Hlavní obsah

Co dům dal: Tyhle hračky do vody vás nebudou nic stát a děti je budou milovat!

Foto: Bolyuk-Rostyslav, Shutterstock.com

Foto: Bolyuk-Rostyslav, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny, voda a rozpustilé děti patří neodmyslitelně k sobě. Zabavíte je i tím, že docela obyčejné věci z domácnosti povýšíte na hračky do bazénu, případně do vany. Přinášíme inspirace, co a jak hravě využijete, a ve většině případů vás to nebude stát ani korunu.

Článek

Léto je v plném proudu a cachtání v bazénu pomáhá překonat úmorná vedra. Jenže co nového vymýšlet, když děti už nudí nafukovací míč, plovoucí parník i potápějící se kačenka? Nemusíte hned pospíchat do obchodu pro další drahé hračky, které potomky stejně za pár dní omrzí. Rozhlédněte se v kuchyni a koupelně, zapojte fantazii a máte po starostech.

Každá hra by měla být úměrná věku a intelektu dítěte, aby nedošlo k úrazu. Vždy důsledně dbejte nejen na bezpečnost, ale také na hygienu. K následujícím činnostem zásadně používejte nové, nepoužité houbičky. Nádobí a jiné pomůcky včetně síťky k akváriu předem dezinfikujte v horké vodě s příměsí jedlé sody, a to v poměru 1 : 10. Skvělým řešením je také myčka na nádobí.

Poklady z kuchyňské linky

Pro vodní dovádění jsou ideálními „hračkami“ pomůcky běžně používané při vaření a pečení. Vyzbrojte se různými kelímky od potravin třeba jogurtu, umělohmotnými odměrkami, trychtýři, naběračkami, cedníky či dózami s víčky. Hodí se prostě všechno, co bude plavat na hladině, takže ideální materiál je v tomto případě plast ve všech barvách a provedeních.

V bazénu je plno věcí a co dál? Klidně dítko nechte, ať je „prozkoumá“. Uvidíte, že za chvíli začne jeho představivost pracovat na plné obrátky a vodní hladinu budou křižovat zaoceánské lodi z vaniček od margarínu nebo dózy na strouhanku. Různá víčka či poklopy se třeba rázem promění v plující ostrovy.

Dejte však pozor, abyste se při pobytu na slunci nespálili. Některé přípravky na opalování však mohou ničit zdraví. Našli jsme pro vás ty bezpečné. Přinášíme také hit léta: Vyrobte si vlastní mléko na opalování.

Postavičky z houbiček

Určitě máte doma zásobu barevných houbiček na nádobí. Pár zajímavých kousků najdete i v koupelně. Případně se mrkněte do garáže, protože i tam se pár pěnových výrobků najde. Při troše hledání a snahy během chvilky shromáždíte budoucí piráty i ztroskotance, kteří zaujmou místo na některém z plastových plavidel. Můžete je nožem nebo nůžkami různě vytvarovat, aby vypadali co nejvěrohodněji.

Foto: OLHA TOLSTA, Shutterstock.com

Dětská fantazie dokáže i z obyčejné houbičky na mytí vykouzlit zázračné plavidlo či pohádkovou postavuFoto: OLHA TOLSTA, Shutterstock.com

Abeceda na hladině

Rybáři někdy používají na odlehčení nástrah barevné válečky nebo kuličky ze speciální plovoucí pěny, která nenasákne vodou. Jestli žádného rybáře ve svém okolí nemáte, seženete je například v e-shopech s rybářskými potřebami, a to za pár korun hned v několika barevných provedeních. Velmi snadno z nich vyřežete různé tvary, které zahradní bazének promění v mořský svět plný hvězdic a korálů. Tato hmota poslouží nejen k rozvíjení dětské kreativity, ale také intelektu. Vyřežte z ní písmena a nechte ratolesti, aby z nich na vodní hladině skládala různá slova.

Rybaření u vodopádu

Říkáte si, že v zahradním bazénu o pár metrech čtverečních těžko můžete mít vodopád a rybkám se sotva bude dařit v chlorované vodě. Máte pravdu, ale pořádáte přece dětské fantasy odpoledne, tak by nic nemělo být problém.

Například obyčejný plastový trychtýř je jako stvořený pro vodní hrátky. Otočte ho nálevkou dolů a jednou rukou jej pevně uchopte za zúžené hrdlo. Pak se rozmáchněte a udeřte co největší silou do vody. Jednorázový vodotrysk bude mít výšku až několik metrů. Ve větších dětech tím třeba vyvoláte zájem o fyzikální jevy, neboť se nejedná o nic jiného, než o vodní ráz.

Trychtýř můžete využít i jako malý vodopád, do něhož budete lít vodu umělohmotným hrnečkem nebo lahví. Záleží jen na vás, zda ho budete držet v ruce, nebo ho upevníte třeba na schůdky do bazénu.

S malými dětmi můžete skvěle procvičit koordinaci ruky a očí právě při „rybaření“. Po hladině rozházejte kousky plovoucí hmoty nebo jen zátky od PET lahví. Cílem bude všechny vylovit pomocí plastového cedníku nebo síťky z akvária. Vy jim pak můžete „úlovky“ přepočítat a vítěz dostane porci zmrzliny navíc.

Foto: Eva.cz

S plastovými trychtýři se dají podnikat různá vodní kouzla; 4 ks stojí 30 KčFoto: Eva.cz

Foto: Odkulinare.cz

Houbičky na mytí nádobí aspirují na univerzální pomocníky při vodních hrátkách; 10 ks stojí 24 KčFoto: Odkulinare.cz

Foto: 4home.cz

Pestrobarevné plastové cedníky o průměru 20 nebo 30 cm poslouží při lovení zátek jako podběráky. Cena za kus od 29 KčFoto: 4home.cz

Jaké netradiční hračky do vody si oblíbily vaše děti?

Reklama

Související témata:

Načítám