Hlavní obsah

Lahodný rýžový nákyp se sezonním ovocem

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dneska se asi nezavděčíme všem, protože traumata z výtvorů některých školních jídelen mohou bohužel přetrvávat až do dospělosti. Nicméně pro ty, kdo mu dají šanci, máme recept na voňavý rýžový nákyp se švestkami.

Článek

Dali byste si něco sladkého, ale nechce se vám chodit na nákup? Máme pro vás tip na dezert, na který máte nejspíš všechno potřebné doma – krémový rýžový nákyp. S tím ze školní jídelny se vůbec nedá srovnávat. Místo čerstvého ovoce do něj klidně můžete použít i domácí kompot – z jeho šťávy pak navíc uvaříte slaďounký sirup na vylepšení hotového nákypu…

Výborný rýžový nákyp se švestkami

Na 4 porce:

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže -
  • 2,5 hrnku mléka -
  • špetka soli -
  • 60 g másla -
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu -
  • ½ lžičky skořice -
  • 60 g cukru krupice -
  • 4 vejce -
  • 20 švestek nebo velká sklenice švestkového kompotu -
  • máslo na vymazání -

Postup

Krok 1: Mléko se solí přiveďte k varu, vsypejte do něj propláchnutou rýži a za občasného míchání asi půlhodinku povařte. Získáte tak hustou kaši z mírně rozvařené rýže. Do rýže vmíchejte máslo, vanilku a skořici a nechte vychladnout.

Krok 2: Ušlehejte žloutky s polovinou cukru doběla a zamíchejte je do studené kaše. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh, asi čtvrtinu si ho schovejte a zbytek také opatrně vmíchejte k rýži.

Krok 3: Na dno máslem vymazaného pekáčku nebo dortové formy (použila jsem průměr 24 cm) rozetřete polovinu rýžové směsi, poklaďte polovinou vypeckovaných švestek (řeznou stranou dolů), překryjte zbylou rýží a opět švestkami. Navrch rozetřete odložený sníh a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi na 45 minut.

Krok 4: Pokud jste použili kompot, svařte si mezitím nálev na hustý sirup a nákyp jím pak polévejte. Hotové jídlo nechte trochu vychladnout nebo podávejte klidně úplně studené.

Tip: Do nákypu můžete samozřejmě použít i jiné čerstvé nebo kompotované ovoce a doladit ho třeba i rozinkami nebo citronovou kůrou.

Jaký jste měli k rýžovému nákypu vztah za školních let? 5 jídel, která nám nadobro znechutila školní jídelna. Souhlasíte?

Načítám