Hlavní obsah

Kdy zažijete nejlepší sex a kdy jít reklamovat zboží? Plánujte si život podle menstruace

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Ženy menstruují. V pravidelných cyklech, pořád dokola, po velkou část svého života. Ale menstruační cyklus není jen těch pár „otravných“ dnů, kdy krvácíme – naopak je to přírodou hodně vymakaný systém, který řídí ženské tělo a do jisté míry i duši. Ženský měsíc má čtyři fáze, a v každé z nich jsme tak trochu někým jiným.

Článek

Určitě znáte vtípky na adresu žen ve stylu „no jo, to je náladička, ty to zas máš, co“. Většinu žen to rozčiluje, ale pokud si odmyslíte pejorativní tón, není to zas tak od věci. Ženy jsou skutečně cyklické a všechno kolem menstruace nás hodně ovlivňuje.

Trochu obecných informací

Jednou jsme lvice salonů, královny všech večírků, jindy hromádka nervů, co roní potoky slz. Jednou nám to dokonale myslí, podruhé si sotva vzpomeneme, že do bramboračky se dávají brambory. A za všechny tyhle proměny může náš cyklus. „Každá žena má skutečně během měsíce čtyři různé fáze prožívání života. Když se ale s touto proměnlivostí naučíte pracovat, můžete ji využít pro svůj osobní růst,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Odborně se tomu říká ženský time management, tedy ženské plánování času. „Žena totiž svůj cyklus může využít k plánování aktivit tak, aby využila jednotlivé fáze maximálně efektivně. Každá fáze má totiž své specifické vlastnosti,“ dodává vztahová koučka Kateřina Chytra. Jakými fázemi tedy během měsíce procházíme?

1. Menstruace neboli fáze Baby

První den krvácení je zároveň prvním dnem celého měsíčního cyklu. Tahle fáze je připodobňována k zimě, tedy k období, kdy příroda spí a nabírá síly na jaro. Říká se jí také fáze Baby. Pozor, není tím myšlena ošklivá stará bába, ale moudrá stařena.

Nejde jen o nafouklé břicho a citlivá prsa, kvůli kterým se necítíte fyzicky nejlépe. V téhle fázi jste unavená, zpomalená a logicky vám to moc nemyslí. Nedokážete se soustředit na detaily, jakékoli pracovní úkoly vás vyčerpávají víc než kdy jindy. Laicky řečeno, můžete si připadat jako žák pomocné školy. V rámci plánování tak (pokud je to trochu možné) odsuňte náročnější pracovní aktivity na dobu, kdy tahle fáze skončí.

Naopak teoretických nápadů máte přehršel. Dalo by se říct, že žena se v této fázi mění ve vizionáře. Napadá vás prostě kdeco (jakou barvou by bylo nejlepší vymalovat ložnici, kam jet v létě na dovolenou, na jaký kurz se přihlásit, abyste si profesně pomohla), jen síly na realizaci chybí. Ale nebojte, to přijde, jen si musíte počkat na další fázi.

V téhle fázi ještě pozor na emoce. Jste extrémně citlivá, takže stačí jen trochu smutný film a budete brečet celý večer. Takže rada zní: Ve fázi Baby jen komedie!

Foto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

Fáze Baby? To vás rozbrečí snad i večerníčekFoto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

2. Předovulační fáze neboli fáze Panny

Je to zhruba šestý až čtrnáctý den cyklu a tahle fáze symbolizuje jaro, proto se jí také říká fáze Panny. „Pro ženy je tohle nejdynamičtější fáze. Máme totiž nejvíc fyzické i mentální síly, můžeme snadno dohnat vše, co jsme v práci i doma během menstruace odložily,“ říká Kateřina Chytra.

Tohle období je prostě bomba! Jedete jak motorová myš, všechno jde snadno a rychle. Myslí vám to, soustředíte se jako nikdy, pamatujete si i drobnosti a v práci jednoduše válíte. Jindy výkonní kolegové vám mohou připadat pomalí a neschopní, nefrustrujte tím ale ani sebe, ani je – to jen vy jste extrémně našlápnutá.

Díky téhle výkonnosti vám samozřejmě roste sebevědomí. Navíc menstruace odezněla, vy si připadáte štíhlejší a atraktivnější. Jste mnohem víc společenská, máte pocit, že nic není nemožné. Proto je tohle období ideální na realizaci toho, co vás napadlo v předešlé fázi.

Vaše emoce se uklidnily, ale dalo by se říct, že až moc. Jste o hodně míň citlivá, ale přišla jste také o empatii. Takže klidně jděte reklamovat nefungující vysavač, uhádáte v podstatě cokoli. Hovory s blízkými či s partnerem ale raději odložte, nejspíš by nedopadly dobře. Radši to rozjeďte v posteli, v této fázi jsou totiž ženy hodně hravé.

3. Ovulační fáze neboli fáze Matky

Ta přichází zhruba třináctý či čtrnáctý den cyklu, a je přirovnávána k létu. „Hormonální změny související s uvolněním zralého vajíčka způsobují, že je žena v této fázi velmi společenská a přátelská, empatická a tolerantní,“ popisuje Kateřina Chytra.

Je to ideální období pro navazování vztahů či posilování těch stávajících. Takže teď je ten správný čas na rozhovor s partnerem, ale i na romantiku v ložnici. „Sexualita je v mateřské fázi plná sdílení, hluboké lásky a totálního odevzdání se partnerovi,“ upřesňuje Kateřina Chytra.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ženský cyklus má vliv i na váš sexuální životFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

4. Premenstruační fáze neboli fáze Kouzelnice

Tahle fáze připadá na zhruba jednadvacátý až osmadvacátý den cyklu a většina žen si ji spojuje s nepříjemným premenstruačním syndromem. Tahle fáze je ale připodobňována k podzimu, který není jen sychravý a nepříjemný, ale také krásně barevný. „Životní tempo se zpomaluje, což je pro řadu žen frustrující, ale zároveň je tahle fáze nadána úžasnou kreativitou, která je barevnější než podzimní listí,“ tvrdí Kateřina Chytra.

A pozor, nemusí z vás hned být druhý Picasso, kreativita je cokoli. Třeba nový recept, nový účes, nové záclony v obýváku. A že se vám vůbec nechce mezi lidi? I to je normální, královnou večírku budete zase za pár dnů, až přijde fáze Panny. Fáze Kouzelnice je spíš vhodnou dobou pro osobní úklid a srovnání si myšlenek. A možná budete mít doma dokonale uklizeno, protože touha po osobním úklidu se často projeví i úklidem vnějším.

A místo večírků budete nejspíš dovádět v posteli. „Pohlavní pud je v této fázi u ženy velmi silný a sexualita se může projevit až agresivně,“ říká Kateřina Chytra. Tohle je prostě období podvazků, sexy prádla a svádění.

A jak to prožíváte vy? Jste hodně ovlivněná svým cyklem?

Reklama

Související témata: