Hlavní obsah

Bojíte se zdražování vajec? 5 vychytávek, s nimiž vám dlouho vydrží!

Foto: Kuprevich, Shutterstock.com

Foto: Kuprevich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste slyšeli, že kolem Vánoc má stát vajíčko i šest korun? Pak vás možná i napadlo, že by bylo mazané si je koupit teď, ještě za přijatelnou cenu. Ale jak je do Vánoc bezpečně uskladnit? Máme pár tipů!

Článek

Vajíčka patří mezi potraviny, které byste měli uchovávat zvlášť obezřetně, stejně jako například maso. Právě proto můžete váhat, zda nakoupit ve výhodné akci víc vajec, abyste měli dost nejen na pečení cukroví, ale třeba pak i do salátu nebo na chlebíčky. Poradíme vám, jak je správně uskladnit, abyste nemuseli mít obavy o jejich čerstvost.

Hlídejte dobu trvanlivosti!

Jestli budete chtít nakoupit vajíčka do zásoby, musíte v obchodě vybrat co nejčerstvější. Čerstvé je ale vajíčko jen devět dní poté, co ho slepice snesla. Datum snůšky najdete na obalu vajec. Neznamená to ale, že pak vajíčko po této době nemůžete sníst – jen byste ho měli používat pouze k tepelné úpravě. Majonézu a další pochoutky, u nichž používáte syrová vejce, dělejte vždy jen z čerstvých.

Pokud se vám v chladničce pomíchají vajíčka čerstvá a ta starší, můžete zkusit jednoduchý fígl – ponořte vajíčko do skleničky s vodou. To starší plave špičatějším koncem nahoru. Při podezření vyklepněte vajíčko a přičichněte k němu. Jakmile by zapáchalo, raději ho vždy vyhoďte.

Jak správně skladovat vajíčka

Vajíčka k tepelné úpravě můžete skladovat 28 dní od dne snůšky, ovšem musíte to udělat správně. Na co tedy dát pozor?

  • Ideální teplota skladování je 5–8 °C, maximální teplota je 18 °C, ale to je opravdu strop a lepší je držet se té nižší. Vajíčkům velmi škodí střídání teplot, a pokud se přechodem z chladu do tepla orosí, zvyšuje se riziko tvorby plísní.
  • Před uskladněním je vyndejte z papírového kartonu, ve kterém se prodávají – papír bývá kontaminován bakteriemi a zbytky nečistot i případně rozbitých vajec, takže ani nepatří do chladničky mezi potraviny. Ačkoli jsou ve dveřích chladničky přihrádky na vajíčka, nesvědčí jim to tam – právě kvůli střídání teplot, když chladničku otevřete.
  • V chladničce je uložte co nejvíc dozadu a zajistěte, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Ideální je, když jsou špičatější stranou dolů. Pokud máte vajíčka uložená déle než deset dní, měli byste je otočit. Stáním totiž žloutek klesá, a když se dotýká skořápky, je náchylnější k nákaze bakteriemi, které mohou skořápkou prostupovat.
  • Nenechávejte vajíčka vedle příliš aromatických potravin, protože absorbují jejich pach.
  • Vajíčka také před uskladněním nikdy neomývejte, porušíte tím ochrannou vrstvu skořápky a vlhká skořápka je také lepším prostředím pro tvorbu plísní.
  • Pokud je necháte volně v chladu delší dobu, tedy déle, pak by mělo mít každé vajíčko svůj stojánek a měli byste je otáčet – asi každých deset dní, aby se žloutek nenatlačil jen k jedné špičce.
Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Před uskladněním vajíčka vyndejte z kartonových krabičekFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dlouhodobé uskladnění

Napadá vás, jak uchovávaly vajíčka naše babičky – bez možnosti dát je do ledničky? Kromě přirozeně chladnějších sklípků a skladovacích prostor používaly i další metody, které můžete vyzkoušet. Před takovým uskladněním se vajíčka musí zbavit nečistot omytím. Tady se nemusíte bát, že zbavíte skořápku ochranné vrstvy, protože tu zastoupí jiná – ať již ochrana mrazem, zasypáním nebo utěsněním skořápky tak, že se z každého vajíčka stane malá „konzerva“.

  • Vejce do vápna - do velkých sklenic naskládejte vajíčka a zalijte nálevem z nehašeného vápna a vody. Na 5 litrů vody se dává ½ kila vápna. Pak uzavřete například igelitem a gumičkou a postavte na chladné a tmavé místo. Za pár dní vápno obalí vajíčka i stěny sklenice – pokud nálev vysychá, je zapotřebí ho občas doplnit, aby zůstala vejce potopená. Pokud by se nálev zakaloval, vejce vyndejte a rychle spotřebujte. Je to totiž známka, že se některé kazí, což ale poznáte až po rozklepnutí. Pokud je nálev čirý, pak lze takto vajíčka skladovat nejméně deset měsíců.
  • Vejce do skla - vodní sklo je roztok křemičitanu draselného nebo sodného a lze ho koupit například v drogerii. Pro konzervování vajec se míchá s převařenou vodou v poměru 1 : 8. Vejce naskládaná ve sklenici se zalijí tímto roztokem a uzavřou opět třeba igelitem. I takto vydrží vajíčka až rok. Takto uchovaná vajíčka mohou mít nakyslou chuť, které se zbavíte tím, když vejce dáte před spotřebou na pár hodin do lehce slané vody.
  • Vejce do mrazáku - oddělte bílky a žloutky a zamrazte je zvlášť. Bílek jen tak, do žloutku přidejte sůl nebo cukr – podle toho, nač je budete posléze využívat. Podle zkušeností by soli měla být asi dvě procenta hmotnosti žloutků a cukru asi pět procent.
  • Vejce do pšenice - v této době je to asi složitější metoda, neboť sehnat pšenici nebude jen tak. Kdyby se vám to ale podařilo, nasypejte její zrna do bedničky a naskládejte do nich vejce tak, aby mezi sebou měla mezery a nedotýkala se. Pak je zcela zasypte pšenicí a můžete udělat i další vrstvu vajec. Když plnou bedničku uložíte do chladu, vydrží prý celý rok.
  • Vejce do oleje - vajíčka můžete potřít, jedno po druhém, převařeným lněným olejem. Po tomto ošetření se nechají asi tři dny „zatáhnout“ a potom se uloží do chladu. Měla by tak vydržet minimálně do jara.

Máte zkušenosti s dlouhodobým skladováním vajec? Rozhodně nám napište!

Reklama

Načítám