Hlavní obsah

Co se děje se zuby, když vypijete limonádu nebo si nevyčistíte chrup před spaním?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Znát správnou techniku čištění zubů je prvořadé, ale dobré je i vědět, jakými potravinami či nápoji svým zubům ubližujeteFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Jak moc sklovině škodí popíjení limonád, kyselých džusů či mlsání sladkého, ale i to, že si večer nestihnete vyčistit zuby? Známe názory odborníků.

Článek

Kvalita zubní skloviny je do jisté míry dána geneticky. Co se ale rozhodně nedědí, je zubní kaz. „Kaz vzniká interakcí čtyř faktorů, a to složením ústní mikroflóry, stravy, vnímavé zubní tkáně a působením času, protože kaz nevzniká okamžitě,“ popisuje Jana Křepelková, dentální hygienistka společnosti Philips.

Nejvíc s kvalitou vašeho chrupu mává přísun sladkého. Pozor i na slazené nápoje. „Pokud limonády nepopíjíte po celý den, neuškodí. Doporučuji je spíše jen k hlavnímu jídlu, nebo ,za odměnu'. Limonády kromě cukrů obsahují i rizikové kyseliny a barviva způsobující pigmentaci zubů. Tyto nápoje také zvyšují pravděpodobnost vzniku obezity či diabetu,“ varuje hygienistka.

Pozor i na kyselé

Citrusy jsou součástí přísunu vitaminů, především v zimě. Vynechat je nesmíte, ale nic se nemá přehánět. „Nadměrná konzumace může vyvolat erozi skloviny, ta je pak náchylnější k úbytku, citlivosti i ke kazivosti,“ varuje Jana Křepelková a dodává: „Pokud citrusy a šťávy sníte nebo vypijete naráz, neuškodí to tolik, jako když popíjíte kyselé nápoje po celý den. Zuby se pak doslova koupají v kyselinách.“ Více v článku Jsou vaše zuby citlivé? Může to signalizovat vážnější zdravotní problém!

Nejrizikovější je podle odbornice grep a grepový džus. Po konzumaci kyselých potravin je vhodné vypláchnout ústa vodou, ta zneutralizuje kyselé pH. Naopak velkou chybou je vyčistit si hned zuby, s tím by se mělo vyčkat nejméně 20 minut.

Posilovna pro zuby

Vzdát se potravin, které zubům nesvědčí, nemusíte, jen je třeba omezit jejich přísun v čase i množství. Naopak neopomeňte mít v jídelníčku dostatek posilujících potravin. Zejména mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem nezbytného vápníku a fosforu.

„Tvrdý sýr kromě zmíněných látek obsahuje bílkovinu zvanou kasein. Ten hraje důležitou roli v posilování zubní skloviny. Taktéž podporuje salivaci, čímž vyrovnává balanci pH v ústech,“ radí Jana Křepelková.

Foto: Profimedia

Pokud máte rádi kolové nápoje, doporučují se jen k jídlu. A ne příliš častoFoto: Profimedia

Hygienu nezanedbávejte dlouhodobě

Nejste navyklí čistit si zuby pravidelně? Vaše ústa jsou tak doslova kolonizována bakteriemi. „Když něco sníte a nevyčistíte si poté důkladně zuby, dojde ke zmnožení bakterií. Samotné bakterie se živí jednoduchými cukry a přeměňují je v organické kyseliny. Tím se sníží pH v ústech, což vede k odvápnění skloviny. Pokud k demineralizaci dochází často a převládá nad remineralizací, vznikne zubní kaz,“ popisuje hygienistka.

„Pokud se mi pacient přizná, že občas na večerní čištění zapomíná, doporučím mu, aby si vyčistil zuby hned, jak přijde domů z práce. Důležitější je totiž pravidelně redukovat bakteriální biomasu v ústech než jen zbytky jídla od večeře,“ prozrazuje Jana Křepelková.

Když zapomenete jednou, nic se nestane. Pokud si ale nečistíte zuby pravidelně, zubní plak ztvrdne v zubní kámen, který sami nevyčistíte. Nezapomínejte proto na péči dentální hygientistky a pravidelné kontroly u zubaře. „Cílem preventivních prohlídek je především zabránit vzniku nových kazů, vzniku zánětlivých onemocnění a ztrátám parodontálních tkání,“ podotýká MUDr. Jaroslav Myšák ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Přizvěte profesionální péči

Pro posílení skloviny jsou vhodné fluoridové přípravky, jako zubní pasty, gely, výplachy, či zubní krémy s obsahem fosfátových a kalciových iontů. „Vyplatí se především investovat do kvalitních pomůcek k mechanickému odstranění povlaků. Doporučuji buď jemné manuální, nebo šetrné sonické zubní kartáčky,“ dodává hygienistka.

Foto: Archiv firem

Na výběru kartáčku záleží. Na foto (zleva): Zubní kartáček Zendium Sensitive má extra tenké štětiny i pro citlivé zuby, 99,90 Kč. Elektrický zubní kartáček je pohodlný a zábavný, Philips Sonicare DiamondClean, 5699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Chraňte zuby před působením kyselin. Na foto (zleva): Elmex gelée je bohaté na aminfluoridy a fluorid sodný, 199 Kč. Floradix Magnesium obsahuje organický hořčík, nepostradatelný pro metabolismus vápníku a draslíku, 319 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zubní pasta s bylinným komplexem, fluorem a vřídelní solí pomáhá proti krvácení dásní, Manufaktura, 149 Kč. Zubní pasta s bělicím účinkem, obsahuje pěnivé látky, které mají extrémně rychlou smáčecí schopnost a dokážou zefektivnit proces čištění, Mediblanc Whitening, 270 KčFoto: Archiv firem

A co vy? Čistíte si zuby poctivě?

Reklama

Načítám