Hlavní obsah

Dekorace ze starých záclon: Máme 5 tipů!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Povalují se vám doma či na chalupě staré záclony, které máte v plánu v průběhu jarního úklidu vyřadit? Zadržte! Ukážeme vám, jak je využít na krásné dekorace, které mohou vyrábět i děti.

Článek

Schováváte staré záclony? Pak vám doporučujeme, abyste z nich vyrobili jarní dekorace. Alespoň si uděláte v policích místo, nebo dokonce zrecyklujete ty potrhané. Ukážeme vám, jak si s nimi pohrát a proměnit je v krásný věnec na dveře, nebo jimi ozdobit vázu a židle pro slavnostní chvíle. Inspirujte se!

Romantický věnec

Jarní věnce nemusí být jen květinové. Vytvořte si romantický kousek ze staré záclony, která připomíná krajku. Omotejte pruh látky kolem korpusu, který může být polystyrenový či slaměný, a nechte konce spuštěné dolů místo pentlí. K nim jsme přivázali ještě růžovou krajkovou stužku a celý věnec polepili (je to rychlejší, než je přišívat) perličkami a přidali pár umělých kvítek.

Foto: Tomáš Rubín

Perličky jsme k věnci opatrně přilepili tavnou pistolíFoto: Tomáš Rubín

Krajková váza

Skleněná váza, svícen či obyčejná lahev od vína. To vše můžete ozdobit záclonami, jejichž vzor na skle perfektně vynikne. Stačí skleněný předmět potřít univerzálním lepidlem, které je buď transparentní, nebo po zaschnutí zprůhlední, a přilepit záclonu. Rázem máte krásnou vázu na živé i umělé květy.

Foto: Tomáš Rubín

Záclona rázem promění čistě skleněnou vázu či lahev v designový kousekFoto: Tomáš Rubín

Bílá kytice

Ze starší krajkové záclony můžete vytvořit krásnou květinu do vázy (tyhle umělé kytky jsou jako živé, podívejte se). Stačí smotat proužky látky do ruliček, ty svažte k sobě drátkem a zastrčte do vázy místo růží. My jsme ještě přidali pár umělých primulek.

Foto: Tomáš Rubín

Z krajkových záclon můžete vyčarovat trvalou kytici do vázyFoto: Tomáš Rubín

Ozdobná miska

Vystřihněte ze záclony kolo, namočte ho do škrobu či lepidla zředěného vodou podle návodu, a rozložte ho přes misku. Spodní okraje srolujte, aby se netřepily. Po zaschnutí (trvá to asi den dva) vám miska ztuhne a bude držet tvar.

Foto: Tomáš Rubín

Záclonu namočenou do škrobu či lepidla položte na kulatou misku a počkejte, až zaschneFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Miska ze záclony poslouží na drobné šperky či jako ozdobná podložka pod vázičkuFoto: Tomáš Rubín

Slavnostní židle

Ať už jste doma narazili na bílé jednoduché záclony, nebo barevné s kytičkami, v obou případech s nimi můžete ozdobit i židle na různé slavnosti nebo na dětskou party. Bílé jednoduché by se daly použít i na svatbu (další levné triky na svatební výzdobu). Stačí je převázat přes opěradlo a dozdobit živými či umělými květy, jako jsme to udělali my.

Foto: Tomáš Rubín

Přichystejte slavnostní hostinu pro přátele či svatební den vaší dcery se vším všudy. Židle převázané bílou záclonou hned dostanou nový rozměrFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata: