Hlavní obsah

Čím si čistit zuby, když ne klasickou pastou? Banánem nebo kurkumou!

Foto: Profimedia

Co myslíte, je ke správnému čištění zubů opravdu nezbytná pasta?Foto: Profimedia

Reklama

Málokdo si dovede představit, že by se obešel bez zubní pasty. Proč ji ale někteří už dávno vyměnili za čistě přírodní metody a jak se to líbí zubařům? Právě to jsme zjišťovali.

Článek

Opravdu mohou být zubní pasty koktejlem škodlivých chemických látek, jak někteří naznačují? „Když opomenu diskuse o škodlivosti fluoridu, pak jsou ve většině běžných past opravdu mnohé nebezpečné látky: agresivní konzervanty, nebezpečná sladidla, některé parabeny, rozpouštědla atd. Jejich reálný přínos pro čištění zubů je v podstatě nulový – jen zlevňují výrobu a prodlužují trvanlivost,“ uvádí Jaroslav Došek z Biodrogerie.

Přírodní čištění s bělením zubů

Lze ale něčím nahradit zubní pastu? Zastánci čistě přírodních metod mají pár tipů:

  • Zeleninu a ovoce jezte hodně v syrovém stavu, při kousání stáhnou ze zubů plak, a navíc obsahují kyseliny, které zuby bělí. Čisticí účinek mají i jemné pecičky v jahodách, malinách. Po jídle si ale vždy vypláchněte ústa vodou, aby přírodní kyseliny nepoškozovaly sklovinu.
  • Zuby vybělíte přetíráním zubů vnitřní, bílou stranou banánové slupky. Použít lze i bílou stranu citronové kůry, ale ta je kyselejší, a tím pádem agresivnější.
  • Místo pasty můžete použít kokosový olej. Ten zuby vyčistí a postupně i vybělí. Navíc snižuje riziko zánětů dásní. Olej naneste na zubní kartáček a použijete jako pastu – ale jen asi ve třetinovém množství.
  • Zuby si lze čistit i jedlou sodou, ale názory na to, zda ji používat každý den, se velmi různí a někteří upozorňují i na možné poškození skloviny.
  • Zuby si lze čistit i kurkumou, tedy kořením, které vše zabarví do žluta. Přesto dokáže zuby vybělit a je antiseptická, protibakteriální. Na kartáček naneste trochu kašičky z malého množství koření a vody, nakonec si ale velmi dobře vypláchněte.
Foto: Profimedia

Kokosový olej vám zuby šetrně vybělíFoto: Profimedia

Co na to zubaři?

Je zubní pasta tedy nutnou součástí péče o zuby? „Jde pouze o prostředek ke zpříjemnění čištění zubů a osvěžení dechu. Žádná zubní pasta není schopna sama o sobě vyčistit zuby. Nejdůležitější je způsob čištění a výběr kartáčku – tedy jak čistíte, nikoli čím,“ říká MUDr. Taťána Vrbková, členka Odborné skupiny pro dentální zdraví a prevenci při ČSK. Pacientům tedy doporučuje pastu podle toho, jak jim „chutná“ a je jim příjemná.

Může být pasta nebezpečná pro zdraví? „Myslím, že ne. Pasty se skládají především z vody a abraziv, většina obsahuje fluoridy chránící před zubním kazem, některé obsahují i látky bělicí nebo hojivé pro dáseň. Za nebezpečné považuji si zuby nečistit nebo používat neznámé prostředky ve formě různých bylinných olejů, prášků, gelů, jejichž složení a abrazivitu jako uživatel dobře neznáte,“ říká MUDr. Vrbková.

Foto: Profimedia

Dentální hygienistka vám bude umět poradit i s výběrem čistě přírodních zubních pastFoto: Profimedia

Jsou dobrou volbou přírodní zubní pasty?

Pokud si nedovedete čištění bez pasty představit, pak zvolte nechemické. „Na trhu jsou přírodní pasty, které mají srovnatelný efekt s klasickými. Některé chemické látky jsou v nich nahrazeny vědecky ověřenými přírodními extrakty. Vyzdvihl bych extrakt z lišejníku islandského s antibakteriálním účinkem, který zabraňuje i tvorbě zubního plaku. Za ideální kombinaci na zdravé čištění zubů považuji přírodní zubní pastu v profesionální kvalitě, kartáček s menší hlavou, velmi měkký, správnou techniku čištění a ústní vodu bez nebezpečných látek,“ radí Jaroslav Došek z Biodrogerie.

Vyzkoušeli jste někdy přírodní metody čištění zubů? Napište nám, jak jste byli spokojeni!

Reklama

Načítám