Hlavní obsah

Vánoční figurky: Tyhle nejsou z čokolády!

Foto: Greta Blumajerová

Jsou čokoládové figurky opravdu z čokolády? Na zoubek se jim podívaly Jana Chmelíková a Veronika KřepelkováFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujeme čokoládové figurky. Ale pozor, ne všechno, co se jako čokoláda tváří, čokoládou je. My jsme jich pár otestovaly a zjistily, že opravdu můžete vcelku draze koupit něco, co čokoládu skoro nevidělo!

Článek

Hned na úvod si řekněme, co musí sladkost splňovat, aby podle legislativy vůbec mohla být označena za čokoládu. Legislativa nám říká, že mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny, hořká minimálně 35 %. Do kakaové sušiny pak patří kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky a kakaový tuk.

Také tu pro vás máme malý slovníček termínů, se kterými se na etiketách i v následujícím textu budete setkávat.

  • Čokoládou (hořkou čokoládou) se rozumí potravina vyrobená z kakaových součástí, přírodních sladidel, náhradních sladidel nebo jejich kombinací, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek (například oříšky, mandle, sušené ovoce). Do mléčné čokolády se navíc přidává mléko.
  • Kakaové máslo je tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí. Prakticky se jedná asi o nejdražší surovinu.
  • Kakaové bobyjsou sušená a fermentovaná semena kakaovníku.
  • Pokud čokoláda obsahuje aromata, mohou to být pouze taková, která nenapodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku.
  • Kakaový prášek musí obsahovat více než dvacet procent kakaového másla. Pokud je jeho obsah menší, je označován za kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Jedná se o potravinu získanou z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody.

Nejen u vánočních čokolád byste měli bedlivě číst složení, aby se vám nestalo, že si domů místo čokoládové figurky přinesete kakaovou cukrovinku s minimálním obsahem kakaového prášku a se ztuženým rostlinným tukem. Takové navíc mnohdy neobsahují žádné kakaové máslo, jednu z nejcennějších surovin v čokoládě. U čokolád zkrátka platí, že šetřit se musí s rozumem!

U výrobků jsme neprováděli laboratorní testy ani senzorickou zkoušku, v testu se spoléháme na to, že údaje deklarované na obalech jsou pravdivé.

Jako stěžejní údaj pro hodnocení kvality tentokrát bereme procentuální podíl kakaové sušiny (složek) v každé figurce. A všimněte si, že dobrá čokoláda sice není ta nejlevnější, ale zároveň ani ta nejdražší!

Figurka. Jemná hořká čokoláda

Hmotnost:150 g

Cena:32,90 Kč

Jednotková cena:21,93 Kč/100 g

Zakoupeno:Globus, ul. Kostelecká, Praha

Dovozce:Chocoland Beri a. s., Ovčárecká 305, CZ 280 28 Kolín

Země původu:Německo.

Složení:kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, emulgátor: lecitin, přírodní aroma

Obsah kakaové sušiny nejméně min. 60 %.

Stopové prvky: arašídové oříšky, ostatní ořechy, gluten, mléčné výrobky.

Pokud na tuhle čokoládu narazíte v obchodech, bude se vám etiketa možná číst o něco hůř – chybí na ní totiž všechny háčky (je to tedy „horká cokoláda“).

Popis:V tomto případě se jedná o figurku z hořké čokolády. Pokud hledáte čokoládu s vyšším obsahem kakaové sušiny, je tato figurka pro vás to pravé. Pozitivní určitě je, že ve složení této figurky jsou hodně zastoupené kakaové části jako kakaová hmota (ta je na prvním místě) a kakaové máslo (to je třetí nejvíce zastoupená složka). Jediné, co by jistě alergici uvítali, je informace, zda je použitý emulgátor lecitin sójový.

Hodnocení redakce: V tomto případě uznáváme, že se figurka do výčtu ostatních příliš nehodí – jako jediná je vyrobena z hořké čokolády. Je ale dobré vědět, že i dospělí, kteří si většinou na rozdíl od dětí potrpí spíše právě na hořkou čokoládu, přijdou na své. Od nás proto dostává jedničku.

