Hlavní obsah

Které potraviny ničí vaše zuby? Kyselé okurky i bublinky

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi je jasné, že sladkosti jsou pro zuby škodlivé, ale jaké další potraviny jsou pro ně vyložené zlo? Asi vás překvapí, že to nejsou jen sladkosti, ale třeba i kyselé okurky nebo sycené nápoje!

Článek

To, jestli budou vaše zuby zdravé, ovlivňuje spousta faktorů – správné čištění, pravidelná péče zubaře a dentální hygienistky, dědičnost, ale i to, co jíte. Některé potraviny totiž podporují vznik zubního kazu a ničí sklovinu. Které to jsou?

Sladkosti poškozují sklovinu

Vybrat si mezi sladkostmi tu, která by byla k zubům „laskavější“, moc nejde. Měkké bonbony, jako jsou například karamelky či gumoví medvídci, se lepí na zuby a dostávají do mezizubních prostor, kde se na nich nahromadí bakterie trávící cukr a může dojít k poškození skloviny či tvorbě zubního kazu. Tvrdé bonbony, které dlouho cucáte, zas způsobují nahromadění škodlivých bakterií v ústech. Jejich kousáním si zase zub můžete uštípnout. Aby toho nebylo málo, pro zuby je škodlivý nejen cukr, ale i kyselina citronová, která bývá ve sladkostech jako dochucovadlo.

Kyselé nebezpečí

Když ne sladké, co sáhnout po nějaké kyselé pochutině – jako je například kyselá okurka či jiné nakládané dobroty? Ale ani příliš kyselé není pro sklovinu ideální – takže okurky nejezte ve velkém, ale ani častěji než jednou denně. Mohly by poškodit sklovinu.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Podle odborníků jsou kyselé okurky nebezpečím pro zubní sklovinu – jestliže to s jejich konzumací přeháníteFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Ovocné riziko

„Ovoce má v sobě plno vitaminů a je pro tělo přínosem, ale jsou v něm i cukry a kyseliny. Zvláště kyselina citrusových plodů odvápňuje povrch zubní skloviny a jejich častá konzumace, hlavně v kombinaci se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání, může vést k nevratnému poškození a opotřebení zubů. Proto je jezte s mírou,“ varuje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Nejagresivnější je vůči sklovině šťáva z grepu a citronu, nejméně pak šťáva z pomeranče. „Rozhodně tedy neposlouchejte babské rady, které doporučují přikládání plátků citronu na zuby pro rozpouštění zubního kamene. Zuby nejsou rychlovarná konvice, tak si jen poleptáte sklovinu a nevratně poškodíte chrup,“ varuje doktor Šrámek. Mimochodem, víte, jak poznáte v obchodě kvalitní ovoce a zeleninu?

Pozor na bublinky!

Sycené nápoje jsou pro zuby rizikem – a nesejde na tom, jestli jsou s cukrem nebo bez něj. Velmi často obsahují kyselinu citronovou a fosforečnou, která dokonce poškozuje zuby víc než cukr. A důvodů, proč sycené nápoje nepít, je mnohem víc!

Foto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

Nemusí být s cukrem, aby ochucená perlivá voda škodila zubům, protože i bez cukru v ústech vytváří škodlivé kyselé prostředíFoto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

Alkohol zvyšuje riziko kazů

Máte po pár sklenkách alkoholu pocit sucha v ústech? Tak právě to je důvod, proč se také podílí na vzniku kazu. „Sliny napomáhají udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jestliže jich je málo, protože například alkohol jejich sekreci sníží, nebo nedodržujete dostatečný pitný režim, vede to ke zvýšené kazivosti,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek. Jak říkaly naše babičky, všeho s mírou. Malé dávky alkoholu mohou leckdy naopak vašemu zdraví pomoct.

Co ničí zuby dětem?

Velkým nepřítelem dětských zubů je paradoxně někdy i snaha rodičů o jejich dostatečný pitný režim. „Rodiče jsou často v šoku, když jejich dítěti při kontrole najdeme velké množství kazů. Vůbec je nenapadne, že příčinou mohou být ovocné šťávy, takzvaná pitíčka, která dětem kupují a celý den nabízejí. U starších dětí jsou zase důvodem energy drinky, které si často i bez vědomí rodičů koupí a upíjejí z nich celé vyučování,“ upozorňuje MDDr. Eva Srnová z pražské Stomatologické ordinace Majdent.

Problémem není jen složení, ale hlavně to, že je děti pijí opravdu celý den, byť po troškách. „Jestliže se najíte nebo napijete, vytvoří se sliny, které neutralizují kyseliny v ústech. Ovšem pokud děti tyto nápoje pomalu pijí i několikrát během hodiny, nemají na to čas. Neustálé působení kyseliny sklovinu oslabuje – a to nejen na jednom zubu, ale rovnou na všech. Na takto oslabených zubech vznikají defekty a kazy snadněji,“ vysvětluje Eva Srnová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Myslíte si, že neustálým ponoukáním k pití dětem prospíváte na zdraví? Bohužel záleží na tom, co pijí, protože to může jejich zuby i zásadně devastovat!Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak zuby chránit?

Jestliže je některé jídlo pro zuby takovým nebezpečím, logicky vás asi napadne, že bylo dobré je nějak ochránit. Lze si po každém jídle vyčistit zuby – velmi důkladně, aby nic nezůstalo ani v mezizubních prostorách. První pomocí je také dobře si ústa vypláchnout čistou vodou. Kyseliny může pomoci neutralizovat i žvýkačka bez cukru.

Chodíte pravidelně k zubaři? 

Reklama

Načítám