Hlavní obsah
4,2
(10)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na Filipínách říkají sladké mléčné rýži s čokoládou champorado a servírují k ní sušenou solenou rybu. Zatím nemám odvahu tohle spojení zkusit, zdobím ji proto ovocem. V sezoně je skvělá s malinami, jahodami nebo broskví, v tomto období jí sluší mango nebo třeba banán. Je tak vydatná a krémově lahodná, že ji podávám v malých mističkách jako dezert, nebo jako svačinu po sportovním výkonu.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na mléčnou rýži:
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 100 g čokolády 60%
Na zdobení:
  • 1 ks manga
  • 1 hrst meduňky
Článek

Postup:

01.

Do širšího kastrolu se silným dnem vlijte mléko, přidejte malou špetku soli a pomalu přiveďte k varu.

02.

Kulatozrnnou rýži zvažte a přeberte, abyste odstranili případné drobné nečistoty.

03.

Když se začne mléko vařit, zmírněte plamen a vsypte rýži. Přidejte vanilkový extrakt a cukr a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Rýži je nutné míchat opravdu poctivě, pomalu a soustavně, jenom tak dosáhnete té správné krémové a jemné konzistence. (V mezičase můžete posilovat stehna drobnými podřepy, zpívat, zkoušet děti z vyjmenovaných slov nebo třeba meditovat, ale hlavně míchat a míchat.)

04.

Asi po dvaceti minutách rýže zhoustne, ale stále bude pevná na skus - ještě zmírněte plamen a zvyšte intenzitu míchání, aby se nepřipálila. Po dalších pěti minutách přidejte do hrnce po částech nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit.

05.

Podávejte v malých mističkách ozdobenou ovocem a bylinkami. Je chutná teplá i vychlazená.

Můj tip: Kytičky z manga jsou jednoduché na přípravu a velmi efektní. Z oloupaného manga pomocí škrabky na zeleninu odkrojte dva až tři delší plátky a smotejte je do ruličky. Doplňte lístkem meduňky nebo máty.

Máte rádi sladké podoby rýže?

Reklama

Související témata:

Načítám