Hlavní obsah

Čím (ne)bělit zuby. Která česká potravina jim škodí nejvíc?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víno, káva, ale i některé sladkosti. To jsou dobroty, které nechávají na vašich zubech barevné stopy. Jak tomu zabránit a mít zářivě bílý úsměv? A můžete mít zrovna vy někdy opravdu sněhobílé zuby?

Článek

Proč se vám nedaří mít zuby jako perličky? „Přirozená barva a odstín zubů se u každého liší, stejně jako barva kůže a vlasů. Je daná primárně odstínem dentinu, tedy zuboviny a tloušťkou zubní skloviny. Ale je pravda, že na ni má vliv i špatná ústní hygiena a nevhodná životospráva,“ říká doktor Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Zabarvená sklovina

Napravit či upravit jde především a nejsnáze zabarvení povrchové, tedy to dané špatnou hygienou nebo barevným jídlem a pitím. Pomůže vám většinou dentální hygienistka po předchozím pečlivém odstranění všech případných kazů zubařem. Metod je hodně, od pískování až po laser. 

A co zabarví i hlubší vrstvy skloviny? Může to být například užívání tetracyklinových antibiotik v dětství, ta zabarvují zuby až do hnědého odstínu. Škodu mohou napáchat i přílišné dávky fluoridů, které obsahují některé léky. A samozřejmě sem spadají i kuřáci. Hlubší zabarvení se odstraňuje opakovanou péčí dentální hygienistky a většinou i doplněním o domácí bělení, kdy si na noc nasazujete zubařem na míru vyrobené formičky, do kterých aplikujete bělicí gel s vyšší koncentrací peroxidu karbamidu.

Proč zuby žloutnou

Nejčastějším důvodem zabarvení je ale to, co jíte. „Když vysvětluji, jakým potravinám se vyhýbat, srovnávám zuby a bílé prádlo. Zuby zabarví všechno, co by udělalo skvrny na bílém prádle. Naštěstí platí, že zabarvení zubů z jídla jde většinou odstranit při zubní hygieně nebo v ordinaci zubního lékaře,“ říká doktorka Eva Srnová z pražské Stomatologické ordinace Majdent.

Foto: ViDi Studio, Shutterstock.com

Kouření způsobuje změnu barvy zubů, a to dokonce v hlubších vrstvách skloviny, zažloutnutí je proto hůř odstranitelnéFoto: ViDi Studio, Shutterstock.com

Které potraviny barví zuby

Všeobecně známé je, že vám zuby obarví sladkosti s umělými barvivy, borůvky, lesní plody a tmavé bobulovité ovoce, červené víno, káva a černý čaj. Méně už se ví, že zuby šednou i po zeleném a bylinkovém čaji, který si mnozí dávají místo černého právě proto, aby si nekazili barvu skloviny. Také v asijských jídlech se potkáváte s kořením, které na zubech nechává stopy, jde hlavně o kari a kurkumu, ale může to být i sójová omáčka. Z tuzemských pochutin má na zuby neblahý vliv kečup, který je směsí všeho, co jim škodí – cukrů, kyselin a přírodního barviva.

Prevence před žloutnutím zubů

Dbejte na „první pomoc“. Nejsnazší je každé jídlo zapíjet vodou, která smyje to, co na zubech ulpělo, dřív, než se stihnou obarvit. Lze si po jídle i vykloktat vodou či ústní vodou. Při pití rizikových nápojů používejte brčka nebo u popíjení současně i jezte – jídlo opět zuby mechanicky očistí, navíc podpoří vznik slin, které přirozeně zuby čistí (jak si správně čistit zuby).

Existují i potraviny, které pomohou zuby vybělit. Patří mezi ně jablko, oříšky a mandle, syrový květák a brokolice, okurka a možná překvapivě i jahody. Dobrým pomocníkem v tomto směru jsou i mléčné výrobky, tedy i sýry.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Jablko je skvělým pomocníkem proti zabarvení zubů jídlemFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Čím zuby (ne)bělit

A jaké jsou alternativní možnosti bělení, můžeme si pomoct i sami? „Pacienti se mě často ptají na směs citronové šťávy a sody, kterou babské rady doporučují. Je pravda, že zuby jsou po vyčištění touto směsí bělejší, ale platíte za to vysokou cenu – kyselina naleptá vrstvičku skloviny, kterou si pak drsnou sodou při čištění sedřete. Pokud to zopakujete víckrát, začne být sklovina tenká a zuby budou extrémně citlivé,“ varuje doktorka Eva Srnová.

Zubaři jsou k babským radám obecně skeptičtí, ale za bezproblémové se nebojíme označit bělení zubů kokosovým olejem – můžete ho použít místo pasty.

Netlačte na kartáček

Nesnažte se vyčistit zuby tím, že extrémně tlačíte na kartáček. Tím si nejspíš způsobíte jen krvácení dásní. Nespoléhejte moc ani na bělicí pasty. Podle zákona smí obsahovat naprosté minimum peroxidu vodíku (0,1 %), tedy poslouží spíš k prodloužení efektu po profesionálním bělení.

Chraňte si sklovinu

Nejlepší prevencí je udržovat zuby bez zubního plaku, čistou zubní sklovinu. Jeho vrstva totiž tvoří na sklovině barevný povlak, ve kterém ulpívají i barviva z potravin. Proti usazování plaku působí žvýkání některých bylinek, například máty.

Vyzkoušeli jste některou z metod bělení? S jakým úspěchem?

Načítám