Hlavní obsah

Nenápadná pohroma: Plíseň nehtů můžete chytit i z předložky v koupelně

Foto: Malochka Mikalai, Shutterstock.com

Foto: Malochka Mikalai, Shutterstock.com

Na otevřené střevíčky je ještě dost času, jenže až přijde, bude pozdě řešit plísně na nehtech. Začněte teď. Máte několik možností léčby, ale nejdříve se poraďte s dermatologem.

Článek

Když vám kůže mezi prsty u nohou zrudne, svědí a loupe se, obvykle stačí koupit mastičku a plíseň po několika dnech zmizí. Jenže pokud se uchytí na nehtech, je náprava mnohem pomalejší a bude vás stát mnohem více úsilí.

Onychomykóza postihuje jak nehty na rukou, kde je z estetického hlediska velmi nepříjemná, tak i na nohou. Jde o plíživý proces, jehož začátek většinou nejde určit. Parazitické houby, plísně nebo kvasinky mohou vniknout do nehtu jakkoli, nejčastěji volným okrajem, odkud se šíří až ke kořeni. Živí se keratinem, ze kterého je nehet tvořen, postupně jím prorůstají a rozkládají ho.

Ono je něco v nepořádku?

Postižení obvykle zpozorní až ve chvíli, kdy nehty změní barvu (od bílé přes žlutou až po hnědou), jsou tvarově deformované, zesílené, drolivé a bolí. Ve výjimečných případech může plíseň ovlivňovat chůzi (napadené nehty bolí při nošení obuvi nebo zarůstají). Jde-li o drobné postižení (tečky či zasažení jen třetiny nehtu) můžete aplikovat volně prodejná antimykotika v roztocích. Krémy nejsou vhodné, protože účinná látka nemá šanci proniknout až k nehtovému lůžku. Pokročilá stadia či rozsáhlé napadení je vždy třeba konzultovat s kožním lékařem.

Možná si řeknete, že nažloutlý a zrohovatělý nehet ještě nikoho nezabil. Dermatoložka MUDr. Marie Finsterlová k tomu podotýká: „S plísní na nehtech se dá dlouhodobě žít, ale je zdrojem infekce pro další osoby v rodině či okolí. Skutečným rizikem je pro jedince s oslabenou imunitou a cukrovkou. Kromě toho je postižený nehet vstupní branou pro bakteriální infekci, hrozí i rozšíření na volnou kůži. Konzultace s lékařem je nutná také kvůli záměně se zhoubným pigmentovým znaménkem pod nehtem.“

Foto: Narin Nonthamand, Shutterstock.com

Někdy jsou změny na nehtech přisuzovány kožním nemocem jako lupénka, ekzém či lichenFoto: Narin Nonthamand, Shutterstock.com

Konzervativní léčba si poradí

Když se vydáte k lékaři, pravděpodobně si odnesete nějaké antimykotikum. Na mírnější formy se doporučuje jednou týdně aplikovat místně, tedy pouze v oblasti napadení, speciální lak, který zastavuje růst plísní a zároveň je hubí.

Je-li onemocnění rozsáhlé, nasazují se celková antimykotika. Užívají se perorálně (ve formě tablet), přičemž účinná látka se z krve dostává průběžně přímo do nehtu. Nevýhodou je, že se užívají denně, někdy v měsíčních cyklech. Nejefektivnější je kombinace vnitřní a povrchové léčby. Po šesti, ale někdy až 12 měsících dojde k úplnému odrostu napadené tkáně a léčba je u konce.

Mějte ohledy na okolí

Léčbu je vždy nutné doplnit režimovým opatřením. Marie Finsterlová upozorňuje: „Nezbytná je důkladná dezinfekce obuvi, ponožek, rukavic. Po dobu léčby se vyvarujte pobytu v lázních, saunách, páře či soláriích. Samozřejmostí je nepůjčování obuvi od kamarádů či rodinných příslušníků. Bez toho nejenže dochází k šíření infekce, ale lokální léčba nemůže být stoprocentně úspěšná.“

Dodejme, že onychomykóza je velmi nakažlivá. Plísně, houby i kvasinky se rády šíří prostřednictvím ručníku, předložky v koupelně, ale i protiskluznou podložkou ve vaně či sprchovém koutě. V případě napadení nehtů na rukou může být zdrojem nákazy dokonce i obyčejné podání ruky.

Foto: Soare Cecilia Corina, Shutterstock.com

Plíseň na nehtech u nohou se může jevit jen jako estetický problém, ale jde i o zdravíFoto: Soare Cecilia Corina, Shutterstock.com

Moderní přístroje pomáhají

Kromě zmiňované konzervativní léčby lze použít laser. Teplem, které přístroj vyvine, se plíseň lokálně spálí a místo ní postupně dorůstá nová tkáň. Vyžaduje to čtyři až šest návštěv v průběhu několika týdnů a tento zákrok je třeba hradit z vlastní peněženky (celkově nízké jednotky tisíc). Nabízejí ho často pracoviště estetické chirurgie a chlubí se až 98% úspěšností.

Babské rady účinkují jen částečně

Chcete přírodní léčbu? Nečekejte zázraky. Jednou z oblíbených babských rad je ošetřovat postižené místo rozdrceným česnekem (potírat nebo přikládat na noc a přelepit náplastí). Zní to dobře – jde přece o nejlepší přírodní antibiotikum. Jenže zatímco tvrdý povrch nehtu sirným sloučeninám v česneku odolá a nenechá je proniknout hlouběji, okolní měkká tkáň velmi trpí a může dojít až k poleptání pokožky.

Další možností je máčení nehtů v teplém octovém roztoku. Kyselé prostředí plísně zahubí a máte pokoj – ovšem jde o léčbu časově náročnou. Octové koupele je třeba dělat dva- až třikrát denně po dvaceti minutách alespoň tři týdny nepřetržitě a po měsíci kúru zopakovat.

Foto: BARD

Chytrá houba Pythium oligandrum plíseň napadne, obtočí ji jako had a postupně konzumujeFoto: BARD

Když je houba dostatečně chytrá

Trváte-li na přírodním typu léčby, máte možnost využít služeb mikroorganismu Pythium oligandrum. Jde o houbu, která právem nese přívlastek chytrá. Dovede totiž najít vlákno patogenní plísně a pomocí obtáčení (podobně jako had) prorůst hluboko pod nehet. „Výživu pro svůj růst čerpá chytrá houba právě z plísně. Největší výhodou je, že po vyčerpání parazita mizí z lokality nehtu a uvolní prostor pro znovuosídlení normální mikroflórou,“ vysvětluje Radim Klimeš, pracovník výzkumu firmy BARD.

Léčbu si opět hradí pacient sám (stojí v řádu stokorun): skládá se z řady kroků, trvá několik týdnů a teprve pak začne z lůžka vyrůstat zdravý nehet. Největší výhodou této metody je její neškodnost. „Mikroorganismů, které napadají jiné, je několik tisíc, ale Pythium oligandrum je jediný, který striktně napadá jen plísně a neohrožuje jiné buňky,“ objasňuje Radim Klimeš. Když nemá chytrá houba potravu, zahyne. Mohou ji proto používat jak těhotné a kojící ženy, tak lidé s oslabenou imunitou.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli ze zmíněných variant léčby, určitě se obrňte trpělivostí, protože je to běh na dlouhou trať. Odměnou vám pak budou krásné a především zdravé nehty.

Máte nějaký osvědčený prostředek na léčbu plísní nehtů? 

Reklama

Související témata: