Hlavní obsah
3,7
(15)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Každý z vás má jistě jiný vlastní recept na zahřátí. Někdo preferuje něco ostřejšího, jiný svařák, další zase vydatnou polévku. My jsme dnes v redakci vyzkoušeli citrusový pečený čaj. Dáte si s námi?  

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 skleniček
  • 1 lžička skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 dl rumu
  • 1 kg cukru
  • 2 ks citronu
  • 2 kg citrusů
Článek

Postup

01.

Citrony vložte do mrazáku, zbývající citrusy zbavte slupek, vyloupejte je i ze slupek oddělujících jednotlivé měsíčky a rozeberte je na kousky. Troubu vyhřejte asi na 200 stupňů a na hluboký plech dejte pečicí papír.

02.

Zmrzlé citrony na struhadle nahrubo nastrouhejte i se slupkou do velké mísy, kde je smíchejte s ostatním ovocem (v mé směsi bylo 900 g pomeranče, 800 g růžového grepu a 300 g pomela) i dalšími surovinami: cukrem, rumem, hřebíčkem a skořicí.

03.

Směs nalijte na připravený plech a nechte asi půl hodiny péct, až začne tekutina na plechu lehce bublat. Plech vyndejte, vyjměte z ovoce tyčinku skořice (nebo ji rozlámejte a přidejte do každé skleničky kousek) a směs promíchejte.

04.

Hotový pečený čaj dejte do vymytých zavařovacích skleniček, zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takto vám vydrží klidně několik měsíců, většinou se toho ale nedožije.

05.

Čaj připravíte tak, že do šálku dáte podle chuti lžíci až dvě ovocné směsi a zalijete ji horkou vodou. Ovoce se pak pochopitelně z hrníčku sní také!

Pro případ, že by na vás zaútočil nějaký bacil, si připravte do zásoby zázvorový čaj.

Reklama

Související témata:

Načítám