Hlavní obsah
3,1
(211)
Foto: Dar1930, Shutterstock.com

Foto: Dar1930, Shutterstock.com

Máte rádi tvaroh a baví vás zajímavě strukturované moučníky? Pojďte si s námi vyzkoušet osvědčenou klasiku – trojbarevné tvarohové řezy. Až ochutnáte, pochopíte, proč je právě tenhle koláč už tolik let tak oblíbený.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Tmavé těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
Světlé těsto
  • 300 g cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1/2 dl vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 1 kg tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 dl mléka
Na vymazání
  • 1 ks tuku
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve si nachystejte tmavé těsto. Všechny přísady vložte do mísy, rukama vypracujte tuhé těsto a nechte ho asi dvacet minut odpočinout přikryté v lednici.

02.

Pak si připravte tvarohovou náplň, která je podobně jednoduchá: všechny přísady smíchejte. Cukru dejte podle chuti. A kdo má rád, může přidat i brusinky nebo rozinky. 

03.

Nakonec si nachystejte světlé těsto. Z vajíček a cukru vyšlehejte hladkou pěnu a postupně do ní zašlehávejte olej a po lžících vodu. Nakonec přidejte hladkou mouku prosátou s práškem do pečiva a trochu nastrouhané citronové kůry.

04.

Plech vymažte kouskem tuku a vysypte hrubou moukou. Z tmavého těsta rukama vytvarujte placku, položte ji na dno a rovnoměrně ji podle plechu upravte. Na tmavé těsto rozprostřete tvarohovou náplň a navrch nalijte světlé těsto. Koláč vložte do trouby a při 160 °C pečte asi 50 minut.

Znáte populární tříbarevné řezy, nebo je budete dělat poprvé? Pokud vám nevadí složitější recepty, určitě zkuste tvarohovou buchtu ze dvou těst či ohromující žloutkové nebo hraběnčiny řezy. Pro ty, co nechtějí v kuchyni strávit víc jak hodinu, máme fešáckou buchtu.

Reklama

Načítám