Hlavní obsah

Co zaručeně naštve novopečené matky? Tyhle otázky a poznámky

Foto: Thinkstock

Jsou šťastné a překypují láskou. Stejně tak jsou ale unavené a křehkéFoto: Thinkstock

Reklama

Jsou šťastné, ale také na pokraji sil. Novopečené matky se zmítají v návalech radosti a něhy, ale také strachu a obav. A k tomu ty hormony... Jsou křehké a jsou věci, kterými je zaručeně vytočíte.

Článek

Když se narodí miminko, je to obrovská radost. Ale také spousta námahy. Novopečené maminky se doslova topí v návalech mateřské lásky, ale také hormonálního zmatku, strachu ze zodpovědnosti, která na nich nyní je, a totální únavy. A jsou věci, které je umí rozčílit. Jsou to například tyto otázky či průpovídky.

Ještě nesedí?

Říkají je hlavně „zkušené“ matky, co už mají doma odrostlejší dítě. Jsou to dotazy typu: „Ještě nesedí?“, „Ještě se nezačal otáčet?“, „Už leze?“, které novopečenou matku zaručeně naštvou. Co jí chtěla daná osoba naznačit? Je snad její ratolest zaostalá? Není s ní něco v pořádku? Nebo se jen potřebovala pochlubit svým malým géniem?

Kdy bude druhé?

Už několik týdnů či měsíců se pořádně nevyspala, návštěva kadeřníka je pro ni nedosažitelným snem a pořád ještě nedopne džíny, co nosila před otěhotněním.

A tak ji dotaz: „Kdy si pořídíte druhé miminko?“ minimálně uvede do rozpaků. Co na to má říct? Druhé si nepořídíme nikdy, protože i tohle je nad mé síly? Tazatel danou ženu v podstatě nutí k tomu, aby se přiznala ke své neschopnosti.

Foto: Thinkstock

Nemístné a netaktní otázky a poznámky novopečené matky zaručeně rozčílíFoto: Thinkstock

„Můj syn byl hodně náročné miminko a byla jsem rozhodnuta, že bude jedináček. A tyhle dotazy mě vždycky děsně štvaly, obzvlášť, když po odpovědi, že druhé dítě neplánujeme, přišel nechápající pohled. Přece neplatí, že čím víc dětí máte, tím jste šťastnější,“ říká třiatřicetiletá Lenka, která si nakonec druhé dítko pořídila, i když až po několika letech.

Zase budeš štíhlá, neboj

Většina žen v těhotenství přibere a do formy se rozhodně nedostane během šestinedělí. Ne že by to nešlo, ale chce to tvrdý režim. A na ten hodně čerstvých matek nemá síly. A navíc kus čokolády nebo odpočinek místo sklapovaček jsou při péči o novorozeně leckdy otázkou života a smrti.

Nicméně hodně žen po porodu se vnitřně trápí tím, jak se jejich postava změnila. A jakákoli zmínka na toto téma může opravdu ranit. „Pamatuju si, jak mi asi dva měsíce po porodu manžel s velkou pompou koupil přístroj na posilování břišních svalů. Myslel to dobře, protože jsem se den předtím zmínila, že mám hrozně povolené břicho, ale já to tehdy strašně obrečela,“ vzpomíná sedmatřicetiletá Martina.

Foto: Thinkstock

Kojení je jednou z citlivých oblastí, do kterých se nevyplatí příliš šťouratFoto: Thinkstock

Jak dlouho jsi kojila?

Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete svému dítěti dát. Někdy se prostě stane, že kojit nejde nebo je to možné jen chvíli.

Bohužel spousta žen to pak vnímá jako své selhání. A dotazy typu: „Ty už nekojíš? Proč?“ fungují, jako když píchnete do vosího hnízda. „Mám dvě děti a obě jsem kojila tři měsíce. Pak už to nešlo. Dodnes si pamatuji, jak se mě na to jiné matky ptaly a po mé odpovědi na mě koukaly buď nechápavě, jako kdybych byla retardovaná, protože neumím nakojit své dítě, nebo soucitně, jako že pravděpodobně moje ratolest bude nadosmrti mou neschopností poznamenána,“ říká pětatřicetiletá Zuzana.

Pořád tak špatně spí?

Celé noci jejich dítě nespí nebo je uplakané přes den, a ony si potřebovaly jen trochu postěžovat, vypovídat se. Výsledek? Ten, komu o nešvaru svého dítka řekly, se jich při každé příležitosti soucitně ptá: „Tak co, pořád tak brečí?“ Nejen, že tyhle dotazy unavené matce nepomohou, ale vše ještě zhorší. Nedej bože, když to tazatel doplní nějakou chytrou poznámkou typu: „Neměly by děti v tomhle věku už spát celou noc?“

Také vás někdo otravoval podobnými otázkami?

Reklama

Načítám