Hlavní obsah

Dekorace s patinou: Poradíme vám, jak si je vyrobit z nových kousků!

Foto: Zivica-Kerkez, Shutterstock.com

Stejně, jako jde staré věci renovovat, jde i těm novým dodat šmrnc patinouFoto: Zivica-Kerkez, Shutterstock.com

Reklama

V módě je retro, a tak se vyplatí projít půdy nebo sklepy a vytáhnout na světlo věci, které mají své nejlepší časy za sebou. A jestli takové poklady nemáte, poradíme vám, jak si je vyrobit.

Článek

Staré věci mají své kouzlo právě proto, že je na nich vidět, kolik toho zažily. A právě tohle opotřebení můžete vyrobit uměle. Existují fígle, jak dodat i zcela novým věcem patinu, díky které budou vypadat během chvíle mnohem starší. Tady máte pár příkladů a postupů.

Klíčové prkénko

Nové dřevěné prkénko můžete proměnit během chvíle v zajímavý obraz, ale po zatlučení pár hřebíků třeba i věšák na klíče. Patinu stáří mu dodáte pomocí vidličky a barev. Vidličkou udělejte do hladkého dřeva různě hluboké rýhy a prohlubně, které mu dodají plasticitu. Pak natřete bílou barvou tak, aby se dostala právě do rýh a prohlubní. Po zaschnutí barvu lehce osmirkujte a naneste vrstvu modré, kterou nechejte vsáknout do čerstvě obroušeného čistého dřeva. Do ještě syrové barvy udělejte opět vidličkou rýhy. Pro plastický vzhled a dojem několika vrstev letitých nátěrů se nebojte nerovnoměrně nanést vyšší vrstvu barev.

Foto: Eva Malúšová

Po dokonalém zaschnutí můžete plochu ozdobit klíči – a když do jejich otvorů natlučete hřebíky nebo navrtáte háčky, máte hned zajímavou poličku na klíče do předsíněFoto: Eva Malúšová

Ozdobná vařečka

Jako drobnost do kuchyně, dekorace do květináče nebo klidně i věšák na utěrky poslouží romantická vařečka. Za pomoci barev, lepidla a ubrousku s hezkým motivem z ní snadno uděláte kousek, který jako by vypadl z kredence po babičce.

Prvním krokem je natření vařečky na bílou barvu, na kterou po zaschnutí nalepte vzor z ubrousku. Až lepidlo zaschne a bude průsvitné, dodejte jí patinu za pomoci černé barvy, kterou opatrně obtáhněte okraje a prstem barvu rozetřete opatrně směrem do středu tak, aby vařečka působila „okousaným“ dojmem.

Foto: Eva Malúšová

S barvami a patinováním to nesmíte přehnat, aby dekorace vypadala jen jako lehce zašláFoto: Eva Malúšová

Sklenice na zavařeninu

Patentní uzávěr sklenic je sám o sobě retro prvkem, ovšem můžete to lehce dotáhnout natřením sklenice a ozdobným, jako by vyšitým nápisem. Vůbec nezaškodí, pokud do barvy uděláte i pár škrábanců, které jako by vznikly během let používání.

Foto: Eva Malúšová

Pokud nepoužijete speciální barvy, které na skle vydrží, nebo nezafixujete nátěr lakem, bude takto ozdobená sklenice vhodná jen na dekoraci, nikoli na uskladnění například džemuFoto: Eva Malúšová

Obraz i věšák

V papírnictví velmi levně koupíte malířské plátno, natažené na rámu. Pomocí voskovek, stužek a tavné pistole z něj velmi rychle uděláte obrázek nebo věšák na šperky. Stačí, když voskovkou na krajích plátna začnete obtahovat spodní rám a vybarvovat jeho okraje. Jak vidíte, vytvoří zajímavý plastický dojem, který bude vypadat jako oloupaný starý rám. Zbytek plátna kolem rámu velmi snadno odříznete a do prostoru můžete nalepit například stužky, ale klidně i drátky, do kterých se pak dají zavěsit náušnice nebo vsunout menší fotografie.

Foto: Eva Malúšová

Pokud vyplníte stužkami celý prostor, vznikne tak zajímavý obrazFoto: Eva Malúšová

Na špagety i piškoty

Vyšší sklenice, ve které chcete ukládat piškoty, se díky barvám a bublinkové fólii může proměnit v nádobu, která má pár let za sebou. Postup je snadný – kus bublinkové fólie smotejte do válečku nebo koule tak, abyste ji mohli použít jako razítko.

Štětcem na ni naneste zvolenou barvu a obtiskněte na sklenici – hustotu i pestrost vzoru je na vás. Pokud chcete do všeho vnést trochu romantiky, můžete před zaschnutím posypat barvu třpytkami.

Foto: Eva Malúšová

Sklenici po zaschnutí barev přestříkejte bezbarvým lakem, abyste ji mohli běžně používat. Ovšem ani pak není vhodná do myčkyFoto: Eva Malúšová

Jste milovníky starších věcí, nebo holdujete moderně? Napište nám!

Reklama

Načítám