Hlavní obsah

Vychytávky ze starých záclon: Schovejte do nich pečivo, cibuli i šperky

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Chystáte se v rámci předjarního úklidu vyřadit i pár záclon, které už nepoužíváte? Než je vyhodíte, zkuste některé z nich ještě využít. Můžete z nich totiž udělat jak dekorační, tak i ryze praktické vychytávky. Pár vám jich předvedeme.

Článek

I starou záclonu můžete upotřebit v domácnosti, i když už ne na okno. Máme pro vás pár tipů, jak využít záclony různých vzorů i stylů. Vždy jde o jednoduchý postup, který nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani výbavu.

Krajkový kornout

Foto: Greta Blumajerová

Kornout můžete použít i jako ozdobu prostřeného stolu, když do něj naaranžujete květinyFoto: Greta Blumajerová

Květiny, ale třeba i sladkosti můžete někomu darovat v krajkovém kornoutu. Na jeho výrobu se hodí záclona s většími květy – právě ty z ní vystříhejte a namočte do univerzálního lepidla, nalitého do misky. Z plastových desek na dokumenty mezitím vytvořte kornout, který můžete zpevnit lepicí páskou. Na plastový kornout postupně nanášejte lepidlem nasáklé květy tak, aby vytvořily souvislou vrstvu, můžete je i překrývat, protože pak je kornout pevnější. Po přiložení na kornout můžete materiál vyhlazovat pomocí štětce, kterým také rovnoměrně rozetřete lepidlo.

Pro lepší manipulaci s kornoutem a posléze i zasychání nasaďte kornout třeba na skleněnou láhev od vína nebo jinou vyšší nádobu. Rozhodně ji ale postavte na noviny či jinou podložku, která zachytí případné stékající lepidlo. Zaschnout nechte ideálně přes noc. Nemusíte se bát, že byste pak krajkový kornout z plastového základu nesundali. Jde to snadno.

Sáčky na všechno

Foto: Greta Blumajerová

Sáčky ze záclonoviny jsou lehoučké, takže není problém si ušít jeden malý, do kterého jich poskládáte víc a budete je mít nachystané na příští nákup. Pokud budou mít různou velikost, můžete je rozlišit třeba barvou stahovacího provázkuFoto: Greta Blumajerová

Ze záclony můžete ušít i velmi praktické, skladné a pratelné sáčky na potraviny. Do tašky se vám jich vejde mnoho, skoro nic neváží a můžete je používat místo plastových. Ušít si je můžete v takové velikosti, kterou nejčastěji potřebujete. Výroba je velmi snadná, zvlášť když materiál nastříháte tak, abyste využili zdobný kraj záclony, který nebudete muset začišťovat. Pak stačí nastříhat obdélníky s dvojnásobnou šíří, než by měl být výsledný sáček, a vysoké asi o dva centimetry víc, než mají mít sáčky výšku. Pak obdélník v půlce přehněte a dvě strany k sobě sešijte. Lepší je sešívat alespoň jednou přehnutý kraj, aby byl šev pevný a vydržel zátěž i praní. Nahoře sáček můžete buď vybavit tunýlkem, kterým potáhnete provázek, nebo využít případný vzor v zácloně a protáhnout jej otvory v onom vzorku.

Pokud je budete nosit do obchodu místo plastových sáčků, pak si na ně tavnou pistolí můžete vyrobit obdélníček, na kterém budou držet štítky z váhy – a jdou pak také dobře sundat.

Romantický věnec

Foto: Greta Blumajerová

Může se stát, že vám budou zapichované proužky z materiálu základu věnce vypadávat. Pak je stačí zafixovat trochou hmoty z tavné pistoleFoto: Greta Blumajerová

I malé kousky záclonoviny lze použít na výrobu vypichovaného věnce. Potřebujete k tomu jen slámový nebo polystyrenový základ, zbytky záclon, provázek nebo nitku a nůžky.

Ze záclonoviny nastříhejte několik pruhů, kterými omotejte základ věnce tak, aby nebyl vidět. Nemusíte pruhy k základu lepit, stačí, když je přivážete provázkem nebo nitkou – v našem případě to byla zlatá nit.

