Hlavní obsah
3,1
(138)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Uvnitř této velice čokoládové a velice vláčné bábovky vás čeká ještě jedna dobrota: voňavá krémová náplň z kokosu. Hedvábná rumová poleva už jen moučník skvěle uzavře – tedy přiláká veškeré zbylé mlsouny, kteří by snad ještě odolávali.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 60 g kakaa
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 100 ml vroucí vody
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks žloutků
  • 2 ks vejce
  • 110 ml smetany na vaření 12%
  • 260 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
Kokosová náplň
  • 100 g kokosu
  • 150 g čerstvého krémového sýru
  • 40 g cukru moučka
  • 1 ks bílku
  • 1 lžička vanilkového aromatu
Poleva
  • 90 ml smetany na vaření 12%
  • 80 g čokolády na vaření
  • 20 g kakaa
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Kakao a kávu prošlehejte s vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Smíchejte všechny suroviny na poměrně hutnou náplň, zbylý žloutek použijete do těsta.

02.

Rozpuštěné nebo hodně změklé máslo utřete s cukrem (jestli máte raději sladší dezerty, klidně ho dejte více) a postupně zapracujte kakaovou směs, sůl, žloutek, celá vejce, smetanu (zbytek z 200ml kelímku si nechte na polevu), mouku a kypřicí prášek.

03.

Dvě třetiny těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a kolem dokola na něj rukama rovnoměrně rozložte náplň. Dá se dobře tvarovat, takže z ní snadno vymodelujete například váleček, aby náplň zůstala jen ve středu bábovky, anebo třeba kuličky pro efektní řez. Ale tvar náplně není nijak zásadní, záleží na vás.

Foto: Kateřina Harudová

Krémová kokosová náplň vytváří kakaovému těstu a čokoládové polevě příjemný kontrastFoto: Kateřina Harudová

04.

Náplň překryjte zbylým těstem a pečte při 170 °C 45 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 30 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.

05.

Mezitím přiveďte k varu zbytek smetany a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte kakao a rum, nechejte chvíli zpevnit a poté nalijte na vychladlou bábovku. Kdyby poleva moc ztuhla, znovu ji zahřejte v mikrovlnné troubě (stačí několik vteřin) nebo na mírném ohni.

Foto: Kateřina Harudová

Hotovou bábovku ještě můžete posypat sušeným kokosem a stane se z ní luxusní nedělní moučníkFoto: Kateřina Harudová

Smetana v těstě udělá skvělou službu, těsto je díky ní krásně vláčné. Ověřit si to můžete na prezidentské bábovce nebo vláčné šlehačkové bábovce s ovocem.

Reklama

Související témata:

Načítám