Hlavní obsah

Čtení z nehtů: Jaké zdravotní problémy z nich poznáte?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehty nepostihují pouze plísňová onemocnění, ale z jejich vzhledu lze někdy poznat závažnější nemoci jiných částí těl. Zdravý nehet je hladký, bez rýh, narůžovělý a přírodně lesklý. U kořene má bílý nehtový půlměsíček. Co znamená, když se na něm objeví rýhy, bílé tečky nebo modrá barva?

Článek

Nehty jsou vizitkou každého člověka a jejich pravidelné zkracování a čištění by mělo patřit k základním hygienickým návykům. Při péči se vyplatí sledovat jejich tvar, barvu i povrch, a to na nohou i na rukou. Abnormality totiž mohou upozornit na zdravotní problémy – od méně závažných, jako je nedostatek určitých prvků v těle, po závažnější, například rakovinu. Čeho byste si měli všímat?

Bílých skvrnek se nelekejte

Asi nejběžnější změnou oproti normálu jsou bílé skvrnky. Dříve se tvrdilo, že jde o nedostatek vitaminů a minerálů. Dnes se ovšem odborníci přiklánějí spíše k tomu, že jsou následkem drobných poranění nehtové ploténky. Flíček se tak vytvoří například po mírném ťuknutí nehtem do stolu a podobně. Obyčejně si nemusíte být vůbec vědomi, že jste si nějak ublížili.

Různé barvy = různé problémy

Na nehtech lze někdy pozorovat i barevné změny. Zežloutnutí může být důsledkem přirozeného stárnutí, případně plísně. Typická je tato barva pro dlouholeté kuřáky, někdy je to důsledek lakování nehtů bez užití podlaku – jedná se o kosmetickou vadu.

Načervenalé nehty napovídají, že je v těle nadbytek červených krvinek. Na jejich nedostatek (a deficit železa) upozorňuje zase bledá až šedá barva. Modrá či fialová nehtová lůžka vznikají většinou při nedostatku kyslíku jako důsledek onemocnění plic. Nejvážnější je situace, když se pod nehtem objeví hnědočerná skvrna, která neodrůstá – ve hře je totiž rakovina kůže, konkrétně melanom.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Věnujte svým nehtům pozornost nejen z estetického, ale i ze zdravotního hlediskaFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Křehké nehty: chemie i nedostatek živin

Suchost, křehkost a sklony k popraskání mohou být způsobeny chlorem (například při delším pobytu v bazénu), častým používáním laků a odlakovačů, prací s chemikáliemi a čisticími prostředky. Příčinou však bývá i snížená činnost štítné žlázy, nedostatek vitaminů B a C nebo vápníku, zinku, křemíku či železa. U žen přichází v úvahu i pokles hormonu estrogenu v období menopauzy.

Když se přidá svědění

Změna barvy v podobě žlutých skvrn, ztráta lesku a křehkost doprovází i běžnou plíseň. U té se navíc objevuje svědění. „Plísňové projevy jsou infekční, původci onemocnění se přenášejí dotykem či kontaminovanými předměty. Nejčastěji se vyskytují na nohou, pro které jsou nejrizikovější plísně přítomné ve společných prostorách, jako jsou bazény, koupelny a sprchy. Proto je z hlediska prevence důležité nosit do těchto prostor vlastní obuv,“ doporučuje kožní lékařka Dagmar Salajová.

Prsty jako paličky

Další změna spočívá v rozšíření a zmohutnění posledních článků prstů. Vzhledem poté připomínají paličky – proto si také vysloužily pojmenování paličkové nehty/prsty. Bývají spojeny s vrozenými srdečními vadami, nemocemi plic v podobě tuberkulózy, nádorů nebo plicní fibrózy a vyskytují se i u poruch jater. Objeví-li se u vás, nechte se vyšetřit, ale neděste se předem – paličkové prsty se často vytvoří i bez známé vážné příčiny.

Rýhování

Problém mohou signalizovat také rýhy. Podélné bývají odrazem nesprávného fungování zažívání, revmatoidní artritidy nebo lupénky. U lupénky bývají nehty navíc propadlé ve tvaru lžičky, stejně tak u anémie. Příčné rýhy vyvolává infekce, dna i větší množství zplodin v organismu.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Změnily se vám nehty k nepoznání? Nepanikařte. Nemusí to znamenat vůbec nic vážnéhoFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Panika není na místě

Většina uvedených změn nemusí znamenat nic vážného. Mohou být dány přirozeným tvarem nehtů, dědičností nebo věkem. „Nehty ve stáří ztrácejí lesk, získávají mléčně kalný, žlutavý až šedavě nazelenalý odstín a nehtová ploténka tloustne. Mezi typická stařecká stigmata nehtů patří podélné rýhování, ve stáří se zvětšuje také příčné zakřivení nehtů. Zvláštností je postupné vymizení lunuly, tedy bílého půlměsíčku,“ komentuje dermatoložka Eliška Jugová.

Hádat onemocnění pouze z nehtů si netroufne ani lékař, proto berte uvedený popis s rezervou a spíše k orientaci, v čem všem mohou být nehty zainteresované. V případě přidružených problémů lékař doporučí vhodné vyšetření.

Věnujete pozornost svým nehtům?

Reklama

Související témata:

Načítám