Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Znáte čokoládový dezert, který by nestál za hřích? A co takový delikátně jemný smetanový likér s irskou whisky – pohrdli byste? Určitě je vám jasné, že spojením těchto dvou lákadel vznikne něco neodolatelného, na co jen tak nezapomenete.

20 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 70 ml likéru irish cream
    7
  • 100 g čokolády 70%
    6
  • 15 g másla
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 30 g smetany
    7
  • 1 kostička čokolády na vaření
    6
    7
  • 10 g ořechů
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Baileys přiveďte k varu a ihned stáhněte z plotny. Vsypte nadrobno nalámanou čokoládu a metlou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte i máslo a dál míchejte, dokud se také nerozplyne.

02.

Bílky vyšlehejte s malinkou špetkou soli do tuhého sněhu. Nakonec jen velice krátce zašlehejte do sněhu žloutky.

03.

Do čokoládovo-likérové směsi rychle pomocí metly vmíchejte asi 1/5 sněhu se žloutky, čokoláda se tím trochu zjemní. Pečlivě promíchejte a teprve pak přiíchejte zbytek sněhu se žloutky, tím se vám obě směsi lépe spojí a vznikne nadýchaná pěna. Přelijte do skleniček a dejte přes noc vychladit.

04.

Podávejte s vyšlehanou smetanou, strouhanou čokoládou a drcenými oříšky podle chuti.

Patříte k těm, co vzali tvrzení čokolády není nikdy dost za své? Pak si uložte i recept na čokoládový koláč v křehkém korpusu nebo božsky sametovou bábovku s kokosem a rumovou polevou.

Načítám