Hlavní obsah

Čokoládová roláda s rybízem

Hodnocení:
(94)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
nízká

Piškotová roláda složitě jenom vypadá. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a za chvíli můžete servírovat lehoučký dezert. Přidejte do ní hrst kuliček zralého rybízu – krásně osvěží krém a při jídle v ústech legračně praskají.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto budete potřebovat
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 kousek másla
Na krém
  • 200 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
Na dokončení
  • 2 hrsti rybízu
  • 1 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 stupňů, plech vyložte papírem na pečení a ještě ho zlehka potřete máslem.

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. Přestože sama peču hodně, když odděluji víc vajec, používám mističku na bílky. Kousek žloutku z posledního vajíčka totiž znemožní vyšlehat pevný sníh, a na nadýchanou roládu ho opravdu potřebujete.

Krok 3: K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je dotuha. K žloutkům přidejte vlažnou vodu a cukr a také je řádně vyšlehejte. Správně vyšlehané žloutky mají barvu a hustotu podobnou jako řidší majonéza.

Krok 4: Přes sítko k žloutkům přesejte mouku a kakao, přidejte prášek do pečiva a lžicí opatrně vmíchejte. Nakonec ještě zlehka zapracujte sníh z bílků.

Krok 5: Těsto rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Nepřepečte ho, nešlo by zarolovat. Správně upečené je na omak suché a okraje se začínají odlepovat od stran plechu.

Krok 6: Ještě horké těsto překlopte na čistý, moučkovým cukrem zlehka poprášený papír na pečení. Ten, na kterém se peklo opatrně stáhněte a ihned zarolujte. Roládu přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte zchladnout.

Krok 7: Mezitím si připravte krém, není to žádná věda – všechny ingredience dejte do misky a společně vyšlehejte. Podle chuti přidejte či uberte cukr.

Krok 8: Vychladlou roládu opatrně rozviňte, potřete krémem, bohatě posypte rybízem a znovu smotejte. Nechte chvíli v chladu rozležet, povrch posypte kakaem a podávejte.

Můj tip: Ingredience na krém vystačí na jednu roládu, v každém z kelímků vám ale část obsahu zůstane. Vyšlehejte krém z celého obsahu a použijte ho na zdobení, případně jenom tak na mlsání, je moc dobrý.

A ještě můžete zkusit citronovou roládu se šlehačkou. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama