohyb skutečně lékem, ale zároveň se musí začít opravdu pozvolna a opatrně, aby nedošlo k fatálním komplikacím,“ varuje Mgr. Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Trenéra nepotřebujete

Běh má svá negativa především v případě, že děláte něco špatně – ať už jde o techniku běhu, intenzitu, špatné obutí nebo o běh po nevhodných površích. „Drobná zranění nejsou pro běžce ničím výjimečným, obvykle jde o přetížení při často se opakujícím a dlouhodobém pohybu,“ upozorňuje Kateřina Hollerová. Doplatit na to mohou svaly při nedostatečném zahřátí, ale i šlachy nebo klouby, zejména na nezpevněném povrchu nebo v nevhodném obutí. Při obyčejné chůzi je riziko zranění výrazně menší než při běžeckém tréninku.

Léčí tělo i duši

Pokud nejste extrémista, dokážete i odpočívat a dbáte na správnou stravu, pak je pohyb ryze pozitivní záležitost, a to pro tělo i duši. „Běh i chůze jsou skutečně lékem a cestou k uzdravení nebo omezení projevů choroby, jako jsou revmatoidní artritida, deprese a úzkosti, chronická zácpa a jiné zažívací obtíže, astma či syndrom vyhoření,“ dodává Kateřina Hollerová.

Foto: Harbucks, Shutterstock.com

Procházka se psem jsou dvě mouchy jednou ranou. Nejde jen o pohodu domácího miláčka, ale děláte tím mnoho pro sebeFoto: Harbucks, Shutterstock.com

S nadváhou raději pomalu

Často se v souvislosti s během mluví o opotřebování kloubů. „S tím souhlasím pouze částečně, ve skutečnosti běh posiluje svalstvo, šlachy a vazy na nohou. K opotřebování kloubů dochází zejména u lidí s velkou nadváhou,“ tvrdí Kateřina Hollerová. Neznamená to ale, že pro ně běh není vhodný. „Pouze by měli dbát více než kdo jiný na to, aby si koupili kvalitní boty na běh a neběhali po asfaltu, ale zvolili raději cestu přírodou, na měkčím povrchu,“ radí odbornice. Pro lidi s nadváhou, ale i začínající běžce je nicméně často vhodnější začít s rychlejší chůzí (měli byste se lehce zadýchat).

Jako na severu

Šetrná ke kloubům a vazům může být i severská chůze (nordic walking). Je ideální pro seniory, lidi s nadváhou i pro lidi s ortopedickými problémy (potíže v kyčlích, v kolenou, zádech). „Například pro ty, kteří tráví spoustu času sezením u počítačů nebo za volantem, je osvědčenou metodou, jak se protáhnout, posílit svalstvo, rozproudit krev a i osvěžit mysl,“ vyjmenovává Kristýna Veitová, animátorka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Severská chůze je velmi vhodná pro každý věk, a dokonce i při různých zdravotních problémechFoto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Nordic walking může být pomocí, i pokud potřebujete zhubnout a rovnoměrně posílit svalstvo. „Při běhu se téměř celá spotřeba energie týká nohou. Oproti tomu při nordic walkingu zapojujete nejen celé dolní končetiny, ale také ruce, většinu zádových svalů, prsní svaly i břišní svalstvo. Zároveň platí, že sval spaluje přednostně tuk při menším výkonu, jako je chůze, protože při vyšším (běh) musí spalovat zásobní sacharidy,“ doplňuje Kristýna Veitová.

Vliv na hubnutí vás překvapí

Svižnější krok (neloudáte se, ale ani se cestou nezvykle nezadýcháváte) můžete zařadit do každého dne, klidně cestou z práce: jen kabelku a podpatky vyměňte za pohodlné tenisky a batůžek. „Spálíte při ní dostatečné množství kalorií, často je svižná chůze v hubnutí účinnější než samotné běhání v tempu,“ prozrazuje Kateřina Hollerová. Studie vědců z Harvardské univerzity z roku 2009 uvádí, že pouhých 6000 kroků denně stačí pro výrazné snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Když chcete chůzí začít opravdu hubnout, je třeba každý den ujít 10 000 kroků, což odpovídá zhruba sedmi kilometrům.

Jste spíš běžkyně, nebo milujete chůzi?

Reklama

Související témata:

Načítám