Hlavní obsah

Desatero pro rodiče zklamané vysvědčením

Foto: Matva, Shutterstock.com

Foto: Matva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je ten den! Konec školy a začátek prázdnin. Jenže co když se vám při pohledu na vysvědčení vaší ratolesti chce spíš skočit ze skály, než ji pochvalně poplácat po zádech? Máme návod, jak nezabít sebe ani nešťastného školáka.

Článek

Ne každý musí mít samé jedničky, ne každý projde s vyznamenáním a nějaká ta trojka či čtyřka na vysvědčení také není důvod k panice. Ale co si budeme povídat: pokud je jedinou pěknou známkou jednička z tělocviku, udržet klidnou tvář a nevybuchnout bývá těžké. Tady je návod v deseti bodech, jak ustát i opravdu děsivé vysvědčení.

1. Nebývá to až takové překvapení, většinou už dopředu tušíte, že to bude pohroma. Tak se na tu chvíli připravte a ještě před příchodem ratolesti si dopřejte třeba dvojku vína či jiný oblíbený alkoholický drink. Trochu vás to uvolní a neuvidíte všechno tak černě.

2. Dítko už dorazilo a přichází ten okamžik. Rychle si dejte ještě jeden drink – na kuráž.

3. Je to průšvih, ale než cokoli řeknete, počítejte do deseti (klidně i do padesáti, je-li to velký průšvih) a zhluboka dýchejte. Myslete na něco hezkého, třeba jak byl váš synek nebo dcerka krásné miminko, jak sladce se umí usmívat a podobně.

4. Tohle je zakázaná věta: Po kom ty proboha jsi (obzvlášť ji neříkejte v přítomnosti partnera). Pokud hrozí, že se neudržíte a řeknete ji, zacpěte si raději ústa dalším drinkem. Lepší je být opilá než vyhrotit domácí atmosféru diskuzí s manželem o tom, kdo z vás je chytřejší.

5. Do hlavy ne! Nejlepší je se násilí a fyzickým trestům vyhnout, ale jestliže to nezvládnete, hlavu dítěte vynechte (zbytečně mu dáváte do ruky argument pro příští rok). Zkuste se obejít i bez pomůcek typu vařečka – jste teď emočně nestabilní (navíc i trochu pod vlivem alkoholu) a těžko se budete kontrolovat.

6. Nepropadejte zoufalství! I Einstein byl prý celkem průměrný student (vynikal jen v matematice a fyzice) a kam to dotáhl. Známky nejsou všechno, hlavně že jste zdraví!

Foto: Matva, Shutterstock.com

Ne každé dítě má samé jedničky, ale není důvod z toho dělat tragédii. Koneckonců život přece není o známkáchFoto: Matva, Shutterstock.com

7. Neúspěchy ostatních potěší! Není to hezké, ale co už, zrovna dneska se vám to hodí. Zapomeňte na všechny děti svých známých, které mají super krásné vysvědčení, a zaměřte se na ty, co mají vysvědčení plné čtyřek. Vaše utrpení bude menší!

8. Kašlete na tresty. Jestli si myslíte, že místo tabletu se bude vaše ratolest učit, jste na omylu. Bude vás otravovat nebo vymyslí něco, co vás naštve ještě víc než to vysvědčení. A navíc, nemá-li dítě na učení buňky, domácí vězení z něj studijní typ neudělá.

9. Pryč z domu. Ne že by bylo dobré vyhodit neúspěšného studenta z baráku, ale využijte začátek prázdnin a někam ho pošlete. K babičce, na tábor, na chalupu s kamarády. První dny budete nadšení, pak si na něj občas vzpomenete (někdy i v dobrém), později si začnete vybavovat jen hezké chvíle s ním a nakonec se vám bude stýskat tak, že ho po návratu utopíte v slzách štěstí.

10. Nedoufejte v zázraky. Žádné „příští rok to bude lepší“, „dohlédnu, aby ses učil, a to by bylo, aby ses těch čtyřek nezbavil“ a podobně. Vždycky očekávejte jen to nejhorší a pak budete příjemně překvapeni.

Jaké známky mají vaše děti?

Reklama

Související témata:

Načítám