Hlavní obsah

Sametová čokoládová bábovka s kokosem & rumovou polevou

Hodnocení:
(138)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Uvnitř této velice čokoládové a velice vláčné bábovky vás čeká ještě jedna dobrota: voňavá krémová náplň z kokosu. Hedvábná rumová poleva už jen moučník skvěle uzavře – tedy přiláká veškeré zbylé mlsouny, kteří by snad ještě odolávali.

Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 60 g holandského kakaa
  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 100 ml vroucí vody
  • 100 g změklého másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 2 vejce
  • 110 ml smetany na vaření 12%
  • 260 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Na kokosovou náplň
  • 100 g mletého kokosu
  • 150 g sýru žervé
  • 40 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 1 lžička vanilkového aromatu
Na polevu
  • 90 ml smetany na vaření 12%
  • 80 g čokolády na vaření
  • 20 g holandského kakaa
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

Krok 1: Kakao a kávu prošlehejte s vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Smíchejte všechny suroviny na poměrně hutnou náplň, zbylý žloutek použijete do těsta.

Krok 2: Rozpuštěné nebo hodně změklé máslo utřete s cukrem (jestli máte raději sladší dezerty, klidně ho dejte více) a postupně zapracujte kakaovou směs, sůl, žloutek, celá vejce, smetanu (zbytek z 200ml kelímku si nechte na polevu), mouku a kypřicí prášek.

Krok 3: Dvě třetiny těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a kolem dokola na něj rukama rovnoměrně rozložte náplň. Dá se dobře tvarovat, takže z ní snadno vymodelujete například váleček, aby náplň zůstala jen ve středu bábovky, anebo třeba kuličky pro efektní řez. Ale tvar náplně není nijak zásadní, záleží na vás.

Foto: Kateřina Harudová

Krémová kokosová náplň vytváří kakaovému těstu a čokoládové polevě příjemný kontrast

Krok 4: Náplň překryjte zbylým těstem a pečte při 170 °C 45 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 30 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.

Krok 5: Mezitím přiveďte k varu zbytek smetany a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte kakao a rum, nechejte chvíli zpevnit a poté nalijte na vychladlou bábovku. Kdyby poleva moc ztuhla, znovu ji zahřejte v mikrovlnné troubě (stačí několik vteřin) nebo na mírném ohni.

Foto: Kateřina Harudová

Hotovou bábovku ještě můžete posypat sušeným kokosem a stane se z ní luxusní nedělní moučník

Smetana v těstě udělá skvělou službu, těsto je díky ní krásně vláčné. Ověřit si to můžete na prezidentské bábovce nebo vláčné šlehačkové bábovce s ovocem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek