Hlavní obsah

Co je lepší: Mít nudný sex, nebo raději žádný?

Foto: Thinkstock

Vyplatí se občas trochu přemoct a vrhnout se na sex, i když se vám moc nechce?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se to v dlouhodobých vztazích či v době, kdy do rodiny přibude dítě. Najednou už spolu nespíte, nebo jen zřídka. Co v tu chvíli dělat? Je lepší žádný sex než nudný a vynucený?

Článek

Bohužel to zná většina partnerů, kteří spolu léta žijí. Zažilo to i hodně novopečených rodičů. Vášeň a milostnou touhu zabila únava, nuda, stereotyp, nával povinností. Výsledek? Vaše ložnice už opravdu slouží jen k odpočinku a vy nejspíš stojíte před rozhodnutím, zda na sex rezignovat, nebo to alespoň občas zkusit a přemoct se.

Nemusí to být konec

Pravda je taková, že absence sexu nemusí zákonitě znamenat, že se váš vztah rozpadá, že nefunguje. „Je to klasická situace, do které se asi v menší či větší míře a dříve nebo později dostane téměř každý pár. Nelze říct, že je to špatně. Prostě to tak bývá a je jen na daném páru, jak se z toho pokusí vybruslit. Pokud mají společné zájmy, přátele, aktivity, vznikají společné zážitky, o které se mohou podělit, a tak i větší pocit sounáležitosti, pocit, že někdo je tu pro ni i pro něj, to je velmi důležité,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Jednoduše řečeno, může vám to klapat i bez sexu, pokud si v ostatních rovinách partnerství rozumíte.

Foto: Thinkstock

Nespíte spolu, ale přesto vám vztah funguje? Možné to je, minimálně na nějaký časFoto: Thinkstock

Nevsázejte na to

Ale nejspíš to nebude takhle fungovat navždy, s tím je třeba počítat. Většina lidí má své sexuální potřeby, a pokud je neukojí, hrozí nevěra, rozchod či frustrace.

I proto radí britská expertka Tracey Cox následující: „Berte jakýkoli sex a netrapte se tím! Jakýkoli sex je pro váš vztah lepší než žádný sex,“ tvrdí Tracey Cox. Navíc pokud u vás funguje partnerství tak, jak jsme ho popsali v předešlém odstavci, nemůže být vaše milování zas taková pohroma. „Pokud je mezi vámi sounáležitost a společné zážitky, je to předpoklad, aby alespoň občas došlo na spontánní milování,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Možná si to stačí jen připomenout, prostě se jednou „přemoct“, překonat únavu a chybějící náladu, a budete příjemně překvapeni.

Foto: Thinkstock

Nejde jen o milování, důležité jsou i obyčejné doteky a mazleníFoto: Thinkstock

Pauza? Ano, ale…

Určitá intimní pauza vám ale může kupodivu pomoci oživit sexuální život. Může jít třeba o dva či tři týdny naprosté sexuální abstinence, kdy nedochází ani k žádným milostným náznakům a dotekům. Pak je možné další měsíc praktikovat jen jakési mazlení.

„Je to šance, jak váš sexuální život oživit. Za prvé to může změnit doposud nudnou předehru s plejádou notoricky známých doteků, které mají vést k tomu jedinému, v něco vášnivého, co zahrnuje víc snahy a zájmu o druhého. Za druhé platí i to, že, co je zakázané, je zajímavější a více žádoucí,“ upřesňuje Tracey Cox.

Každopádně ale není pravda, že je normální, když spolu po řadě let soužití nespíte. Samozřejmě vztah má různá období, kdy je na sex více chuti, jindy méně. Objevují se i období, kdy k milování nedochází vůbec. Ale trvale by to tak být nemělo, na to pamatujte a včas to řešte. „Komunikujte spolu, travte spolu čas, neberte toho druhého jako samozřejmost,“ dodává poslední rady Lucie Horníková.

Co si o tom myslíte vy?

Související témata:

Načítám