Na další zdobení můžete použít několik záclon s různou strukturou a třeba i v různých odstínech. Nastříhejte z nich obdélníčky různých šířek a délek, aby výsledek byl střapatý. Tyto proužky pak přehněte na polovinu a právě oním přehnutím přiložte k věnci a zapíchněte za pomoci jednoho ostří nůžek do základu. Můžete si vypomoci i jehlicí na pletení nebo užším příborovým nožem. Materiál do základu napíchněte dost hluboko, aby nevypadl, ale pozor, abyste neudělali moc velkou díru a základ nepoškodili i v okolí, protože potřebujete čtverce zapíchat dostatečně hustě, abyste docílili výsledného efektu. Pokračujte tak dlouho, než budete spokojeni. Z jednoho proužku udělejte očko, které nalepte tavnou pistolí na spodek věnce tak, aby šel zavěsit.

Zásobník za cibuli

Foto: Greta Blumajerová

Na výrobu zásobníku na cibuli lze využít i záclonovinu, která má velké otvory a vzory, zajistí totiž dostatečné provzdušněníFoto: Greta Blumajerová

Zbytek záclony se může během chvilky proměnit i v praktický zásobník na cibuli. Stačí vystřihnout pruh záclony a sešít tak, aby vznikl „rukáv“ dost široký na to, abyste do něj dali cibule do komínku na sebe. Díky vzdušnosti materiálu se k nim dostane vzduch, čili se nemusíte tolik bát plísně. Navíc stačí povolit dole stužku a vzít si cibuli. Pokud by vám přišlo zdlouhavé i to, pak můžete jednotlivé cibule zvenčí oddělit třeba gumičkou a tu pak přestřihnout. Zásobník ze záclonoviny může posloužit také na česnek, ale svědčí to v něm i citronům či zázvoru.

Levandulový polštářek

Foto: Greta Blumajerová

Sáček můžete zavěsit do skříně, ale klidně i přidat mezi polštářky na gauči. Krásně voní a je měkký, takže nebude vadit ani v případě, že se o něj opřeteFoto: Greta Blumajerová

Do skříně, ale třeba i jako voňavou dekoraci kamkoli do bytu, můžete použít levandulový polštářek. Ideální je, pokud máte dvě barvy záclon, nebo využijte záclonu a třeba háčkovanou dečku pro kontrast. Ze záclonoviny stačí ušít sáček, do kterého můžete vložit sušenou levanduli, nebo ho vycpat zbytky záclon či vaty a na ně nakapat esenciální levandulový olej. Pak, spíš pro efekt, obalte základní sáček ještě jednou vrstvou – ideálně barevnou. Oba materiály můžete svázat pruhem záclonoviny.

Věšák na náušnice

Foto: Greta Blumajerová

K výrobě tohoto držáku na náušnice se hodí záclona s takovým vzorkem, který má dost dírek (kterými je protáhnete a pověsíte), ale měla by být i hezká na pohledFoto: Greta Blumajerová

Kousek krajky nebo záclonoviny poslouží i k výrobě jednoduchého věšáku na náušnice. Potřebujete pouze hezký rámeček na obrázek, tavnou pistoli, záclonovinu a nůžky. Rámeček zbavte zadní strany i všech ostatních částí a přiložte na záclonu, kterou hodláte použít. Kolem jeho rámu ji ustřihněte a nachystejte si tavnou pistoli – tou materiál nalepte zezadu na okraj volného okénka rámu, dobře přitlačte a nechte zaschnout. Pak materiál dobře vypněte a nalepte na protilehlé straně – pak to samé udělejte i na zbylých dvou stranách. Cílem je, aby byl v rámečku materiál napnutý. Po zaschnutí přebytečné části záclonoviny odstřihněte. Obrázek můžete pověsit, ale i postavit tam, kde se vám hodí mít své náušnice po ruce.

Mistička na drobnosti

Foto: Greta Blumajerová

Hmota z tavné pistole udrží spíše tvar menších misek, ale i tak se hodí, když ji zpevníte například stužkouFoto: Greta Blumajerová

Zdobné krajkové záclony můžete proměnit i v misku. Stačí, když z nich vystřihnete kolečko nebo čtverec a ten přehodíte před skleničku, otočenou dnem vzhůru. Pak strukturu vzorku záclony či krajky prostě „vyztužte“ pomocí tavné pistole a nechte zaschnout. Hodí se i jako obal na sladkosti, které chcete dát jako dárek.

Baví vás využívat k výrobě materiály, které byste jinak museli vyhodit? Napište nám!

Reklama

Související témata: