Hlavní obsah

Cibule, ančovičky, rajčata? Výsledkem je geniální slaný koláč!

Foto: Marcel Rozhoň

Ligurský koláč můžete podávat studený i teplýFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Ligurský koláč. Základem je kynuté těsto jako na pizzu, které po upečení krásně křupe, spousta cibule, ančovičky a rajčata. Už máte chuť?

Článek

Že nemáte v kuchyni ančovičky? Napravte to! Můžete je použít jako základ do rajčatových nebo rybích omáček na těstoviny. Skvěle se s nimi pracuje, filátka nemusíte vůbec krájet, dáte je na pánev s olejem, česnekem, během chvilky se rozpustí a můžete je přidat do omáček.

Slaný koláč s ančovičkami

Na 1 velký plech budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí, 450 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku soli. Na horní vrstvu: 750 g cibule, 5 lžic olivového oleje, lžíci cukru, 30 ančoviček, hrst cherry rajčátek, 1 lžičku bílého vinného octa

Postup: Droždí rozdrobte do vlažné vody, přidejte trochu mouky a nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k mouce smíchané se solí a olejem a vše důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. V míse přikryté utěrkou je nechte asi hodinku kynout. Mezitím na oleji osmažte na půlměsíčky nakrájenou cibuli, po pár minutách do ní vmíchejte cukr a ocet. Nakynuté těsto vyválejte na velikost plechu. Navrch rozprostřete cibuli a koláč pak ozdobte ančovičkami a rozpůlenými rajčátky. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

Tip: Pro návštěvy můžete připravit koláč do malých kulatých formiček, jako minipizzy.

Slané koláče? Jednoduše dobrota! Je tolik možností, jak je připravit a vždy jsou výborné. Zkuste třeba šťavnatý cibulový koláč nebo vsaďte na vůně dálek a upečte si tradiční balkánský koláč.

Reklama

Související témata:

Načítám