Hlavní obsah

Jak využít papírové ubrousky? Vyrobte z nich jarní dekorace

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Používáte doma ke stolování papírové ubrousky? Pak se vám budou hodit rovněž na výrobu roztomilých dekorací, které vám jarně ozdobí byt, a vy si můžete při jejich vyrábění společně pohrát s dětmi. Tady je naše inspirace.

Článek

Dekorace, které lze z ubrousků vytvořit, jsou jednoduché a efektní. A hlavně vás vyjdou jen na pár korun. Lze z nich poskládat papírové květy či motýlky na větvičky i záclony, nebo je můžete využít na dekorování různých předmětů technikou zvanou decoupage.

Základem pro zdobení předmětu ubrousky je speciální lepidlo určené na decoupage (je to lepidlo i lak v jednom) a ubrousky se zajímavými vzory či motivy. Připravte si také předmět ke zdobení, v našem případě keramický květináč, ale mohou to být i věci ze dřeva či papíru (jak využít starý květináč).

Pak si musíte z ubrousku, který se většinou skládá ze tří vrstev, oddělit opatrně jen vrchní potištěnou část, kterou k předmětu přilepíte po částech, nebo z ní vystřihnete třeba jen jeden květ či motýlka. Po přiložení tenké vrstvy ubrousku k podkladu jej lehce potřete lepidlem, ideálně od středu směrem k okrajům, a vyhlaďte. Ozdobený předmět pak nechte jen zaschnout a lepidlo samo zprůhlední. Postup jsme vám i nafotili, tak se můžete směle pustit do práce.

Věnec s růžičkami

Jednoduchý věnec na dveře či do okna vyrobíte z dřevěného kruhu, který se prodává například v textilní galanterii jako základ na výrobu lapače snů (jarní věnce na dveře i do okna). Použít můžete také rám na vyšívání, který je velmi podobný, i když o něco menší. K základu jen přivažte pár větviček eukalyptu, my jsme použili umělý, aby dekorace dlouho vydržela, a přilepte tavnou pistolí papírové růže z ubrousků. 

Foto: Eva Malúšová

Základem pro tento netradiční věnec je dřevěný kruh určený na výrobu lapače snůFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ubrousek nejprve přehněte napůl a ještě dvakrát přes sebe. Pak jej jednoduše smotejte do růžičky a konec zafixujte lepidlem, aby se nerozmotalFoto: Eva Malúšová

Papírové růže do hrníčku

Můžete jimi ozdobit dětskou narozeninovou oslavu, oživit jednoduše prostřený stůl a naaranžovat je třeba do kávových hrníčků, nebo je přidělat na špejli a zasadit do květináčů. Stejně jako předchozí ubrouskové růžičky je lze využít také na ozdobu jarních věnců. Jen jsou určeny do interiéru, neboť ubrousky by se venku rozmáčely. Podobným způsobem poskládejte i ozdobu zvanou pompom, která se hodí na různé party a zahradní slavnosti.

Foto: Eva Malúšová

Papírové květy krásně oživí prostřený stůl i narozeninovou oslavuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nejprve si přes sebe naskládejte tři barvy ubrousků, jejich spojené okraje rozstřihněte, aby se od sebe daly oddělit jednotlivé vrstvyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pak z ubrousků poskládejte harmoniku a uprostřed ji svažte drátkem či provázkem. Nakonec od sebe oddělujte jednotlivé vrstvy ubrousků a načechrejte je směrem nahoruFoto: Eva Malúšová

Motýlci z ubrousku

Podobným postupem jako květy můžete vyrobit i malé motýlky, které připnete třeba na větvičky ve váze nebo na záclony. Jen si musíte ubrousky nastříhat na menší čtverečky a koupit k tomu v papírnictví chlupatý drátek a malé dřevěné kolíčky, které zespodu motýlků přilepíte tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Ubrouskoví motýlci ozdobí jarní větvičky ve vázeFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nejprve si vystřihněte z ubrousku menší čtverečky, ze kterých poskládejte harmonikuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Okraje harmoniky zastřihněte do kulata či do špičky, aby byla křídla ve výsledku roztřepená. Uprostřed harmoniku převažte chlupatým drátkem, ze kterého vytvarujte tykadla. Roztáhněte křídla a oddělte opatrně jednotlivé vrstvy ubrouskůFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nakonec přilepte tavnou pistolí zespodu malý dřevěný kolíčekFoto: Eva Malúšová

Decoupage květináče

Na květináče jsme použili ubrouskovou techniku zvanou decoupage. Nám se nejvíce líbil jarní motiv rozkvetlé třešně na pozadí modré oblohy, který dodal starým nudným květináčům novou patinu.

Foto: Eva Malúšová

Květináčům sluší barevné i černobílé potiskyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na decoupage budete potřebovat barevné ubrousky, keramický květináč a speciální lepidlo určené na ubrouskovou techniku zdobení, které seženete v papírnictvích i hobby obchodech. Základem je oddělit nejvrchnější vrstvu ubrouskuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vrchní vrstvu ubrousku přiložte ke květináči a opatrně potřete lepidlem, které je zároveň i lakemFoto: Eva Malúšová

Jak dozdobit vázu

Stejným způsobem jako se zdobí květináče můžete polepit také různé jiné předměty včetně vázy, která ozdobí starší i moderní interiér.

Foto: Eva Malúšová

Decoupage z červenobílého vzoru bude slušet i malé vázičce, doplněné o jarní pryskyřníkyFoto: Eva Malúšová

Tak co, zkusíte si něco vyrobit?

Reklama

Načítám