Prasátko

Mléčná čokoláda

Hmotnost:40 g

Cena:25,50 Kč

Jednotková cena:63,75 Kč/100 g

Zakoupeno:Tesco, ul. Veselská, Praha

Výrobce:Heinz Food a. s., Jerlochovice 120, 742 45 Fulnek

Země původu:EU

Složení: cukr, kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, kakaová hmota, sušená syrovátka, bezvodý mléčný tuk, emulgátor – sójový lecitin, emulgátor – E 476, vanilin.

Případné zšednutí výrobku není závadou jakosti.

Obsah kakaové sušiny nejméně 32 %. Obsah mléčné sušiny nejméně 14 %:

Výrobek obsahuje sóju a mléko.

Popis: Výrobek obsahuje poměrně vysoký podíl kakaové sušiny – dokonce nejvyšší z námi dnes hodnocených mléčných čokolád. Dalším pozitivem tohoto prasátka je ve složení hned jako druhá položka uvedené kakaové máslo. Podle deklarace jedná o dobrou mléčnou čokoládu – procentuálním obsahem kakaové sušiny by mohla být označena jako „extra“, nenaplňuje ale zbývající dva jakostní znaky pro takové označení.

Tento výrobek má i své negativum – pokud si budete chtít prostudovat složení, narazíte na velmi drobným písmem psaný text, který se tak stává skoro až nečitelný. Jako jediný výrobce čokolády nás Heinz Food upozorňuje, že zšednutí výrobku není závadou jakosti. Toto považujeme za pro spotřebitele podstatnou informaci. Čokoláda může svoji barvu na povrchu měnit vlivem kolísavých teplot nebo dlouhodobějším skladováním a jedná se o její přirozenou vlastnost.

Hodnocení redakce: Prasátko vypadá už od pohledu hezky a ani ve složení mu vzhledem k vysokému podílu kakaového másla není příliš co vytknout. Za nečitelnost etikety dostává minusové body, takže celkové hodnocení je za dvě.

Čert

Mléčná čokoláda

Hmotnost:40 g

Cena:14 Kč

Jednotková cena:35 Kč/100 g

Distributor:Pannon Food Slovakia s. r. o., 92532, Veľká Mača 960

Země původu:Rakousko

Zakoupeno: Tesco, ul. Veselská, Praha

Složení:cukr, kakaové máslo, sušené podmáslí, kakaová hmota, bezvodý máselný tuk, emulgátory (sójový lecitin, E 476), aroma: přírodní vanilkové

Může obsahovat stopy po glutenu a ořechách.

Obsah kakaové sušiny min. 30 %. Mléčná sušina min. 18 %.

Popis: Čert pochází od dalšího zahraničního, tentokrát rakouského výrobce. Z hlediska složení je ale tahle postavička jedničkou v našem hodnocení. Výrobek obsahuje min. 30 % kakaové sušiny, což je 2. největší množství v námi hodnocených figurkách, a společně s mléčnou sušinou min. 18 % by mohl splňovat požadavky na označení čokolády jako „extra“ (viz výše).

Pozitivně hodnotíme i přítomnost přírodního, a ne umělého vanilkového aromatu.

Hodnocení redakce: Čert nás velmi příjemně překvapil. Podíl kakaové sušiny má z našeho srovnání třetí (v rámci mléčných čokolád druhé) největší množství a zároveň je v ceně za 100 g výrobku druhý nejlevnější. Dostává od nás proto jednoznačně jedničku(a možná i s hvězdičkou!).

Orion zimní poklad

Mléčná čokoláda

Hmotnost:70 g

Cena:29,90 Kč

Jednotková cena:42,71 Kč/100 g

Zakoupeno:Tesco, ul. Veselská, Praha

Výrobce/distributor:Nestlé Česko s. r. o., Mezi Vodami 2035/31, 143 20 Praha 4

Složení:cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, mléčný tuk, sušená syrovátka, laktóza, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt.

Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 25 %. Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky.

Může obsahovat stopy arašídů, ořechů, sóji a obilovin s obsahem lepku.

Popis: Ve složení najdeme hned na 2. místě kakaové máslo, což znamená, že je ho tam 2. největší množství hned po cukru. Výrobce udává, že vedle kakaového másla v čokoládě najdete i rostlinné tuky nekakaového původu. Ty jsou dle legislativy povolené do 5 % a legislativa přesně určuje, které tuky se smějí používat. V této čokoládě můžete také najít slunečnicový lecitin. Běžně se do čokolád používá sójový lecitin. Jelikož je sója uznaným alergenem a v této čokoládě ji nahrazuje slunečnice (resp. slunečnicový lecitin), lidé s trpící alergií na sóju by z této čokolády nemuseli mít obavy. Výrobce se ale chrání doložkou, že výrobek může obsahovat její stopy. Takže pozor na to!

Hodnocení redakce: Tahle dobrota je stále ještě čokoládou a v našem srovnání patří k těm levnějším. Bohužel ale obsahuje také rostlinné tuky. Od nás proto získává dvojku.

Kinder Sladká figurka s mléčnou čokoládou

Hmotnost:110 g

Cena:59,90 Kč

Jednotková cena:54,45 Kč/100 g

Zakoupeno:Globus, ul. Kostelecká, Praha

Výrobce:Ferrero Polsko

Prodejce:Ferrero Česká s. r. o., Karla Engliše6/3201, 150 00 Praha 5

Složení:Vnější stěna: mléčná čokoláda 45 % (cukr, plnotučné sušené mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, emulgátor: lecitiny /sójové/; vanilín), vnitřní stěna: odtučněné sušené mléko, cukr, rostlinné tuky, máselný tuk, emulgátor lecitiny (sójové), vanilín.

Obsah mléčné sušiny nejméně 32 % z celkové hmotnosti. Obsah kakaových složek: nejméně 14,5 % z celkové hmotnosti.

Popis: Figurka Kinder Mikuláš zcela nepochybně patří k těm oblíbenějším na českém trhu s mikulášskými figurkami. Čokoláda má poměrně vysoký obsah mléčné sušiny, zato oproti jiným pozitivně hodnoceným čokoládám v našem dnešním srovnání (čert, prasátko) nízký obsah kakaových složek (min. 14,5 %). Pro někoho může být nevýhodou této figurky, že vnitřní stěna není z čokolády. Z legislativního hlediska je ale čokoláda označena správně.

Hodnocení redakce: Legislativně je figurka označena správně, zklamalo nás ale, že za v našem srovnání druhou nejvyšší cenu za 100 g je pod krásným obalem čokolády jen necelá polovina obsahu. Z druhé strany má ale vysoký podíl mléčné sušiny, takže od nás dostává dvojku s minusem.

Kapr

Mléčná kakaová pochoutka

Hmotnost:40 g

Cena:18,90 Kč

Jednotková cena:47,25 Kč/100 g

Zakoupeno:Tesco, ul. Veselská, Praha

Výrobce:Heinz Food a. s., Jerlochovice 120, Fulnek.

Složení:cukr, rostlinný tuk, kakaový prášek (9 %), sušené odtučněné mléko 2,8 %), sušená mléčná syrovátka (9 %), emulgátor: sójový lecitin, aroma

Případné zšednutí výrobku není závadou jakosti.

Popis: Záporem této figurky, která vzhledově vypadá velmi pěkně, je bezesporu složení. Figurka Kapr obsahuje pouze kakaový prášek (9 %), což na to, aby mohl být výrobek označen jako čokoláda, opravdu nestačí. Proto výrobce kapra nazval jako mléčnou kakaovou pochoutku. Dalším negativem tohoto kapra je velmi špatná čitelnost písma – průhledná etiketa s malým černým písmem na žlutozeleném podkladě je na rozluštění opravdu oříšek.

Za povšimnutí stojí, že Kapra vyrábí tentýž výrobce, jako oproti němu velmi kvalitní Prasátko. Zde vidíte, že ten stejný výrobce může vyrábět jak kvalitní čokoládu, tak i náhražky v podobě mléčných kakaových pochoutek. Proto není dobré se spoléhat na to, že máte vyzkoušeného dobrého výrobce, ale určitě si i přečíst, co vlastně si kupujete.

Hodnocení redakce:Tahle figurka má do čokolády vskutku hodně daleko a v našem výčtu navíc patří k těm dražším – i než jsou figurky opravdu vyrobené z čokolády. Nic lepšího než čtyřkusi proto nezaslouží.

Nechcete se nechat napálit ani u jiných výrobků? Sledujte pravidelně naše srovnání etiket i spotřebitelské testy! Vše najdete přehledně zde.

Mikulášská figurka

Foukaná mikulášská figurka z kakaové hmoty - cukrovinka

Hmotnost:18 g

Cena: 3,90 Kč

Jednotková cena: 21,67 Kč/100 g

Zakoupeno:Tesco, ul. Veselská, Praha

Distributor: Tarcha World Kft, 1076 Budapest, Garay u. 45

Země původu: Maďarsko

Složení: cukr, ztužený rostlinný tuk, kakaový prášek min 6 %, sušená syrovátka, sušené odstředěné mléko, emulgátor E 476, E322 sójový lecitin, vanilkové aroma

Popis: Z našich „nečokolád“ 2. nejhorší figurka. Obsahuje ztužený rostlinný tuk a pouhých 6 % kakaového prášku.

Hodnocení redakce:Tahle postavička nepotřebuje slova. Dáváme čtyřku s minusem a doporučujeme se jí zdaleka vyhnout! Když si spočítáte, že 100 g této nekvalitní hmoty stojí v podstatě stejně jako 100 g Mikuláše s 60 % kakaové sušiny, nechce se tomu snad ani věřit.

Dutá figurka z kakaové hmoty – sezónní cukrovinka

Hmotnost:26 g

Cena:11,90 Kč

Jednotková cena:45,77 Kč/100 g

Zakoupeno:Globus, ul. Kostelecká, Praha

Prodávající: WISSA, spol. s r. o., U Rakovky 1207, 148 00 Praha 4

Země původu: Rumunsko

Složení: cukr, ztužený rostlinný tuk, odtučněné sušené mléko, odtučněný kakaový prášek (min. 3 %), emulgátor: lecitin, přírodně identické aroma.

Může obsahovat stopy lepku, arašídů a jiných ořechů!

Popis: Tahle figurka je v našem testu z hlediska složení vůbec nejhorší výrobek. Jak se ze složení můžete dozvědět, obsahuje figurka odtučněný kakaový prášek (min. 3 %). Je jasným příkladem toho, jak se dá koupit figurka bez čokolády. Ve složení můžeme najít i ztužený rostlinný tuk, který může být zdrojem škodlivých trans-nenasycených mastných kyselin (TFA), a ten vašim dětem ani vám rozhodně neprospěje. V pozoru by také měli být alergici na lepek arašídy a ořechy.

Hodnocení redakce: Tenhle kousek má do normální čokolády asi tak stejně daleko, jako je to z Prahy do rumunské Bukurešti a víc komentářů si snad ani nezaslouží, takže udělujeme čtyřku s minusem.

Ty nejdůležitější aspekty, jako je podíl kakaové a mléčné sušiny, obsah rostlinných nekakaových tuků a cenu za 100 g výrobku vám přinášíme ještě v přehledné tabulce.

Co říci závěrem? Spousta figurek se k nám dováží ze zahraničí, a když už máte to štěstí, že rozluštíte drobné písmo na etiketě, dozvíte se, že některé z nich (zpravidla ty nejlevnější), vlastně ani nejsou čokoládové, ale že se jedná o cukrovinky s malým množstvím kakaového prášku.

Navíc si někteří výrobci nebo distributoři moc práce s překladem textu do češtiny nedali, a tak se při koupi můžete dokonce i trochu pobavit – místo oříšků si dáte orisky a místo toho, abyste se dočetli, že kupujete figurku z hořké čokolády, dočtete se, že vlastně kupujete horkou čokoládu, což je v češtině něco úplně jiného. Navíc – doporučujeme na nákup přibalit lupu, protože miniaturnost písma je mnohdy naprosto tristní.

Pozitivní zprávou ale určitě je, že se i za příjemně velký peníz dá koupit opravdu dobrá čokoláda.

Vizáž: Michaela Kramná (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Související témata:

Načítám