Hlavní obsah

Šikana v obchodě? Nedejte se! Víme, co si k vám může dovolit ochranka

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smí po vás ostraha obchodu chtít, abyste jí ukázali tašku a předložili občanku? Nedejte se zastrašit a vyžadujte, aby respektovali vaše práva!

Článek

Lze chápat snahu obchodníků uchránit svůj majetek před zloději. Zákazníci jsou zvyklí, že právě proto jsou v obchodě kamery či bezpečnostní rámy a ve zboží ochranné čipy. Za běžné je možné považovat i to, že na pořádek dohlíží ostraha – ať přímo v prodejně, nebo u východu. Ovšem práva obchodníka nikdy nesmějí být nadřazena těm vašim: pracovníci bezpečnostní služby by se k vám měli chovat nejen zdvořile, ale především v souladu se zákonem.

Možná tušíte, že by se vám nikdo, ani pracovník bezpečnostní služby, neměl násilím hrabat v tašce nebo z vás mámit doklady. Ovšem když ta chvíle nastane, začnou pracovat emoce, stres... Jen málokdo dovede v takové chvíli argumentovat klidně a racionálně. Když si však budete jisti svými právy, třeba vám to půjde snáz – právě proto vás s nimi chceme podrobně seznámit.

Co si rozhodně nenechte líbit

Trestní řád stanoví, že osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, jestliže je to nutné ke zjištění totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů, a předat ji Policii ČR.

„Pokud jde o krádež zboží v obchodě, při které je pachatel zpozorován ostrahou, může personál podezřelého zadržet podle ustanovení § 76 odst. 2 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozdějších předpisů. Pracovníci ostrahy jsou poté povinni ihned předat osobu policejnímu orgánu. Nelze-li ji ihned předat, je třeba policejnímu orgánu omezení osobní svobody bez odkladu oznámit. Není však možné zadržet osobu pouze na základě signalizace bezpečnostního zařízení u východu z obchodu, aniž by ostraha zpozorovala krádež zboží,“ uvádí Ivana Nguyenová, vrchní komisařka Odboru tisku a prevence Policejního prezidia ČR.

Trochu jiná situace by nastala, kdyby člen bezpečnostní agentury viděl, že zákazník třeba dává něco do kapsy. „Ale ani pak nesmí prohledávat vás nebo vaše věci, aniž byste s tím souhlasili. Bez souhlasu na to má právo pouze policista – u osoby přistižené při trestném činu. I pak platí, že osobní prohlídku musí provádět pouze osoba stejného pohlaví,“ říká Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace.

Pracovník ostrahy po vás také nesmí chtít, abyste prokázali svou totožnost občanským průkazem. Podle zákona přísluší takové právo jen Policii ČR, obecní policii, lesní a rybářské stráži a stráži přírody.

Foto: Dmitry-Kalinovsky, Shutterstock.com

Soukromá ochranka obchodu vám bez dovolení nesmí prohlížet kabelku ani vás legitimovatFoto: Dmitry-Kalinovsky, Shutterstock.com

Obvinili vás z krádeže? 

Co tedy dělat, když vás ostraha obchodu zadrží s tím, že vás podezírá z krádeže – ať již proto, že zazněl varovný tón při vašem průchodu rámem, nebo vás viděli dávat si něco do tašky, případně mají jiné pochybnosti? Zákazník, který si je jistý tím, že nic neprovedl, většinou přistoupí na prohlídku tašky. Důvodem je snaha rychle věc v klidu a bez zbytečného hlaholu vyřešit a svou nevinu prokázat. Ovšem někdy udělá ochranka chybu a vyrukuje na zákazníka tak nevybíravě, že v něm nastartují obranné reakce a odpoví také podrážděně a agresivně. Pak je obtížnější se domluvit – a nastupuje jasná řeč paragrafů.

Když dobrovolně neukážete obsah tašek, měla by vás ostraha požádat, abyste vyčkali do příjezdu Policie ČR. Vy byste tak měli učinit. Během čekání vás možná – jako „podezřelého“ – zavedou do zázemí prodejny, kde se budete cítit velmi nepříjemně. Pracovníci bezpečnostní služby se vás možná pokusí donutit, abyste se legitimovali nebo předvedli obsah zavazadel či kapes. Trvejte však na tom, že chcete počkat na policistu.

Mějte svědka

Je dobré nezůstávat sám a mít s sebou nějakého svědka, aby potvrdil, co se dělo. Jestliže se ostraha chová agresivně, neváhejte a policii zavolejte také – v takovém případě totiž porušuje zákon. „Kdybyste začali z místa předpokládaného činu utíkat, smí vám prodávající vhodným způsobem zabránit v opuštění prodejny až do doby, než na místo dorazí policie. Ta může osobu vyzvat k prokázání totožnosti, má-li na tom jiná osoba, tedy obchod, právní zájem. Pokud navíc jednání pachatele naplňuje znaky trestného činu nebo přestupku, ujme se policie i dalšího postupu ve věci a měla by celý případ prošetřit,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Máte-li pocit, že vám v souvislosti s neoprávněným obviněním z krádeže v obchodě vznikla újma – jak morální, tak finanční, můžete si stěžovat u vedení prodejny a domáhat se omluvy nebo finančního odškodnění. A tady je opět výhodnější, když můžete situaci doložit i svědectvím další osoby.

Máte zkušenost s podobnou situací? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám