Hlavní obsah

Kvalitní med prozradí barva i cena. Jak ho vybrat?

Foto: profimedia

Kvalitní med je dokonalá potravina, která vám dokáže notně posílit imunituFoto: profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří do vaší povinné výbavy v kuchyni med? Pak by se vám mohlo hodit pár rad, jak vybrat ten nejlepší i jak ho správně uskladnit a při použití v něm nezničit všechny prospěšné látky.

Článek

Kontroly už mnohokrát odhalily med pančovaný, tedy s přidáním vody, sirupů, cukrů... a nic z toho by v kvalitním medu být opravdu nemělo! „V medu nesmí být přítomné pozůstatky antibiotik a prostředků, kterými se léčí nemoci včel. Kontroly dělá Veterinární správa ČR a aktuální informace z posledních dnů je, že u žádného z kontrolovaných tuzemských medů nebyla zjištěna žádná pochybení,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Jak poznat kvalitní med?

Jen tak pohledem v obchodě to jde velmi těžko. Ideální by bylo kupovat med přímo od včelaře ve vašem okolí nebo od firmy, o které víte, že med nedováží ze zahraničí. „Je to výhodnější i ze zdravotního hlediska, v medu z ciziny by mohl být pyl exotických rostlin, na které nejste zvyklí, a mohl by pro vás tedy být  alergenem,“ varuje Petr Havel.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Vždy se vyplatí kupovat med u včelaře nebo obchodníka, ke kterým máte důvěruFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Med by se měl při naklonění přelévat těžce, nikoli jako voda. Jeho barva by měla být jednolitá, pokud vidíte barevné vrstvy, mohlo by to ukazovat na přítomnost nějakých přísad. Výjimkou je právě krystalizující med, v něm mohou barevné odchylky být.

Druhy medu a jeho uchovávání

V zásadě se med dělí na květový a lesní či medovicový. Květový je světlejší a pochází z květů bylin, lesní je tmavší a je spíš z keřů a stromů. Pastovaný med je většinou med květový, zpracovaný tak, aby šel lépe roztírat. „Jednodruhové medy mohou mít název podle toho, ze které rostliny nosí včelstvo nektar – tedy například akátový, lipový, slunečnicový, řepkový a podobně,“ říká Milan Pleva.

Foto: springtime78, Shutterstock.com

Počkejte, až čaj zchladne na teplotu kolem 50 stupňů, a pak do něj teprve med přidejte. Jinak přijdete o cenné látky, které se v horku zničíFoto: springtime78, Shutterstock.com

Pokud si kupujete zásobu medu na celou zimu, pak dbejte na to, aby byl v dobře uzavřených sklenicích bez přístupu vzduchu, které dáte například do tmavé spíže. Teplota by neměla být příliš vysoká – rozhodně tedy nepatří někam k topení nebo v okolí trouby. Obecně byste ho neměli vystavovat vysokým teplotám.

„Mnohdy lidé dávají med do skoro vařícího čaje – ale to je špatně, neměl by se zahřívat na víc než 50 °C. Na to pamatujte i ve chvíli, kdy krystalizovaný med znovu rozpouštíte. Vyvarujte se také jeho kontaminace – například tím, že ho budete nabírat lžící, kterou olíznete. Med může po krátké době začít kvasit a můžete ho vyhodit,“ radí Milan Pleva.

Krystalizace nepastovaného medu je naopak přirozená a netřeba se jí bát. Dříve nebo později postihne všechny druhy medu, s výjimkou pastovaného, který už vlastně zrychlenou krystalizací prošel.

Varovným signálem tedy je, pokud med nekrystalizuje vůbec. Kvalitní med krystalizuje tak do roka – pokud se to nestane, pak to je varovný signál. Může to znamenat, že byl vystaven vysoké teplotě, což by zničilo prospěšné enzymy, nebo že do něj výrobce přidal nepovolené látky.

Kde nakupujete med? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám