Hlavní obsah

Cibule v hlavní roli: Zkuste vynikající polévku, smažené kroužky nebo koláč

Foto: Marcel Rozhoň

Cibule, kam se podíváte! Chutná skvěle ve všech podobáchFoto: Marcel Rozhoň

Nenápadná královna kuchyně nabízí víc než jen „nasekat a orestovat“. Klidně ji můžete povýšit na hlavní chod. Hustá polévka, cibulové kroužky s dipem nebo lahodný koláč vám zachutnají na první dobrou!

Článek

V kuchyni se bez ní neobejdete. Skoro každý recept z teplé kuchyně začíná slovy – na oleji orestujte nakrájenou cibuli… Není divu, její štiplavá a intenzivní chuť dodá šmrnc omáčkám, pečeným masům, zelenině a takto by se dalo pokračovat donekonečna. Kromě té klasické se používá v kuchyni i cibule červená nebo šalotka, která má jemnější chuť. Jaká jídla jsme si pro vás přichystali my?

Cibulový koláč

Na 1 formu potřebujete: 180 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, špetku soli, 4 lžíce studené vody. Na náplň: 5 cibulí, 1 lžíci třtinového cukru, 3 lžíce balsamika, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje. Na dohotovení: 150 ml smetany, 2 vejce, 100 g nastrouhaného čedaru

Foto: Marcel Rozhoň

Dozlatova upečený koláč můžete podávat se zeleninovým salátemFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Z másla, mouky, žloutku, vody a špetky soli vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte půl hodinky v chladu. Pak na pánvi zahřejte olej, přidejte na proužky nakrájenou cibuli a orestujte ji. Pak ji zasypte cukrem, promíchejte a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte balsamico, osolte, opepřete a směs nechte vychladnout. Mezitím vyválejte těsto, dejte ho do formy tak, aby vznikly okraje. Pečte ho asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak na korpus dejte vrstvu cibule, uhlaďte a zalejte směsí smetany, vajec a strouhaného sýra. Koláč pečte dalších 20 minut.

Tip: Do cibulové směsi přidejte pár lístků tymiánu a rozmarýnu.

Francouzská cibulačka

Na 4 porce potřebujete: 10 cibulí, 1 lžíci másla, 8 stroužků česneku, 1 pórek, sůl, pepř, 1 lžičku třtinového cukru, 1 l vývaru, 4 plátky toastového chleba, 100 g nastrouhaného sýra podle chuti, čerstvou petrželku na posypání

Foto: Marcel Rozhoň

Hustá cibulačka nahradí i hlavní chodFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Cibule oloupejte, nakrájejte na poloviny a potom na plátky. Stroužky česneku nasekejte na kousky a pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli a opečte ji. Pak přidejte pórek, česnek a dál opékejte, dokud vše nezesklovatí. Následně dejte do hrnce cukr, vše promíchejte, krátce opečte a zalejte vývarem.

Polévku vařte asi 40 minut. Nakonec ji osolte a opepřete podle chuti. Toasty opečte v toastovači, překrojte na trojúhelníky, posypte nastrouhaným sýrem a zapečte pod grilem. Polévku podávejte ozdobenou toasty a posypanou petrželkou.

Tip: Polévka bude chutnat skvěle, když ji dozdobíte ještě plátkem do křupava opečené slaniny.

Cibulové kroužky s dipem

Na 4 porce potřebujete: 6 větších cibulí, 4 vaječné žloutky, hladkou mouku podle potřeby, mléko podle potřeby, sůl, pepř, olej na smažení, 300 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, bylinky dle chuti

Foto: Marcel Rozhoň

Skvělá pochoutka k podávání na večírkuFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Cibuli oloupejte, nakrájejte na kroužky a namočte ji na 20 minut do studeného mléka. Mezitím připravte těstíčko. Rozšlehejte žloutky, přidejte 1 lžíci hladké mouky a podle potřeby přilejte mléko tak, aby vzniklo polotekuté těstíčko. Nakonec ho osolte a opepřete podle potřeby.

Cibulové kroužky nechte okapat, obalte je v hladké mouce, pak v těstíčku a na oleji je usmažte dozlatova. Poskládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s dipem připraveným ze zakysané smetany smíchané s prolisovanými stroužky česneku, bylinkami podle chuti (my dali kopr) a dochuceným solí a pepřem. Můžete použít i majonézu, ideálně domácí.

Tip: Do těstíčka můžete přidat koření podle chuti, zkuste třeba mleté chilli nebo kari.

Milujete vůni cibule? Jak s ní nakládáte v kuchyni?

Reklama