Hlavní obsah

Cimrmani: Pamatujete si tyto legendární herce?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi a humor k sobě prostě patří. A ten absurdní zastává v tuzemské kultuře zvláště významné místo. Není proto divu, že Divadlo Járy Cimrmana má stále vyprodáno. Hry o fiktivním českém géniovi baví publikum už od 4. října roku 1967. Za tu dobu ale ansámbl prořídl. Připomeňte si členy populárního souboru, kteří už nejsou mezi námi.

Článek

Herci Divadla Járy Cimrmana jsou mistři mystifikace. Společnými silami stvořili pravého českého génia (Génius, nebo průměr: Jak zjistíte svoje IQ?), jehož znalosti a dovednosti nemají obdoby. Všeuměl Jára Cimrman byl mimo jiné vědcem, vynálezcem, dramatikem, básníkem, pedagogem, sportovcem, letcem i gynekologem amatérem. Skrytými narážkami proti režimu nás hry rozveselovaly v éře komunismu, ale i dnes je navštěvují další a další generace.

Hlášky typu „Teplé pivo je horší než studená Němka“ nebo „Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá“ či „Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat“ v Česku zlidověly. Čas je ale neúprosný. Kdo všechno už ansámbl opustil?

Ladislav Smoljak (†78)

Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce žižkovského divadla 6. června roku 2010. Dozvěděli jsme se o úmrtí Ladislava Smoljaka, původním povoláním učitele matematiky a fyziky, později scenáristy, herce, režiséra a jednoho z duchovních otců Járy Cimrmana. Smoljak prohrál boj s rakovinou, ale divadlu zůstal věrný téměř do úplného konce. Poslední představení odehrál i přes velké bolesti na konci května.

Foto: Profimedia.cz

Zděněk Svěrák (84) jako učitel a Ladislav Smoljak jako ředitel ve hře „Vyšetřování ztráty třídní knihy“Foto: Profimedia.cz

Pavel Vondruška (†85)

Členové souboru a diváci se ještě nestihli vzpamatovat z jedné smutné zprávy a záhy přišla druhá. Herec a muzikant (působil například jako dirigent v činohře pražského Národního divadla) Pavel Vondruška zemřel 5. února 2011 na následky pádu do orchestřiště, ke kterému došlo, když prováděl turisty po Stavovském divadle. V souboru Divadla Járy Cimrmana působil od roku 1969.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vondruška se našel v roli dirigenta v představení „Cimrman v říši hudby“ Foto: Profimedia.cz

Jan Kašpar (†60)

Herec Jan Kašpar začínal v divadle jako kulisák a technik v roce 1975, ale brzy mu bylo umožněno realizovat se i jako herec. Jeho působení v cimrmanovských hrách ovšem zkomplikoval pád ze stromu v roce 1988, po kterém zůstal upoutaný na invalidní vozík. Dvojice Svěrák – Smoljak se s tím ale hravě vypořádala. Od té doby mu psali „sedavé role“ přímo na tělo. Legendární byl například jeho zvídavý invalida Karásek ve hře „Záskok“. 11. června 2013 ovšem Kašpara zradily plíce. Poslední představení odehrál téhož roku v květnu, s dýchacím přístrojem na sobě.

Foto: Profimedia.cz

Ani přes svůj handicap nepřestal Jan Kašpar (uprostřed) vystupovatFoto: Profimedia.cz

Bořivoj Penc (†82)

Nejčerstvější je neradostné oznámení o smrti herce Bořivoje Pence, které přišlo letos 26. června. Vystudovaný nástrojař se k cimrmanologům přidal v roce 1983. Diváci ho mohli vídat například v roli doktora Vypicha v „Záskoku“ nebo jako Jana Husa v „Českém nebi“. Příčina smrtí není známa, ale ještě 14 dní před ní stanul Penc na jevišti. Herečtí kolegové mu přezdívali Šňořil, protože si potrpěl na hezké oblečení. Po odchodu vyzdvihovali jeho svědomitost a perfektní paměť.

Foto: Profimedia.cz

Postava ráčkujícího doktora Vypicha v „Záskoku“ Pencovi, řečenému Šňořil, sedlaFoto: Profimedia.cz

Jaká je vaše nejoblíbenější cimrmanovská hláška?

Reklama

Související témata:

Načítám