Hlavní obsah

Co zdražilo víc než máslo? 10 cenových skokanů roku, z nichž vás mnozí překvapí!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se vás někdo zeptal, které potraviny za poslední rok nejvíc podražily, asi by vás na prvním místě napadlo máslo a možná i vajíčka. Je tu ale ovoce, které podražilo pětkrát víc a možná jste si toho ani nevšimli.

Článek

Že za potraviny zaplatíte rok od roku víc, to není žádné tajemství. Ovšem jen o některých se toho namluví tolik jako například o másle či vejcích. Některé položky zdražují, aniž jste to vůbec zaznamenali. A to nejen v ceně běžné, ale i té akční, která bývá mnohem příznivější – a na kterou tím pádem hodně spotřebitelů čeká. Právě proto jsme ve spolupráci s nákupním rádcem Kupi.cz zjišťovali, které potraviny se staly cenovým skokanem roku. Možná budete překvapeni.

Co zdražilo nejvíc

„Nejvíce zdražily základní suroviny potřebné pro vaření a pečení. Mimo deset níže vyjmenovaných potravin to jsou i mléko, cukr a olej. Nejdiskutovanější máslo – ale i vajíčka – se stále vyplatí kupovat ve slevách – i proto, že slevových akcí na tyto položky není moc. Nejsou ale tím, co od loňska zdražilo nejvíc! Největším ‚skokanem‘ je kiwi, které v akci podražilo o šedesát procent. Je přitom jedno, zda se jedná o cenu v kilogramech, nebo kusech,“ říká Petr Miklík, marketingový manažer nákupního rádce Kupi.cz.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Tohle je skutečný cenový skokan: za kiwi zaplatíte o víc než šedesát procent víc než loniFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Deset rekordmanů ve zdražení

Zajímají vás konkrétní ceny? Pak vám oněch výše zmíněných deset skokanů roku představíme. Porovnávali jsme přitom průměrné ceny ve slevových akcích v loňském a letošním listopadu. Běžná cena je pak tou, za kterou můžete potraviny koupit bez slevy.

  1. Kiwi, 1 kg - běžná cena tohoto ovoce je 69,90 Kč. Loni jste kilogram mohli v akci pořídit za 24,90, letos je průměrná akční cena už 39,90 Kč. Znamená to, že právě kiwi je skokanem roku s nárůstem 60,24 %.
  2. Vejce, 10 ks - běžná cena balení vajec je 44,90 Kč. Pokud jste se spoléhali na nákup v akci, zaplatili jste loni v průměru 16,90 za balení, letos už to je 25,90 Kč – nárůst je tedy 53,25 %.
  3. Kapr, 100 g - blíží se Vánoce, a tak bude každého zajímat, že kapr obsadil třetí příčku, co se týče růstu průměrných akčních cen. Běžně za 100 g kapra zaplatíte 18,90 Kč – a je to jediná cena, kterou jsme mohli do přehledu dát, protože letos v listopadu žádná akce na kapra neproběhla. To loni byste měli větší štěstí – stejnou porci byste pořídili jen za 12,90 Kč, tedy o 46,51 % levněji.
  4. Smetana ke šlehání 31% Kunín, 200 g - běžně tuto smetanu pořídíte za 23,70 Kč. Loni byste si mohli v akci polepšit a dostat ji jen za 12,90. Letos to už je 16,90, průměrná akční cena tedy narostla o 31,01 %.
  5. Pomeranče, 1 kg - i toto ovoce k Vánocům klasicky patří. Běžně kilogram nakoupíte za 35,40 Kč. Loňské akce cenu stáhly v průměru na 14,90 Kč. Letošní průměr vzrostl na 18,90 Kč za kilogram, pomeranče jsou tedy i v akci dražší o 26,85 %.
  6. Sýr eidam 30 %, 100 g - potřebujete tento druh sýra do pomazánek a na chlebíčky? Pak si jistě všimnete, že i jeho cena šla nahoru. Běžně za 100 g zaplatíte 15,90 Kč. Loni byla průměrná akční cena velmi příjemných 8,90 Kč. Letos už překročila hranici deseti korun a je na 10,90 Kč. Kvůli tomu získává eidam mezi skokany roku šesté místo s nárůstem průměrné akční ceny o 22,47 %.
  7. Kofola, 1,5 l - tento nápoj se do přehledu cenových skokanů dostává na sedmé místo. Běžná cena je 26,20 Kč. Ta akční byla loni v listopadu 9,90 Kč a letos už 11,90. Meziroční zdražení lze tedy vyčíslit hodnotou 20,20 %.
  8. Tuk na pečení Omega, 250 g - zrovna v předvánoční době se nehodí, že zdražil i tento tuk. Běžně se kostka prodává za 29,40 Kč, ale loni jste ji mohli v akci koupit za 14,90 Kč. Letos musíte, i během akcí, přihodit tři koruny. Nárůst akční ceny je tedy 20,13 %.
  9. Müsli Mysli na zdraví Emco, 750 g - běžná cena balení müsli je 87,10 Kč. V akci jste ho mohli loni pořídit za příjemných 43,90 Kč. Letos už to je o 6 Kč víc, tedy 49,90 Kč. Nárůst ceny tak vychází na 13,67 %.
  10. Máslo, 250 g - ač by to většina z vás jistě netipovala, máslu patří mezi deseti cenovými skokany roku až poslední místo. Běžná cena je stále vysoká – 56,90 Kč, ale v akci už jste ho mohli během listopadu pořídit za 36,60 Kč – a to je jen o 11,25 % víc než loni, kdy v akcích stálo v průměru 32,90 Kč.

Co se bude zdražovat příště

Dá se pohyb v ceně potravin nějak předvídat? Máte se připravit na to, že raketově vzrostou další položky na nákupním seznamu? „Nenadálé cenové skoky typu deset a více procent například v meziměsíčním srovnání u klasických potravin běžné nejsou – máslo nebo vejce jsou tak v praxi nestandardní výjimkou. Samozřejmě se takové případy nedají do budoucnosti vyloučit, vždy se ale musí sejít ne jeden, ale několik důvodů, proč se tak stane – jako tomu bylo u másla a vajec. V obou případech, a u másla zvláště, v tom sehrál roli i jeden neekonomický důvod. A to role médií, která zvýšila paniku mezi spotřebiteli tak, že začali hromadně nakupovat do zásoby,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Za normální a běžné se pak dají považovat cenové výkyvy či skoky v sortimentu zeleniny a ovoce. „Projevuje se sezonnost a destinace, ze které se k nám dováží – a dovážíme asi pětašedesát procent spotřeby ovoce a zeleniny. Tady se pak může stát, že se cena mění nejen z měsíce na měsíc, ale klidně z týdne na týden, a to dokonce i o desítky procent – a to oběma směry,“ říká Petr Havel.

Jaké zdražení vás nejvíc překvapilo? Napište nám!

Reklama

Načítám