Hlavní obsah

Rekordní cena másla! Zdraží ještě, nebo půjde cena dolů?

Foto: racorn, Shutterstock.com

Foto: racorn, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív platilo za luxus dát si na pečivo třeba kaviár. Dnes byste si stejně považovali chleba namazaného „obyčejným“ máslem. Jeho cena je totiž rekordní a podle některých odhadů bude ještě hůř. Máte se bát?

Článek

Proč cena másla vyletěla tak vysoko? A je to jen přechodné, nebo ještě vzroste, jak naznačují odborníci z řad výrobců? To asi zajímá každého, kdo si bez chleba s máslem nedovede představit ráno a bez pravého másla pečení. Zeptali jsme se několika odborníků a chtěli jsme vědět i odhad toho, jakou cenu můžeme v nejbližší době očekávat.

Kdy začalo máslo zdražovat?

Možná máte pocit, že to bylo ze dne na den, kdy se u kostky másla cena z třiceti přepsala na víc než 47 Kč. O zmapování cen másla za posledních pět let jsme požádali Petra Miklíka z Kupi.cz – portálu, který sleduje ceny i slevové akce. „Letošní vývoj cen másla se od předchozích let výrazně liší. Bylo zvykem, že v letním období ceny másla mírně klesaly a rostly s koncem roku. Pokud by to tak bylo i letos, mohli bychom očekávat ceny přes 50 Kč,“ uvádí.

Právě ze statistik Kupi.cz vyplývá, že nejlevněji jste mohli 250 g másla Tatra pořídit v roce 2014, kdy stálo 32,90 Kč, a ve slevových akcích dokonce 29,90 Kč. Jihočeské máslo z Madety už v tu dobu stálo 45,33 Kč běžně a 30,60 Kč ve slevách. Za poslední tři roky máslo postupně zdražovalo, ale nabídka ve slevových akcích byla velmi příznivá, takže jste si nárůstu běžné ceny nemuseli tolik všimnout – ještě loni jste tak mohli Jihočeské i Tatra máslo pořídit za akčních 24,90 Kč. K takovým číslům, a to ani ve slevě, se ale zřejmě máslo už nedostane.

Proč šly ceny nahoru

Letošní červen přinesl rekordní cenu za kilogram másla – 188 Kč, tedy 47 Kč za čtvrtku (250 g). Co za tím stojí? „Je třeba vědět, že máslo je prakticky jen a pouze mléčný tuk, kterého je nyní skutečně mírný nedostatek – takže se právě v ceně mléka odráží pro spotřebitele nejviditelněji. Musíte si uvědomit, že na výrobu kilogramu másla je zapotřebí 25 až 30 litrů mléka, na výrobu například sýra to je 10 až 15 litrů,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Čím je způsoben nedostatek tuku? V létě je ho v nadojeném mléku vždy přirozeně méně, k tomu se přidává i to, že chovaná plemena nemají tak tučné mléko. „Ve světě roste poptávka po mléku a mléčných výrobcích, hodně se také vyváží do Číny – důvodů je tedy celá řada,“ doplňuje Petr Havel.

Možná vás v souvislosti s cenou mléka napadlo, že by se mohlo vyplatit si máslo udělat doma, ze smetany. Zajímavé totiž je, že ta zdražování másla tolik nekopíruje. „Zkoumali jsme ceny u třech nejoblíbenějších smetan ke šlehání s obsahem tuku minimálně 31 procent a jejich akční cena se za poslední tři roky změnila méně dramaticky, v jednom případě i poklesla,“ uvádí Petr Miklík. Ani tak se ale tato domácí výroba finančně až tak nevyplatí – ale zkusit to můžete, stejně jako my, je to skvělá zábava.

Foto: Barbara Neveu, Shutterstock.com

Voňavý, křupavý krajíc pořádně namazaný dobrým máslem – tuhle klasiku si dnes možná leckdo odřekneFoto: Barbara Neveu, Shutterstock.com

Kam až to může dojít

Kam se cena másla může v nejbližší době ještě vyšplhat? Nejdramatičtější odhady mluvily o 60 až 70 korunách za kostku. Realita by ale měla být příznivější. „Pro cenu másla existuje nějaká hranice – a podle mého názoru jsme v ČR právě na ní. Nepředpokládám proto další zdražování, a pokud ano, tak opravdu jen dočasné s tím, že s pravděpodobností hraničící s jistotou cena másla nedosáhne ani 60 korun za čtvrtinku.

Ve většině zemí EU již začaly klesat ceny syrového mléka, a to čtyři měsíce po sobě, což se s odstupem projeví i v cenách másla. Myslím, že stávající vysoké ceny nevydrží déle než do konce prázdnin a poté klesnou. Nebude to ale zpátky na třicet korun, podle mne zůstanou někde těsně pod hranicí 40 korun,“ odhaduje Petr Havel.

Jaká cena másla je pro vás přijatelná? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám