Hlavní obsah

Cvičení podle typu postavy: Jaké se hodí pro boubelky a jaké pro štíhlé ženy?

Foto: thinkstock

Chcete začít cvičit nebo už cvičíte a zajímá vás, zda jste si vybraly správný typ pohybu? Čtěte!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěly byste začít cvičit, či dokonce už cvičíte, ale nevíte, zda dobře? Jaké typy cvičení by si měly vybrat boubelky, hodně štíhlé ženy nebo ty, které mají chlapeckou postavu? Ptali jsme se odborníků!

Článek

Je jasné, že pohyb vás musí bavit. A že byste se jen kvůli tomu, že máte kila navíc, měly schovávat doma? Anebo s bolestmi zad necvičit vůbec? Omyl! Čtěte rady trenérky kondičních lekcí Radky Vandasové a lektorky Terezy Semrádové. Vybraly pro vás typy cvičení podle postavy. Jaké to jsou?

Boubelkám sluší tanec

Typ postavy: S kily navíc

Problém:Nedostatek svalové tkáně, přebytek tukové tkáně, velká zátěž na kloubní aparát, nedostatečné okysličení tkání, nízká fyzická kondice, riziko civilizačních onemocnění

Jak to změnit?„Boubelky by měly začít pozvolna,“ uvádí Radka Vandasová z wellness centra FitTop. „Ideálně s pohybem, které šetří jejich kloubní aparát a přiměřeně zatíží aparát svalový i kardiovaskulární systém.“ S ní souhlasí cvičitelka Tereza Semrádová: „Vhodná je zejména aerobní aktivita delšího charakteru. Opatrně však při poskocích a doskocích, kdy trpí klouby.“

Doporučuje proto třeba cvičení na velkých míčích nebo bosu, stejně jako svižnou chůzi, nordic walking, plavání, jízdu na kole, běžky. „Boubelkám také velmi sluší taneční lekce. Dokáží totiž své plné tvary rozhýbat do rytmu tance, a to je to nejlepší hubnutí, kdy se bavíte a čas vám utíká neuvěřitelně rychle,“ dodává Tereza Semrádová ze studia Fascinace.

Tip: „Zařaďte i pravidelnou posilovací aktivitu, třeba pilates,“ říká Radka Vandasová. „Teprve kombinace posilování s vhodnou kardio aktivitou a kontrolovaným jídelníčkem vede ke štíhlejšímu a zdravějšímu tělu.“

Foto: thinkstock

Tanec sluší i boubelkám. Proč byste ho nezkusily?Foto: thinkstock

Hodně štíhlé, posilujte!

Typ postavy:hodně štíhlá až vychrtlá

Problém:Nedostatek svalové hmoty pro podporu kloubního aparátu, špatné držení těla

Jak to změnit?Není pravda, že hubené ženy nemusí cvičit. „Naopak, pokud patříte k těm, na kterých by se dala žebra počítat, snažte se zvýšit podíl aktivní svalové hmoty, posilujte!“ doporučuje trenérka Radka Vandasová. Zkuste zatěžovat tělo všestranně. „Při posilování se nebojte vyšší intenzity tréninku přidáním zátěže nebo dynamické složky. Přiměřená míra osvalení vám zlepší držení a funkčnost celého těla, předejdete řídnutí kostí a problémům s klouby, budete zdravější a fyzicky i psychicky silnější,“ uvádí Radka. To se vám také může podařit na lekcích typu pilates či powerjógy.

Tip: „Aerobnímu typu cvičení se zcela nevyhýbejte, ale zmírněte jej. Více se soustřeďte na nabírání svalů,“ radí Tereza Semrádová, podle níž vám to přidá tvary na správných místech a silueta bude vypadat přitažlivěji.

Foto: thinkstock

Nezůstavejte pořád u jednoho typu pohybu, přestane na vás mít účinky. Občas ho vyměňte za jinýFoto: thinkstock

Ženy s chlapeckou postavou by měly střídat pohyb

Typ postavy:Neutrální, pevná až chlapecká

Problém: Žádný

Co s tím? Dělejte jediné: střídejte aktivity. „Ženy s tímto typem postavy mají výhodu, že si můžou dopřávat jakýkoli styl cvičení. Sportujte, jak se vám zlíbí, snažte se o pestrost tréninku. Pokud máte ve svém rozvrhu jednostranné zatížení, například tenis, squash, zkuste zařadit kompenzační cvičení nebo jiný doplněk,“ uvádí Tereza Semrádová.

Tip:Tělo je tak silné jako jeho nejslabší článek, zatěžujte ho komplexně.

Bonus navíc! Bolí vás záda? Neignorujte to!

Problém:Zdravotní omezení, jako třeba bolesti zad, kolen, kyčlí

Co s tím? Pokud bojujete s nějakým zdravotním omezením, nezahazujte možnost sportování. „Naopak se snažte správnou kombinací rehabilitačního a kondičního cvičení najít cestu,“ radí Radka Vandasová. „Vyhledejte fyzioterapeuta nebo šikovného trenéra, který vám pomůže s rehabilitačními cviky či vás nasměruje na typ cvičení, které je pro vás vhodné," dodává Radka Vandasová.

Tip:V mnoha případech právě díky cíleným a zaměřeným cvikům mohou vaše problémy ustoupit.

Cvičit může téměř každý, pokud tvrdí, že ne, je to většinou jen výmluva. Myslete na to, že nejraději by cvičili ti, kdo nemohou. Co vy na to?

Reklama

Načítám