Hlavní obsah

Co si k vám v obchodě (ne)můžou dovolit? Musí vám vzít tisícovku i hromadu drobných

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Už jste jistě zažili chvíli, kdy chcete za nákup zaplatit tisícovkou, ale pokladní vám sdělí, že tou dnes chtějí platit všichni a ona už nemá drobné na vrácení. Může si to dovolit?

Článek

Určitě jste se ocitli v situaci, kdy se od vás obchodník zdráhá vzít bankovku vyšší hodnoty s tím, že nemá na vrácení. Má právo po vás chtít drobné? A naopak – může odmítnout, když mu chcete vysázet jen drobné? Následující pravidla se týkají jen českých korun a na platby eurem, které jsou u nás někde možné, se nevztahují.

Hromada drobných

Hodláte zaplatit hromádkou drobných a u pokladny narazíte? Mohou je odmítnout? Odpověď najdete ve vyhlášce České národní banky: obchodník může odmítnout platbu víc než padesáti kusy mincí – a to i kdyby mělo z nákupu sejít. Strop platby „kováky“ je 2500 Kč. Vyhláška dokonce vypočítává, které mince a kdy si obchodník vzít musí: na nákup do 50 Kč můžete použít padesát korunových mincí, do stovky padesát dvoukorun, do 250 padesát pětikorun... A tak to pokračuje až do částky 2500 Kč, kterou je obchodník povinen přijmout v mincích – ovšem maximálně v padesáti kusech, tedy padesátikorunách.

Na oplátku si ani vy při vracení nemusíte vzít víc než padesát mincí – a je jedno, jaké hodnoty jsou. Je jen na vás, zda na to přistoupíte. V souvislosti s drobnými je dobré vědět, že výměna peněz „na košík“ není povinná, a některé obchodní řetězce ji dokonce zakazují.

Foto: VojtechVlk, Shutterstock.com

Drobné obchodníci vidí většinou rádi, ale i zde existují při placení pravidlaFoto: VojtechVlk, Shutterstock.com

Příliš velká bankovka?

Bankovky by měli obchodníci přijímat bez omezení a nesmějí si určovat, že nepřijmou například pěti- či dvoutisícovku. Může se však stát, že v pokladně není tolik, aby vám na tak velkou bankovku vrátili, anebo by tím přišli o veškerou hotovost – pak může z obchodu také sejít. Pro vás je to samozřejmě nepříjemné a obchodník přijde o zákazníka, takže se to nestává často a většinou je ze strany prodávajícího snaha najít řešení.

Co se týče hotovosti, tu můžete v obchodě užít až do výše 350 tisíc korun. Bude-li cena vyšší, pak musí platba proběhnout bezhotovostně.

Poškozené a opotřebené peníze

Vyprali jste kalhoty i s bankovkami a ony nějak „vyšisovaly“? Podařilo se vám zavřít stokorunu do zipu a natrhnout ji? Zákon rozlišuje tři kategorie bankovek závadného vzhledu: opotřebené oběhem, běžně poškozené a nestandardně poškozené. „Obecně lze říct, že obchodník, je-li právnickou osobou nebo směnárníkem, musí přijmout bankovky opotřebené oběhem a také běžně poškozené. Do oběhu je pak už nevrací, ale předává je České národní bance,“ uvádí Jakub Vintrlík z oddělení vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí ČR. Fyzické osoby, třeba řemeslníci podnikající na základě živnostenského oprávnění či koncese, takové bankovky přijímat nemusejí, stejně jako zákazníci.

Je třeba víc než polovina

Běžně poškozené jsou bankovky, na kterých je viditelná jejich hodnota, ochranné znaky, není zásadně narušen tvar ani velikost a k poškození došlo evidentně jen používáním – takže třeba pomačkané, zašpiněné či s odtrženým menším kouskem. „Obchodník může odmítnout bankovky, kterým podstatná část chybí. Vzít ale mají i bankovku přetrženou a slepenou, je-li jasné, že díly patří k sobě,“ upřesňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Mezi běžně opotřebené patří i bankovka pomalovaná, potištěná, náhodou proděravělá či propálená. Není-li celá, musí jí být víc než polovina původní velikosti. Komplikace vás mohou čekat u bankovek ohořelých, zetlelých, nehygienicky znečištěných a necelých. Obchodník – ale ani banky – nemusejí přijmout peníze zbavené identifikačních znaků či natolik poškozené, že jim chybí víc než půlka.

Nechce obchodník běžně poškozenou bankovku vzít? Trvejte na tom, že musí. Když ho nepřesvědčíte, pak budete muset jinam nebo do banky, kde vám ji zdarma vymění.

Za padělky do vězení

Máte pocit, že jste si omylem „naběhli“ na padělek? Pak pozor, protože za pokus zaplatit jím vám může hrozit až dvouleté vězení. „Podezřelou bankovku je zapotřebí odnést na služebnu Policie České republiky, do pobočky některé obchodní banky nebo do České národní banky případně do některého z jejich územních pracovišť, sdělit jim podezření a poskytnout jim součinnost,“ radí Jakub Vintrlík. Je-li padělaná, nedostanete za ni náhradu, ale vystaví vám potvrzení, že jste ji odevzdali. Tento případ, i s vaším jménem a údaji, bude ještě 15 let evidován ČNB. Ačkoli to vypadá, že tím držíte černého Petra, chráníte se tak před případnými potížemi, kdyby došlo k vyšetřování oběhu padělaných bankovek a stíhání těch, kteří je uváděli do oběhu.

Máte zkušenosti s odmítnutím drobných, či naopak větších bankovek? Napište nám!

Reklama

Načítám